Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Van néhány alap összetevő, amely minden vallásos folyamatban megtalálható. Például, fegyelmezd magad, tisztítsd a szíved, végezz valamilyen aktív szolgálatot, próbáld minél inkább a lelki síkkal azonosítani magad, mint az anyagival. Ezek általános tanácsok. De mi a Krsna Bhakti egyedi tanácsa? Zengd Hare Krsna. Senki más nem beszél erről. Mit is jelent ez – dicsőítsük az Urat a nevét zengedezve. Zengd Hare Krsna – ez nem valamiféle szektás megközelítés annak érdekében, hogy rossz útra vezessen. A jelentése: dicsőíts az Urat.
Ha valaki a neveden szólít mit teszel? Elfordítod az arcod „Nem akarom hallani sem”? Nem, természetesen oda fordulsz: „Engem keresel? Itt vagyok, a barátod vagyok.” A vaisnava egyik tulajdonsága, hogy jóbarát. Bajban ismerszik meg az igaz barát. Az igaztalan barát olyan, mint az árnyékod – veled van ameddig rád süt a nap. Amikor nem süt a nap az igaztalan barátok is eltűnnek. Ez nagyon hasznos a számunkra, mert ilyenformán megérthetjük ki is az igaz barát. Csak addig tart a barátság, amíg fizeted a számlákat? Vagy akkor is, amikor szükségben vagy…
Ha a hited és bizalmad csak az emberi síkba veted, más élőlényekbe – nagyon könnyen kiábrándulsz újra meg újra és újra. De Krsna tulajdonságai megjelennek a tiszta bhaktában, és a barátság képessége egy vaisnava esetében az Úr eredeti barátságának visszatükröződése. Krsna tehát sosem hagy el téged. Az árnyéka fekete. Ő maga is fekete. De Ő nem fog elhagyni. Nem csak akkor van veled ha süt a nap. És amikor mindenki elhagy, Ő veled marad. Krsna sosem vész el, A Guru sosem vész el. A szolgálat sosem vész el. Ne feledd el ezt a három apró dolgot.
Krsna azt mondja „Bensőséges bhaktáim szívében az övék vagyok. A szívükben lakozom és ők is a szívemben vannak.” Krsna tehát sosem vész el. Ha te nem hagyod el Őt, Ő sosem vész el.
Krsnát ádi-gurunak is nevezik, az eredeti tanítómester. Guru Isten egyik tulajdonsága – hogy tanítson, vezessen minket, hogy segítsen minket visszatérni Őhozzá. Tehát különböző személyekként, különböző segítőkként terjeszti ki magát, hogy segítsen minket. Balarámon, Nitjánandán, Ananga Mandzsárin, Rádhikán keresztül terjeszti ki a segítséget. A Guru isteni. Isteni megnyilvánulás, az isteni segítség megnyilvánulása a tapasztalati síkon. Így hát sosem vész el! A Guru-tattva sosem vész el. A guru elv sosem vész el. Azonnal látni fogod ezt, amint akarod! Ha nem akarod látni, még ha a legjobb guru is ül melletted, nem fogod felismerni. Amikor kész a tanítvány, eljön a guru. Ez nem azt jelenti, hogy akkor fogok találkozni lelki tanítómesteremmel, amikor készen állok rá. Lehet, hogy már 200 éve ismerem, de mikor kész leszek, fel fogom ismerni Őt. Tehát a guru sosem vész el. Miért? Mert felavatáskor a tanítvány egy fogadalmat tesz: „Követni foglak. Sosem hagylak el.” De guru azt jelenti nehéz, mint nehéz súly. Guru a nehézsúly bajnok. A tanítvány a pehelysúly bajnok. A tanítvány mondhatja azt: „Igen, az elején úgy gondolkodtam, de most másként gondolom. Most elhagylak. Megváltoztatom a döntésem.” De a guru sosem változik. A felavatáskor a guru is tesz egy fogadalmat: „Követni foglak. Bárhová is mégy, utánad megyek. Visszaviszlek.” Ez egy nagyon mély kapcsolat. A guru tehát sosem vész el. A Guru-tattva sosem vész el.
Mi a helyzet a szolgálattal? A szolgálat ugyancsak a látásmódunktól függ. Ha szolgálni akarsz számtalan lehetőséget találsz rá. Ha nem akarsz szolgálatot végezni senki nem tud kényszeríteni. Néha azt gondolhatjuk: „A szolgálathoz erre meg arra van szükségem…mindenféle eszközök.” Egyetlen eszköz szükséges csupán – hajlandóságnak hívják. Ha akarod a guru annyi szolgálattal képes ellátni, hogy elszaladsz! Néhányan Srila Prabhupád rangidős szannyász tanítványai közül sírva fakadtak Prabhubád előtt: „Ez túl sok, nem tudom véghezvinni! Kérlek! Végy el egy kicsit ezekből a terhekből!” Mi a te helyzeted? Sírtál valaha is a tanítómestered előtt: „Kérlek adj egy lélegzetnyi időt!” Milyen fokú a meghódolásod? Pehelysúlyú bajnok, vagy nehézsúlyú bajnok?
Sose gondoljuk azt, hogy már elértük a meghódolást. Krsnát nem az érdekli mennyit adsz. Az érdekli, hogy mennyit tartasz meg magadnak. A szolgálat kapcsolatot jelent. Megismétlem: a hit tettek nélkül halott dolog. Ki kell tehát fejeznünk hitünket. Mi a szeretet definíciója az ácsárják szerint? A szeretet szolgálat, gondoskodás. Ez a szeretet. Nagyon gyakorlatias! Nem valami misztikus vagy ködös dolog, hanem nagyon is gyakorlatias. A szeretetben nagyon is gyakorlatiasnak kell lennünk. Hogyan fejezheted ki a szereteted? Úgy hogy teszel valamit! Ilyen egyszerű. Ennek nem filozófiának kéne lennie, hanem a mindennapi kenyerünknek.
Olyan mint az egyenlet. Szeretet = szolgálat. De fordítva is igaz: szolgálat = szeretet. Ne feledd! A szolgálat legyen egy szeretetteljes felajánlás Isten elégedettségére. Nem valami kemény munka amit tovább már nem bírok elviselni. Nem valamiféle szabályozó formulák. Sokkal inkább szeretetteljes felajánlás. Ez a szolgálat. El tud ez veszni? Ez a lehetőség, hogy tiszta szívből adhassunk valamit a Legfelsőbbnek? Úgy gondolom ez a lehetőség sosem vész el.
Néha annyira elfoglaltak vagyunk a szolgálatainkkal, hogy megfelejtkezünk arról, hogy minőségi szolgálatot ajánljuk fel Krsnának. A szolgálat legyen minőségi szolgálat. Néha a formaságok eltakarják a képet és elfelejtjük miért is kezdtünk bele. A Szépség és Szeretet volt az ösztönző erő, nem pedig a szenvedés és ármánykodás. A lehetőség tehát sosem vész el.
Lehet, hogy Krsna eloszlat minden nehézséget. Néha azt gondolhatjuk, hogy Krsna elveszi a szolgálat eszközeit. Ő azonban nem elégszik meg holmi eszközökkel! TÉGED akar! Személyesen téged! Ahogyan a gópik – nem elégedtek meg a Legfelsőbben való elméleti meditációval. Emlékeztek a történetre amikor Kurukshétrán találkoztak… van egy csodaszép vers, amely így szól: „Ez ugyanaz a teliholdas éjszaka, ugyanaz a társaság – te és én – lágy szellő fúj a Malaja Hegyekből… Minden ugyan az. De nem ölelhetlek át. És ez leírhatatlan szenvedés.  Valami mégis más.” Amikor tehát újra találkoznak majdnem minden ugyan olyan. Mivel azonban már nem találkozhatnak szabadon, az intenzitás sokkal magasabb. A szolgálat lehetősége tehát sosem vész el.
Aztán Krsna így szól: „Rendben, nem találkozhatunk mindig, mert nagyon lefoglal az uralkodás, de van egy tanácsom a számodra. Például meditálhatsz rajtam.” És általában, ha Isten azt mondaná neked „meditálhatsz rajtam” elégedett lennél, úgy gondolom. De mi volt a gópik válasza? „NEM. Nem elégszünk meg holmi elméleti meditációval! Személyesen Téged akarunk! Nem elégszünk meg egy képpel és néhány gondolattal! Személyesen Téged akarunk.”
Lehet, hogy Krsna eltávolít mindent, ami a látásunkat gátolja: „Nézz csak Rám. Itt vagyok.” A szolgálat lehetősége tehát sosem vész el. Krsna sosem vész el, a guru sosem vész el, a szolgálat sosem vész el.


Leave a Reply