Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
A „Sad-gószvámj-astaka” című dalban a gószvámík által meglátogatott helyek fordított sorrendben kerülnek megemlítésre. Először a Rádhá-kunda, majd Jamuná, és végül a Vamsí-vata. Általában azt javasolják, hogy fordítva közelítsünk. Először megérted a Vamsí-vatát, majd ellátogatsz a Jamuná partjára, és aztán, néhány élet után, talán eljutunk a Rádhá-kundához. Ez az utatok, ez a sorrendetek. És mi a gószvámík sorrendje? A Rádhá-kundánál kezdenek. És azért, hogy felkeltsék a figyelmed, visszajönnek, úgymond „lemennek” Vamsí-vatához. Természetesen a Vamsí-vata egy nagyon magas szint/hely!

Azt hiszem már beszéltünk róla, hogy mi az a Vamsí-vata? Nem?! Az meg hogyan lehetséges?! Akkor hogyan beszélhetünk Rádhá-kundáról, ha még nem beszéltünk a Vamsí-vatáról? Mi a Vamsí-vata név jelentése? „Vata” (füge)fát jelent. És a „vamsí”? Vamsí, vamsulí, vénu, muralí, azt jelentik fuvola. Ez tehát a fuvola fa, vagy azt is mondhatjuk: a fuvola fája. Nincs messze a Gópísvara Mahádéva templomtól. Mahádéva az Siva. Siva védelmezi a dhámot – csak arra jogosult személyeknek. Először felajánlod fohászaidat, és kéred Gópísvara – Siva áldását; ez után beléphetsz a dhámba. Ez azt is jelenti, hogy ő az ajtón kívül áll, de azt védelmezi, ami bent van. És néhány lépésnyire ettől a templomtól, ott a Vamsí-vata fa és templom. Ez a fa már Krsna idejében is ott volt, és egy idő után a fa természetesen kidőlt, de egy ágat visszaültettek és ez az ág még ma is növekszik. Így valahogy tehát megőrizték az eredeti fát. Ezt a templomot egy fal veszi körül. Ez volt az a hely, ahol Krsna a fuvoláján játszott, a gópíkat hívogatva. Ez tehát még csak az invitálás. Mégis a falon találunk egy képet a rásza-táncról: egy Krsna – egy gópí – egy Krsna – egy gópí, mindenütt. A púdzsárí minden reggel kihoz a templomból egy nagy képet a rásza-táncról és egy fa alá helyezi. A másik fa alatt egy nagyon kedves dolog található. Kis gópafigurák ülnek körben, és Krsna társaságában reggeliznek. A templom padlója pedig – igazából az udvara, mert nyitott – márvánnyal van kikövezve. Mit gondoltok milyen színű a kő? Fekete és fehér, igen. Nagyon szép hely ez a dzsapázáshoz; körbesétálsz, és máris elmerültél a kedvtelésekben. Ahogy ott sétáltam, kicsit ezüst cseppeket vettem észre a kőben. Elgondolkodtam: „Mi lehet ez?” Nem vagyok geográfus vagy geológus. Ha az lennék, talán azt mondanám: „Nos, tudjátok, ezek egyfajta fémdarabkák a kőben” és tudományos magyarázattal szolgálnék. De úgy gondolom Vrndávanban senki nem elégedne meg a tudományos magyarázattal – a kő kémiai összetételének vizsgálatával… Végül tehát arra a következtetésre jutottam, hogy ezek biztosan a gópík könnycseppjei, akik Krsnával táncolnak, Krsnára várnak.

Vrndávanban nem tudod elkerülni a felismeréseket. Még ha akarnád, akkor sem lehetséges. Ez a Vamsí-vata ahol Krsna rád is kiterjeszti a meghívást. És aztán tovább haladhatsz a Jamunához és a Rádhá-kundához. De ez messze van, maradjunk hát Vamsí-vatánál.

* Dháma – hajlék, hely, székhely

 Leave a Reply