Calendar

August 2019
M T W T F S S
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
butterfly in the rain

(Szvámí Tírtha 2012. májusi szófiai tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Az étel készítőjének tulajdonságai tehát arra szállnak, aki megeszi az ételt. Nevezzétek meg Krsna egy tulajdonságát! Az Úr egyik neve Hari, ugye? Hari, tolvaj. Ha a mestereink egy tolvaj ételét fogyasztják, ez a minőség fog rájuk szállni! Akkor hát lelki tanítómesteremre, mint tolvajra tekintsek? Egy bizonyos értelemben igen, hiszen Krsna mindent elcsen szeretett szolgáitól, ami lelki fejlődésükre nézve hátrányos. Hari tehát azt jelenti, hogy „elragad”, ő az Elragadó, valamennyi akadály és ragaszkodás eltávolítója. A Hari-praszádot fogyasztóknak szintén lesz ilyen tulajdonságuk, ők is azon fognak dolgozni, hogy elragadják, elvegyék a ragaszkodásaidat.

Sríla Gaurakisóra dász bábádzsí nagyon emelkedett személy volt, egy teljesen lemondott rendben élt, gyakorlatilag semmije sem volt. Egyszer Navadvípban, egy viharos éjszakán Bhakivinód Thákur otthonában valaki kopogott. Amikor Bhaktivinód kinyitotta az ajtót, Gaurakisórara dász bábádzsít pillantotta meg a zuhogó esőben. Bhaktivinód igencsak tisztelte Bábádzsí Mahárádzsot. Bár ez kissé szokatlan, hogy a rangidős lelki tanítód éjfélkor felkelt téged egy viharban, az ajtódon kopogtatva, de Bhaktivinód Thákur mégis azonnal így szólt: „Ó, Bábádzsí Mahárádzs, mivel szolgálhatlak? Talán be szeretnél jönni az eső elől? Éjszakai menedékre volna szükséged? Semmi ilyesmiről nem volt szó. Gaurakisóra ezt kérdezte: „Van egy krumplid?” Bhaktivinód Thákur így válaszolt: „Valószínűleg, igen…” Bement hát a házba, keresett egy krumplit, majd előhozta. „Tessék, itt van a krumpli.” Gaurakisóra dász elvette, és elment. Bhaktivinód Thákur mélyen elgondolkozott: „Micsoda szokatlan dolog történt! Egy viharos éjszakán Bábádzsí Mahárádzs eljön, és elviszi az utolsó krumplimat.” Azonnal megértette, hogy nem a krumplit vitte Bábádzsí Mahárádzs magával, hanem az ő ragaszkodását ahhoz az utolsó krumplihoz. Erre nagy öröm töltötte el. Miért? Mert Gaurakisóra dász bábádzsí mahárádzs szintén Hari-praszádot evett, így mindent, ami nem jó, el akart vinni.

Ez valójában a lelki tanítómesternek egy nagyon magas szintű tulajdonsága – hogy elvesz valamit. De tudjátok, ez a kali-juga, itt aztán megannyi kali-juga tanító akad, aki elveszi a követői hitét, vagy aki elviszi a követői pénzét. Bármit! Ám csak néhányan vannak, akik az anyagi szenvedéstől szabadítanak meg, vagy képesek arra, hogy eloszlassák a tanítványok kétségeit. Ez pedig, mondhatjuk, a lelki tanítómester alapvető tulajdonsága – képes eloszlatni a tanítványai kétségeit. Ez nagyon fontos.  

Most bizonyára arra gondoltok, ezt vajon miért nem említik itt? Mert erről máshol van szó.

(folytatása  következik)

 

 Leave a Reply