Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaAug

6


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 27, Szófia)
Ez egy nagy kérdés, hogy vajon megérthetjük-e mi zajlik egy tiszta bhakta szívében, mi zajlik Krsna szívében.
Vizsgáljuk meg először a tiszta bhakta szívét. Mi zajlik benne? A szív dobog.  Ez azonban nem csak egy egyszerű biológiai funkció, hanem egy tiszta bhakta esetében ez a ritmus a rásza-tánc ritmusa. Mi történik tehát egy tiszta bhakta szívében? Krsna imádata. Függetlenül minden más testi funkciótól. Lehet, hogy épp eszik, vagy alszik, vagy leckét tart, vagy másokkal beszélget, stb.… mégis valami más zajlik a szívében. Ez egy igazi tudathasadásos állapot. Az egyik élet a szívben, a másik a látható szinten. Az anyagi világban általában gyógyítani akarják a skizofréniát. De nem ezt a fajtát.
És mi zajlik Krsna szívében? Krsna szívében ott vannak szeretett hívei. A bhakták! „A meghódolt lelkek, mindig Velem vannak, és én velük vagyok.” A legbecsesebb dolog az, amit a szívedben őrzöl, szíved legmélyebb zugában. Krsnánál is így van ez, szívében őrzi bhaktáit. Nézzétek csak meg azt a képet. Hogyan helyezkednek el? Krsna bal oldalán ott van Rádhá. Miért a baloldalon? Mert ott van a szív. Krsna a szívéhez közel tartja Rádhikát. „Ha kívül van, akkor a bal oldalamon. Ha nincs ott a bal oldalamon, akkor a szívemben.”
Ez az tehát ami Krsna szívében zajlik. Ott tartja, vagy éppen keresi, tiszta bhaktáit, csalogatja őket. Ezért szépen kell viszonyulnunk a bhaktákhoz. Mert ha fájdalmat okozol egy bhaktának, Krsna szívének okozol fájdalmat. Ezt pedig nem igazán tűri. Ha személyesen Neki okozol aggodalmat, azt megengedi, nem veszi komolyan. Kész arra is, hogy szolgáljon téged, mit sem szólva arról, hogy elviselje néhány ostobaságodat. Ha azonban azoknak okozunk fájdalmat, akik fontosak Krsnának, azt nagyon nehezen tűri. Így van ez veletek is. Az emberek megbánthatnak, támadhatnak téged, ha azonban a szeretteidet támadják, akkor harapsz.


Leave a Reply