Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Sok ember küzd a szabadságért. Különböző társadalmi tevékenységek, vagy szökés egy börtönből, mindenki vágyik a szabadságra. Így van? Vagy a politikai tevékenységek a liberális szabadság elérésére; mások pedig úgy gondolkodnak: „Ha több pénzem lesz, szabad leszek.” Láthatjuk mennyi sokféle elképzelésük van az embereknek a szabadságról. De igazából a szabadság azt jelenti: szabadnak lenni az anyagi kötődésektől és korlátozásoktól. Szabadítsd fel a lelked! Lelki felszabadulás. Mondhatjuk, hogy mi vagyunk a Lelki Felszabadító Mozgalom. SLM (angolul).

Kripádhám: Kissé forradalmian hangzik.

Tírtha Mahárádzs: Ah! Mondhatjuk úgy is, hogy „Srí Lalita Mádhava”. De valójában Srí Lalita Mádhava, ez a Lelki Felszabadító Mozgalom.

Szárnyald felül a különböző elképzeléseket, és megszabadulhatsz a születéstől, haláltól, idős kortól és gyötrelmektől. Ha tehát a szabadságról és a felszabadulásról beszélgetünk, akkor hogyan értsük meg a szabadságot? Igazából ezek voltak az anyagi létezés korlátai. És gondolkodjatok egy kicsit! Ha rendelkezünk azzal a látásmóddal, hogy legyőzhetjük a halált, a szenvedést, vesztegessük akkor az időnket arra, hogy konfliktusokba keveredünk, elégedetlenkedünk vagy pedig a mindennapi buta kis dolgokra?! Kérlek, legyen ilyen magasrendű a látásmódotok! Ha megértjük, hogy a végső szabadságért dolgozunk, a lelki szabadságért, akkor egy kis áldozat az ügy érdekében – ugyan már, az semmiség! Ennek fényében az, hogy felajánlunk néhány évet az életünkből, számít valamit? Nem sokat.

Csak gondoljatok bele, ha eléritek az örök életet, de nem edzitek magatokat itt és most, akkor örök helyzetetekben is korlátozottak lesztek. Mert mondjuk például, hogy fél sikert értek el, az örökkévalóság ott van, de hiányzik a tudás – mi ez akkor? Egy örök bolond, így van?! Ne végezzük tehát félmunkát. Komplett munka szükséges.

És már ebben az életben is élvezhetitek a nektárt. Mi a nektár? A boldogság. Kondicionálhatjuk magunkat, megtaníthatjuk magunkat arra, hogyan legyünk boldogok. Ahogy beszéltünk róla, boldogságtréningeket kéne szerveznünk. Mosolyogjatok csak, de ez nagyon fontos! Az emberek nagyon rossz kondicionáltsággal rendelkeznek. Szenvednek, és szenvedésre kondicionálják magukat. Meg kell szabadítanunk őket ettől. Nincs rá gyakorlatuk, hogyan szabaduljanak ki ebből. Legtöbben a munkájuk, családjuk miatt panaszkodnak. És minden nap elismétlik: „Ah, ez olyan borzasztó, annyira elégedetlen vagyok.” Ha ez a mantrád: „Ez rossz nekem” akkor sosem leszel boldog vagy elégedett. Így van? Oly sokszor megtörténik ez! Ezért tartom igazán jó lehetőségnek ezt a prédikálásra és embertársaink segítésére – boldogságtréning. Élvezheted a nektárt, elégedett lehetsz. És ez a fajta elégedettség nem az a fajta, amit az emberek kívül keresnek, ez egy belső béke, belső elégedettség, belső integritás.

„Az éri el a lemondás legtökéletesebb fokát, aki fegyelmezi érzékeit, értelmével elrugaszkodik az anyagi dolgoktól, s figyelmen kívül hagyja az anyagi élvezetet.” [1]

Ismét, szabadnak lenni a visszahatásokról. Nem csak a korlátozásokról, hanem a visszahatások alól is felszabadulhatsz – a meghódolás által. De igazából a felszabadulás jön el hozzád; nem arról van szó, hogy mi szabadítjuk fel önmagunkat.

Azt hiszem, teljes szabadságot biztosítok tanítványaimnak. Nem kell tehát harcolnotok velem a szabadságotokért. De kérlek, legyetek partnerek ebben a szabadságban. Mert nézzétek csak meg mi történik a külvilágban: az emberek harcolnak a szabadságért, és amikor elérik mi történik? Tönkre teszik. Helytelenül használják. A lelki életben nem kell tehát harcolnotok a szabadságotokért. Ne tegyétek tönkre, ne használjátok helytelenül.

És, hogy élni tudjuk és helyesen használjuk szabadságunkat, okosnak kell lennünk. Ne gondoljátok azt, hogy amiért nem gyakorolok rátok nyomást és nem kergetlek benneteket, mindent jól csináltok. Nagyon ébernek kell lennetek és nagyon óvatosnak, hogy megérthessétek mi a helyes cselekvés. Keményen kell tehát dolgoznotok, hogy beteljesítsétek szabadságotokat. És rendkívül elkötelezett és mélyen megértett szabadságot várok el tőletek. Mert teljesen meg vagyok róla győződve, hogy ha erőszak és nyomás alatt dolgozunk, az nem tart sokáig. Ez nem katonaság, nem vagyunk Krsna hadserege.  Sokkal inkább a szabad választás elve alatt kellene dolgoznunk. „Gurudév, csinálni akarom. Csatlakozni akarok a tánchoz. A legjobbat akarom kihozni magamból Krsna szolgálatában.” Ez az út! Teljes szabadsággal rendelkezel a felől, hogy mit teszel. Mégis ajánld törekvéseidet, energiádat, tehetségedet a szolgálatnak. Ez a módja annak, hogyan használjuk, és hogyan éljünk a szabadságunkkal. Ez kicsivel nehezebb, mint teljes felügyelet alatt állni. Ha valaki minden apró lépésnél megmondja, hogy mit tegyél, és hogyan, mit gondolj és mit ne, az a robotoknak való. A robotika, mint tudomány egyre jobban fejlődik, de én élő lényeket szeretnék látni magam körül, nem intelligens robotokat, amik csak utasításra dolgoznak. Használjátok a cselekedeteiteket, a képességeiteket, értsétek meg a kötelességeiteket és éljetek a szabadságotokkal. Kérlek tehát benneteket, legyünk társak ebben a nagyszerű Lelki Felszabadító Mozgalomban! Legyünk szabadon cselekvők, de ugyanakkor harmóniában is. Mert a szabadság harmónia nélkül káosz. Intelligens és alázatos cselekvés – ez a mi szabadságunk.

És amikor ezt elértük, amikor megvalósítottuk ezt az elvet a csapatunkban és az elménkben, akkor alázatos szolgaként járulhatunk Sríla Srídhar Mahárádzs lótuszlábaihoz – aki úgy definiálta a szabadságot, hogy az rabszolgaság – hogy tiszteletünket és imádatunkat ajánljuk.

 [1] Bhagavad-gítá 18.49.Leave a Reply