Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
lord-nityananda

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
Jadunáth kérdése: Hogyan viszonyul a mi tradíciónk a szat-guruhoz? A szat-guru életről életre a tanítónk – nem testi mivoltában, s nem csupán egyetlen életre szólóan.
Szvámí Tírtha: Úgy hiszem az elmúlt két-három alkalommal már megvitattuk ezt a témát. Csupán egy szat-sisja képes egy szat-gurut megközelíteni. Egy aszat-sisja nem képes megérinteni a szat-gurut. Ez világos, de mi annyira ambiciózusok vagyunk. Mi a szat-gurut akarjuk! Mi a guru deluxe-ot szeretnénk. 
Valójában ezért, a guru-tattva mélységének a bemutatása miatt, választottam ezt a fejezetet.[1] Soha nem szabad azt gondolnunk, hogy: ‘Ma mindent megértettem a lelki tanítómesteremről! Most már tudom, hogy működik ez a guru rendszer!’ Ne gondolkodj így! Ez egy progresszív dolog, folyamatosan bővül. Ne korlátozd a mestereidet, hogy azért, mert a tökéletességnek ilyen magas fokára jutottak, nem juthatnak még közelebb Istenhez. Képesek rá. Az ő életük is progresszív, az ő kapcsolatuk is gyarapszik. Még a szat-guru is gyarapszik. Még az isteni rész is gyarapszik. Kiterjed, mert szeretne utat találni az emberekhez. Ez egy aktív elv. Tehát hogyan szolgáljuk a szat-gurut? Hogy szolgáljuk ezt az isteni vágyat, mely gyarapodni, kiteljesedni szeretne? Hogyan? 
Válasz: ‘Mantrázással’, mert ez a válasz arra a kérdésre, hogy “hogyan”.  
Szvámí Tírtha: De ez nem egy szokásos kérdés volt. „Dzsapázz többet” ez a helyes válasz a ti “hogyan” kérdéseitekre. Tehát, hogyan segítsük az isteni vágy kiteljesedését?
Hozzászólás: Ha kibontakozunk. 
Swami Tirtha: Igen, és hogyan tegyük ezt? Prédikálással. Úgy ültök itt, mintha sohasem hallottatok volna erről. S hogyan tudjuk szolgálni az isteni vágyat, hogy mindenkihez eljuthasson? Nincs ötletetek! Nagyon egyszerű! Nagyon egyszerű! Ha megosztod, amid van, akkor az gyarapodni fog. Számodra is, és általában véve is. S annak a számára is, aki kapja. Ez mutatja ennek az isteni természetét, azt, hogy nem anyagi természetű. 
A szat-guru az örök érdekünkért cselekszik. Ezért ezt honorálnunk kell az örök platformon. A dicsőítő mantrákban szerepel, hogy: „Felajánlom örök szolgálataimat a lótuszlábaidnál!” Ez nem csupán egy költői kifejezés. Ez a módja annak, hogy kifejezhessük hálánkat, hajlandóságunkat, hogy szeretnénk csatlakozni ehhez az isteni kibontakozáshoz. Tehát, egyfajta értelemben a szat-gurut kell keresnünk a saját tanítómesterünkben. 
Jadunáth: Köszönöm szépen ezt a megvilágítást. Mondhatjuk azt, hogy a szat-guru egy szat-csit-ánanda guru? Vagy ezt a háromféle aspektust három különböző személy képviseli? 
Szvámí Tírtha: Jó meglátás! A szambandha, abhidhéja és prajódzsana szintén három. Szambandha az a kapcsolat: ‘A Legfelsőbbhöz tartozom!’ Abhidhéja a gyakorlat: ‘Mit kell tennem? Mi az odaadó szolgálatom gyakorlati megvalósítása’? S a prajódzsana: a ‘célom’. Tehát, a szat a szambandha: ‘Istenhez tartozom!’ Ez az igazság! Ez a valóság! S ha valaki erről tájékoztat, akkor ez a szat-guru szempont. Ennek az ácsárjája Szanátan Gószvámí. Akkor ki a csit-guru? A csit az értelem, igaz? Nem csupán fizikai vagy anyagi intellektus, de a tudatos rész. Tehát, kell, hogy információval rendelkezzünk arról, hogy miként végezzük az odaadó szolgálatot megfelelően. Bár, általában mi nem azt a szót használjuk, hogy csit-guru, hanem csaitja-gurunak mondjuk – ez ugyanaz. Csaitja a mi belső tudatosságunk, tehát kapcsolatban van a létezés csit-platformjával. S mi a cél? Általában mi az élet célja? A boldogság, a beteljesülés, az ánanda. Ezt Raghunáth dász Gószvámí képviseli. Ez a mi célunk, ugye. 
Tehát, ez a három aspektus megtalálható Vrindávan három fő múrtijában és a három fő Gószvámíban. Nagyon szépen megalkotható a struktúra: fő múrtik, fő szolgálattevők, fő eszmények, fő gyakorlatok. S aztán lehet tovább gyűjtögetni, mert egyre mélyebb megértésre jutsz, tehát tovább tudod bővíteni a listánkat.
Általában dicsőítjük a lelki tanítómestereinket. Része ennek a dicsőítésnek a Vjásza púdzsá- könyv, ahol felajánlást írunk a mesterünknek. S a felajánlásukban a bhakták általában önmagukról beszélnek. „Annyira szerencsésnek érzem magamat, hogy hozzád csatlakoztam! Az elmúlt évben nem tettem semmi lényeges dolgot, de ez most jó alkalom az emlékezésre”. Ez egyik típusa a felajánlásoknak. A másik típus nagyon elméleti. „Ó, Gurudév te a guru-tattvát reprezentálod, és idézetek hosszú sora, s így meg úgy – nagyon hosszan a „filozófiai jártasságunk csillogtatása’. Míg egy nagyon kedves barátom szintén írt egy felajánlást a mesterének, ami csak ennyiből állt: „szeretem, amikor táncolsz.” Ez volt a felajánlása. 
Végtelen a guru-tattváról és a sisja-tattváról szóló értekezéseknek a sora. „Szeretem, amikor táncolsz!” Azt hiszem ez az igazi dicsőítés. Ez a személy biztosan elnyerte Ragunáth dász Gószvámí áldását, mert ez a rasza-elv szerinti felajánlás. Ez a felajánlás nem magamról szól, ez a felajánlás nem holmi száraz, elméleti filozófia. Ez valami nagyon lényegi dolog. S amikor egy fiatal bhakta, aki ehhez a hittestvéremhez, mint lelki tanítómesterhez akart tanítványul szegődni, azt mondta nekem: „Azért szeretnék a tanítványa lenni, mert ő mindig helyesen választ; mindig megfelelően dönt”, ezt támogatnom kellett: „Igen, ha hozzá csatlakozol, akkor mindig képes leszel helyes döntést hozni.” Mert őszinte követés által, a mester tulajdonságai a tanítványra. szállnak. Micsoda szem, micsoda látásmód! A szem, mely láthatja Srí Gurut.   
 
1. Sríla Shrídhar Mahárádzs: Arany lajtorja: A szem, mely képes Srí Gurut látni
 

 Leave a Reply