Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. szeptember 3, Szófia)
Most pedig beszéljünk például a páda-szévanamról. Mi is a páda-szévanam? Egyszerű szolgálatokat tartalmaz. Más gyakorlatok is ide tartoznak, mint például a szent helyek látogatása, vagy a zarándoklat és hasonlók. Amennyiben az ásramban, a templomban végzünk valamilyen gyakorlati szolgálatot, az is ide tartozik. Például amikor feltörlöd a templom padlóját – ami egy nagyon egyszerű szolgálat, nem valami bonyolult dolog, nem kell hozzá két diploma, mégis megvan a módja annak, hogy hogyan csináljuk tökéletesen. Prabhupád maga is kész volt megmutatni a tanítványainak hogyan töröljék fel a padlót. Mert tudjátok, ezek a nyugatiak nem tudják  hogyan  csinálják helyesen a dolgokat. Megmutatta, hogy ez nem csak mindenféle ostobaságokkal való bekenegetést jelent, hanem a törlés összegyűjtést is egyben. Ez tehát a padlófeltörlés fizikai módszertana. Van azonban egy spirituális módszertan is. Mert ez is egy meditáció. Amikor a templom padlóját törlöm fel valójában a szívemet tisztítom. Szívem templomát tisztítom. Annak érdekében, hogy még kedvezőbb feltételeket teremtsünk Krsna eljövetelének. Ezért szeretjük tisztítani a templomainkat. Szeretjük tisztán tartani azokat. Ami kívül, az belül.
Mondhatjátok tehát: „Ahh, Gurudév mániája ez a padlótisztítás.” De megértettétek a lényeget? Igen, nektek is mániákusnak kell lennetek abban az értelemben, hogy templomotok annyira tiszta legyen amennyire csak lehetséges. Így van? A padló tisztítása általában alantas szolgálatnak számít, általában valami szolga végzi. Ha azonban az Úr szolgálatában végezzük, azzal a mély meditációval, hogy a padlót megtisztítva a szívemet is tisztítom, akkor hírtelen ez a kis jelentéktelen szolgálat azonnal tiszta meditációvá alakul, az önmegvalósítás eszközévé.
Ez tehát a lelki módja mindennapi cselekedeteink végzésének. Megint csak elmondhatjuk, hogy ez az a minőség, amit el kell érnünk. És akkor bármit csinálsz, az egy szeretetteljes felajánlás lesz az Úrnak.
Így van? A bhakti folyamatának minden apró összetevőjében tudunk fejlődni. Ne gondoljátok azt, hogy nincs már következő lépés. Óh, sravanam, kírtanam, már milliószor hallottam, mindent tudok már ezekről. Nem, még csak kezdők vagyunk!  Tegyük intenzívebbé gyakorlatainkat.


Leave a Reply