Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
A spirituális tudomány alapján a tradíció a következő: mielőtt bármibe belefognánk – legyen az jelentőségteljes vagy jelentéktelen az életünkben – fohászkodjunk. Az élet nagyon fontos. Az idő úgyszintén. Életünk legjobb éveit használjuk a legjobb célra.

Ahhoz, hogy fenntartsuk az életet, energiára van szükségünk. Hogyan és honnan szerezzük meg ezt az energiát? Az evés által, mondjátok. Mert az evés energiát ad, boldoggá tesz és erőssé. Igaz ez? „Igen!” mondjuk boldogan, mert a praszád szampradájához tartozunk. Boldogan mondjuk hát: „Igen, az étkezés egy lelki gyakorlat.” És ez igaz is, mégis az az energia, amit az étel által juttatsz a testedbe különböző anyagokká alakul. Mi az evés végső eredménye? Egy kis biológia, mi történik röviddel az evés után? Egy része annak, amit megettünk másfajta anyaggá alakul. De ugyanakkor a testen beül minden, ami megadja az erőt arra, hogy jó formában tartsuk a testünket, szintén megadatik ezen átalakulás által. Ez azt jelenti, hogy a szilárd táplálék támogatja a csontokat. Ha iszunk, az szintén energia bevitelnek számít. Ismét lesz némi hulladék, amely kivonódik a testből, a másik része azonban vérré alakul. A harmadik fajta bevitel a tűz, vagy légzés, vagy levegő – nézőpont kérdése. A belégzés eredménye kilégzés lesz. A testben pedig átalakul…?

Dani: Gondolatokká.

Tírtha Mahárádzs: Helyes! Ez az elme. Az emberi felépítés három eleme – csontok, vér és az elme, gondolatok. Mert az emberek általában túlságosan hallgatnak az elmére, különösen a férfiak. Túlságosan sokat agyalnak. A hölgyeknek könnyű, mert ők inkább érzelmesek, mert a bhakti útja, az érzelmek útja. Mégis ebben a teremben a nemek aránya most nagyon szokatlan. Mert általában fordítva szokott lenni az arány – kilenc hölgy és egy férfi. Itt most mással találkozunk – miért? Mert kétségbeesetten kutatunk a tökéletesség után. És ezt a nagyon különleges, magas szintű energiát akarjuk – nem csak evés, ivás és lélegzés által, hanem fohászok által is.

Mind ismerjük az evés hatását – amikor éhes vagy, eszel és elégedett vagy. Sríla Srídhar Mahárádzs azt mondja, hogy az evésnek három hatása van – a hiányérzeted lecsendesül, a második, hogy elégedettséget érzel, és a harmadik, hogy energiát nyersz. Ezeket mind érezzük. Vagy ha szomjas vagy és iszol, meglátod az eredményét. Különösképp, ha alkoholt iszol, látni fogod az eredményét, nem kétséges. Mások is látni fogják az eredményt. Bármilyen típusú energiát viszel be a testbe, annak lesz valamilyen hatása. Lélegzés – azt már kevesebb ember érti, hogy milyen a lélegzésed típusa, milyen annak a levegőnek a típusa, amit magadhoz veszel. Mert ez rejtettebb, az emberek által kevésbé megértett. Mit sem szólva a fohászok, a mantrák erejéről.

De gondolkodtatok már valaha a levegőről, hogy mi is a levegő körülöttünk? A levegő az, amit belélegzünk. Így van? De a levegő az is, amit az Úr kilélegzik. Ez a cserefolyamat. Ő ad és mi elfogadunk. Az esély tehát megvan, hogy minden lépésnél lássuk a jelenlétét.

Annak érdekében, hogy bármit is elérhessünk ebben az életben a legmagasabb szintű energiát, erőt kell megszereznünk – ez pedig a fohászok, a meditáció, a mantrák zengése által lehetséges. Tegyetek hát egy kísérletet. Ismerjük az evés és az energia kapcsolatát. Tegyetek egy kísérletet a dzsapázás és az energia kapcsolatával. Meglátjátok majd hogyan kerültök isteni hangulatba. És most nem akarok itt részletekbe bocsátkozni, mert elméletben évekig beszélgethetünk erről a témáról – eredmény nélkül. Ha azonban kipróbáljátok, meglátjátok majd.

 Leave a Reply