Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Bhakti Kamala Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. szeptember 2, Szófa)
A fohászoknak mások javát kell szolgálniuk. Azonban ha valami problémátok van, legyetek készek megosztani Vele. Azt hiszem, ezt már teszitek is. Hirtelen történik valami, és így kiáltasz: „Oh Uram!” Így van? Még az ateisták is ezt mondják. Történik egy baleset és így kiáltanak: „Oh, Jézus-Krisztus!”
Ez egy természetes dolog! Eredetileg kapcsolatban állunk, abból a forrásból származunk. A hit természetes dolog a lélek számára. Természetes, hogy amikor bajban vagy, egyszerűen csak így kiáltasz: „Oh Uram, kérlek segíts.” De akkor se felejtkezz meg róla, amikor boldog vagy! Mert amikor boldog vagy igen ritkán kiáltasz így: „Oh Uram, köszönöm Neked!” Ne legyünk önzőek. Rá akarjuk hárítani a nehézségeket: „Ez a te dolgod, gondoskodj róla!”, amikor viszont boldog vagy, így gondolkodsz „Magam is boldogulok.”
Ilyen az emberi természet. Amikor tehát az élvező mentalitásról beszélünk ne legyünk egyoldalúak, hogy csak a boldogságot akarjuk élvezni. Élvezzük a nehézségeket is.
Mégis… a szentek kikövezik az utad, a sásztrák vezetnek és Krsna invitál. Milyen problémánk lehetne tehát? Csakis a hit hiánya lehet.
De megemlítik, hogy Krsna kegye korlátlan. És ezt korlátlan mód gyakorolja bhaktáival. Ne gondolkodjatok tehát azon, hogy milyen formában jön majd a kegy, egyszerűen csak fogadjátok el. Boldogok vagyunk, amikor a kegy a saját ízlésünk szerint jön. Amikor azonban az Ő ízlése szerint kapjuk, azt sokkal nehezebb kezelni.
Isten nemcsak nagy, hanem szeretetteljes is. Szeretetteljes és sokak által szeretett. Ezért végül el kell jutnunk arra a szintre ahol, megérthetjük, hogy figyelmünk középpontjában először nem a szerető Isten áll, hanem akik odaadással szeretik Őt, ők a mi mestereink. Látjátok a különbséget? Igen nagy különbség.
Miért? Mert tőlük tanulhatjuk meg, hogy hogyan szeressük Őt. Természetesen ha Rá koncentrálsz, megtanulhatod Tőle, hogy hogyan szeresd a szolgáit. Bárhogy is, ez egy jó kombináció. Bármely irányból indulsz, bármely résznél kezded, el kell jutnod a Legfelsőbb Úr ezen érzelmi megközelítéséhez.


Leave a Reply