Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, melyet a Csaitanja-csaritámrta antja-lílá 4. fejezetéből tartott; 2006. május 28, Szófia)
szanátana kahé bhála kailá upadés
táhán jába széi móra prabhu-datta-dés
/Cscs. 3.4.144./
Ez a kifejezés nagyon fontos, ezért kérlek emlékezzetek rá: “prabhu-datta-dés”. „Dés” azt jelenti „egy hely”, „prabhu-datta” pedig „az Úr által adott”. Az Úr által adott hely, mondhatjuk így is. Ragaszkodj a szolgálatodhoz. Mert ha Isten, a mi urunk, valamilyen szolgálatot ad nekünk, az prabhu-datta-dés a számunkra. És el kell, hogy mondjam, hogy nekem Szófia egy prabhu-datta-dés. Mert lelki tanítómesteremtől kaptam azt a szolgálatot, hogy jöjjek el ide, látogassam meg a bhaktákat. Ezért nagyon hálás vagyok mindannyiótoknak, hogy megteremtettétek, fenntartjátok és lakjátok ezt a dést, így nem kell egy üres helyre jönnöm, hanem eljöhetek ide és láthatom hogyan növekszik az odaadásotok. Volt néhány alkalom, amikor meg kellett mutatnom ragaszkodásomat Szófia iránt. És nem önzésből, hanem mert ez prabhu-datta-dés a számomra. Nem az enyém ez a hely, hanem nekem adatott. Érzitek a különbséget? Ez tehát nem az élvezet helye, hanem a szolgálaté. És ragaszkodnunk kell a szolgálatunkhoz.
A klasszikus időkben egy bhakta sosem hagyta volna el a szolgálatát, melyet mesterétől kapott. Persze most nem a klasszikus időkben élünk. Sok ember nem képes az efféle klasszikus látásmódra. Mégis, próbáljatok meg emlékezni erre a kifejezésre: prabhu-datta-dés. Amikor felismeritek az életetekben, hogy mi is a prabhu-datta-dés a számotokra, rögzítsétek rá az elméteket és szolgáljátok ezt az elvet. Ez bizalmon és tiszteleten alapul: „Szolgálnom kell, ami megadatott.”
Prabhu-datta-dés, lehet, hogy azt gondoljátok, hogy ez kizárólag egy specifikus feladatot, vagy szolgálatot jelent. Ami igaz! De alapvetően mi az igazi prabhu-datta-dés, mi az igazi szolgálat, amit tanítómesterünk adott? Térj vissza, haza, vissza Istenhez.
Bizonyos értelemben tehát a prabhu-datta-dés helyhez kötött, elmész egy helyre és kész. Azonban ha tágítjuk megértésünket, fel kell ismernünk, hogy az egész életünknek ilyennek kéne lennie. Bármi, amit csak teszünk, legyen felügyelet alatt és a szolgálatért.
És ha mindig Srí Krsna és Srí Guru felügyelete és útmutatása alatt cselekszel az lesz a prabhu-datta-dés. Azt jelenti, hogy kaptunk egy életet, egy helyet és némi időt, hogy kifejezhessük szeretetteljes szolgálatainkat és hálánkat. „Ó Uram, megajándékoztál ezzel az élettel, Érted fogom használni. A prabhu-datta-dés lehet tehát egy konkrét feladat, vagy pedig a teljes életed. Kezd a konkréttal, majd haladj az általános felé.
A kifejezés így szól: „prabhu-datta-dés”, „az Úr, a mester által adott”. Nem a „szolga által talált”, hanem „Isten által adott”.  Ez azonban egy konkrét eset, egy konkrét szituáció. Máskülönben, ha ahogyan éljük az életünket megértjük, hogy az Abszolút Igazságért kell élnünk, akkor megváltozik az életünk: megértem, hogy a létezésem egésze azért adatott, hogy magasabb célokat érhessek el. Amikor a mesteredtől kapsz, az egy konkrét eset, egy különleges eset. Amikor azonban nem állsz ilyen kapcsolatban, a mestered nem ad neked egy konkrét feladatot, vagy nincsen mestered – ahogy a legtöbb embernek nincs – mégis ha megértheted, hogy a élet arra való, hogy Istenért éljünk, akkor végbemegy az átalakulás. Ily módon pedig az élet új dimenziója nyílik meg.
Prabhu-datta-dés azonban egy nagyon különleges formája az instrukciók adásának, a kötelességek vagy energiák átadásának.


Leave a Reply