Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Kérlek kapcsoljátok ki a mobiltelefonokat. Másfajta kommunikációt használunk; a mantráinkat. És nem fizetünk telefonszámlát. Ismeritek ezt a régi, klasszikus viccet… Egy ember Európában utazgat és betér egy templomba. Odamegy a paphoz és megkérdezni: „Figyeljen csak ide, szeretnék Istennel beszélgetni. Használhatom a telefont?” A pap így válaszol: „Természetesen, tessék, itt van.” Később emberünk megkérdezni: „Befejeztem a beszélgetést. Mennyibe kerül a hívás?” „Száz euró.” „Rendben, kifizetem a száz eurót.” Ugyanez az ember elutazik Indiába, és megint csak eszébe jut: „Szeretnék beszélni Istennel.” Bemegy tehát egy templomba és megkérdezi a papot: „Használatom a telefont? Istennel szeretnék beszélni.” Amikor befejezte megint megkérdezi: „Mennyit kell fizetnem?” „Egy euró lesz.” „Egy euró? Az hogy lehet? Otthon ugyanezért száz eurót fizettem!” A pap így válaszolt: „Tudod, ezt itt helyi hívás.” Használjunk ilyen fajta telefont.

Megkérdezhetem, hogy hogyan nyernétek meg egy háborút? Mi szükséges ehhez?

Hari-lílá: Intelligencia és fegyverek.

Valaki más: Hit.

Jamuná: Sok kis ütközet megnyerése.

Rámvidzsáj: Krsna az te oldaladon.

Valaki más: Az utolsó ütközet a legfontosabb.

Tírtha Mahárádzs: Sok mindenre szükségünk van. Igaz? Ez a módja a háború megnyerésének, hogy jó szövetségeseink legyenek. De általában, ha az emberek háborút indítanak, valamilyen heves támadással kezdenek, a város stratégiai pontjait támadják – például az energia központot, a kormányhivatalokat, és – nagyon fontos – a kommunikációt! Ne feledjétek, helyi hívás! A kommunikáció nagyon fontos. Ez a módja a háború megnyerésének. És ha saját magunkat akarjuk legyőzni, ugyanezt a módszert kell alkalmaznunk: indítsatok heves támadást a hamis egoizmus ellen, majd foglaljátok el a stratégiai pontokat, az energiaközpontot. Fogyasszatok praszádamot – ily módon legyőzhetjük a test energia központjait. Légzésgyakorlat – ily módon szabályozhatjuk az elmét. És – kommunikáció! Szánkat a szent nevek zengésére használjuk. Ez a módja a háború megnyerésének személyes Kuruksétránkon. Találjátok meg az energiaközpontot; foglaljátok el az intelligenciát, az irányítást – és használjátok Krsnáért; a kommunikációt pedig – a szavaitok és a füleitek – használjátok a lelki üzenetre és a dicsőítésre.

Ha az isteni célért harcolunk, sosem szabad feladnunk. És legtöbb esetben klasszikus értelemben nem vagyunk harcosok. De majdnem minden nap meg kell vívnunk kisebb vagy nagyobb csatáinkat: harcolunk a lehetőségért a lelki gyakorlataink során; harcolunk, hogy megvédjük gyermekeinket a rossz hatásoktól; harcolunk, hogy a lelkiség győzhessen a materializmus felett; harcolunk a hitünk hiányával; és még sok más kis csatát vívunk.

Anyagi szinten az emberek azt gondolják, hogy a „győzelem” azt jelenti „mások megsemmisítése” – győz tehát az egyik fél. De a lelki oldal, a lelki alternatíva: mindkét fél győz. Ha tehát bele kell menned ezekbe a kis csatákba, próbálj oly módon harcolni, hogy mindkét fél győztes legyen. Mert ne feledjétek: ha ti győztök, az a legnagyobb veszteség. Ha pusztító módon győzedelmeskedtek, az a legnagyobb veszteség.

Lehet, hogy ez után a lecke után azt gondoljátok majd, hogy a bhakti-jóga egyfajta katonai tréning, harci vallás. De elmondhatom nektek, hogy nem így van! Mert Maháprabhu az Aranyló Úr, az Arany Avatár, titkos harcosként érkezett. Nyíltan nem használta a fegyvereit, és nagyon különleges fegyverzete volt. Például az egyik fegyvere a szent név volt. Igen érdekes fegyver! A szent név, mint személyes meditáció, mint a dzsapázás. Tudjátok a harcosoknak vannak mantráik. „Öld meg! Zúzd össze! – ezek a mantráik. Nemrég láttam egy dokumentumfilmet az iraki háborúról; és borzasztó, hogy milyen mantrákat vetített Amerika azoknak a fiatal latin amerikaiaknak és négereknek az elméjébe, hogy öljék az arabokat. Elméjük teljes mértékben ezeknek a durva, romboló, öldöklő úgymond „mantráknak” a hatása alatt állt. És mi volt Maháprabhu mantrája a lelki harcosoknak? „Haré Krsna, Haré Krsna!” Ez is kontrollálja az elmédet; de mi a jelentése? „Óh, Uram, kérlek, foglalj el engem szolgálatodban, foglalj el engem szolgálatodban!” Ne lepődjetek meg hát, ha komolyan veszi.

Aztán ott van Maháprabhu tömegpusztító fegyvere, a Szankírtan mozgalom – a hadserege: bhakták százai, mrdangával teljes mértékben felszerelve, mintha ágyúk lennének. A nagy karatálok pedig nagy zajt csapnak. És a táncosok, akik hipnotizálják a közönséget! Ez volt Maháprabhu hadserege. És volt egy titkos fegyvere is. Ez pedig a mahápraszádam. Manapság kémiai hadviselést is folytatnak; például megmérgezik a város vízellátását. Ugyanígy, ha néhány csepp nektárt csöpögtettek Szófia vízvezeték rendszerébe, mindenki megrészegül majd. Ily módon a praszádam, vagy az isteni kegy, olyan, mint egy kémiai hadviselés a testben lévő illúzió ellen. Ezért – egyszerűen fogalmazva – a bhakti-jóga azt jelenti, hogy nyakig töltjük magunkat praszádammal. A tetejére pedig a mahámantrát teszed. Ez a teljes győzelem. Nincs hely az illúziónak.

Ez Maháprabhu háborúja. Mindent át kell hatnia az isteni energiának. Meg kell invitálnunk az isteni energiákat – a testbe, az elmébe – és az isteni odaadásnak kell visszatükröződnie.

Jó háború ez? Szép ütközet? Maháprabhu egy szép hős, igen… Elragadó hős.

 

 

 Leave a Reply