Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaAug

13


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 27, Szófia)
A param-dharma a legfőbb kötelesség. Sokféle kötelesség létezik. De van egy legfőbb. Ezt a sokféle kötelességet ismeritek mindannyian, mert minden nap találkoztok velük. A param-dharma: Isten imádata. Ajánld fel odaadó érzelmeid Neki. Ezt minden körülmények között meg kell tenni. Néha a külső körülmények miatt nem tudsz testileg cselekedni. Akkor emlékezz erre a csodaszép dalra: „Mama mana mandiré”: „Szívem templomában foglak imádni. Szemem lámpásának fényével és könnyeim vizével.” Ezt bármikor megteheted. Semmi sem állhat az utadba.
Természetesen, ha van rá lehetőségünk gyakorlatban is meg kell tennünk, nem csak a misztikus szinten. Sokszor beszélgettünk már a „vasárnapi vallásosságról”. Az emberek minden vasárnap elmennek a templomba. És sokszor kritizáljuk is: „Csak vasárnap!?” De néha láthatjátok milyen bonyolult eljutni a templomba, hogy mindennapi imádatunkat végezhessük; mert elfoglaltak vagytok, ide-oda rohangáltok, mindenfélékkel vesztegetitek az időt.
Ne felejtkezzetek meg tehát a param-dharmáról, a legfőbb kötelességről. A legfőbb kötelesség, hogy kapcsolatba kerüljünk Krsnával. És ez csak a gyakorlás által történhet meg. Csak akkor érezhetjük Krsna jelenlétét ha gyakoroljuk ezt. „Mama mana mandiré…”


Leave a Reply