Archives

Calendar

September 2022
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Magician

(Szvámí Tírtha 2016.07.31. szófiai esti tanításából)

Reggel belefogtunk egy témába; mégpedig a kérdés az volt, hogyan lehet felismerni egy lelki személyt? Úgy hiszem ez egy érdekes kérdés, ezért hasznos, ha rendelkezünk erről némi információval. Tehát, ha egyetértetek az a szerény javaslatom, hogy folytassuk tovább ezt a témát!

Először is hadd kérdezzem meg, hogy milyen hasznát látjuk egy szent embernek? Általában ők nagyon hasznavehetetlenek! Nincs munkájuk, nem dolgoznak, nem olyanok, mint az átlagemberek. Egy kicsit kívülállók. S mégis mindig ők kapják a virágfüzért, nem pedig mi – hogy van ez? Nem csinálnak semmit, ellenben minden tiszteletet megkapnak! Akkor milyen hasznát látjuk egy szent embernek? Származik bármiféle anyagi haszon egy szent emberből?

Azt mondjátok, hogy nem, akkor miért is van szükségünk ilyen fickókra? Mint ahogy már korábban megtanultuk, a lelki életben a fő elv a hasznosság – bármit is tesztek annak hasznosnak kell lennie! Milyen anyagi hasznát látjuk egy szentnek? Nem igazán mérhetők anyagi mércével! Akkor miért is kellene erről a témáról beszélnünk, hogy miről ismerhető fel egy szent? Talán azért, hogy el tudjuk kerülni? Mivel, ha találkoztok egy ilyen veszélyes emberrel, egy ilyen kívülállóval, talán jobb elkerülnötök! De, ha nincs semmi anyagi hasznunk a szentekből, akkor talán valami másra használhatóak? Általában, ha anyagi ambícióktól fűtve próbáltok közeledni egy szent emberhez, mi fog történni?

Válasz: Áldását fogja adni.

Szvámí Tírtha: Igen…, az álmaink összetörése egyfajta áldás! Ezért óvatosnak kell lennünk egy szent emberrel történő társulás során! Mivel ők az örök lelki jóakaróink, nem pedig az anyagi jólétünkért fáradoznak! Csupán relatív szinten mondhatjuk azt, hogy nincs semmiféle haszna egy szent embernek! Lelki megközelítésben pedig épp ez a lényeg, hogy találjunk egy szent személyt és társuljunk vele!

Indiában a szenteket szádhuknak hívják, de kik is valójában a szádhuk? Akik az igazság, az abszolút igazság, a szat szerint élnek. A szat, az isteni valóság teszi őket szádhukká. S amennyiben ti nem a lelki normák, az igazság szerint éltek, nagyon nehéz az ő társaságukban lennetek. Egy szádhu mindig erre az isteni valóságra fog emlékeztetni, ezt fogja visszaidézni! Mi a relatív elképzeléseinkkel jövünk ebbe az anyagi világba, ő pedig az abszolút bizonyosságával. Ezt nevezik konfrontációnak.

Egyszer az történt, hogy Sríla Prabhupád, aki egy nagyon híres és emelkedett lelki tanítómester volt, meglátogatta egyik templomát. Benyitott a tanítványok, a brahmacsárík szobájának ajtaján és mit látott? Némi otthagyott praszádamot, félig megromlott ételt. Erre igen dühös lett! Mivel tudjátok a jóga gyakorlóinak önfegyelmet kell gyakorolniuk és nem raktározhatnak élelmiszert estére vagy a nehezebb időkre. Mit sem szólva az ilyen romlott ételmaradékról! Tehát dühös lett és ha a guru megharagszik az egy igen rendkívüli helyzet! Szerencsére a mi hagyományunk jó tanáccsal lát el afelől, hogy mi a teendő, amikor a lelki tanítómesteretek dühös lesz. S ez azt is megmutatja, hogy nem szükségszerű a lelki tanítómesteretekkel szemben az az elvárás, hogy állandóan nagyon kedvesek és békések legyenek! Az első pont: hogy a guruk néha dühösek! Kettes pont: mi a teendő ebben az esetben? A szentírások azt tanácsolják, hogy bármikor is látjuk a lelki tanítómestert dühösnek, személy szerint ránk, akkor a tanítványnak hallótávolságon kívül kell kerülnie és megvárni azt, amíg megbékél a guruja, mivel várható, hogy hamarosan megnyugszik.

Látjátok, a jóga gyakorlása során, főként a bhakti jógában, rendkívül váratlan dolgokra számíthattok! Romlott étel a szekrényben, dühöngő gurukkal körülvéve. Mi a teendő ilyen esetben, miért volt Prabhupád dühös? Természetesen nem veszítette el az önuralmát, hanem csupán meg akarta mutatni a tanítványoknak, hogy milyen a helyes és milyen a helytelen cselekedet! Azt mondta, hogy „Ha elfelejtkeztek az eldugott és romlott ételről az tama-guna, én pedig a szattva-guna hatása alatt állok – a kettő között pedig túl nagy a távolság! Ezért van a kettő között feszültség.” Tehát a lelki tanítómester haragjának elkerüléséhez: 1. Ne hagyjátok szanaszét a maradékaitokat! 2. Kerüljetek közelebb az ő megvalósításához! Ne várjátok azt, hogy ő ereszkedjen le a szintetekre, hanem ti próbáljatok felemelkedni Őhozzá és a nyomába szegődni!

S mi fog történni, ha egy ilyen kívülálló személyt fogtok követni? Akkor magatok is kívülállókká váltok. Viszont tudjátok, hogy az illúzió kívülállójának lenni, az dicsőséges helyzet! Tehát kívülállókká akarunk válni! Azt mondják, hogy: „Egy megvalósított személy, bár úgy tűnik fizikailag itt van, mégis egy teljesen másik világban él! Csupán a teste van itt; az elméje, a tudata valahol máshol van! Mindig az istenivel van összekapcsolva! S ebből a felsőbb kapcsolatból adódóan jelent nagy kihívást egy ilyen személlyel találkozni. Mert más rezgést hordoz.

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply