Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. szeptember 2, Szófia)
Ha már élünk, meg kell találnunk annak legjobb módját, és értelmét. Mert különböző oldalakról kell megvizsgálnunk az élet ezen problémáját: miért jöttünk ide, hogyan éljünk és mi legyen életünk célja. Ha három szóban szeretnénk összefoglalni: az élet arról szól, hogy élni, szeretni és távozni.
Bölcsesség az, ha mindezeket tökéletes és helyes módon tudjuk csinálni.
Szeretném felhívni a figyelmeteket tíz alapelvre, úgy is mondhatjuk, hogy a jóga tízparancsolata. Van öt dolog, amit el kell kerülni és van öt dolog, amit gyakorolni ajánlott.
Az első dolog, amit el kell kerülnünk az erőszak. Ha kerüljük az erőszakot békések leszünk. Ahinszá – emlékezzetek Mahátmá Gandhi nagyszerű tanítására. Segített az embereknek abba, hogy megérthessék az erőszaknélküliség erejét. Általában azt gondoljuk, hogy ha valamilyen erős támadás ér bennünket, ugyan úgy kell visszatámadnunk. Az ahinszá által azonban az ember védelem alatt áll. Kipróbálhatjátok, amikor legközelebb bajba kerültök.
A második dolog, amit el kell kerülnünk az a hazugság, igaznak kell lennünk. Mert ha hazugságokat kezdünk terjeszteni, az egész rendszer nagyon bonyolulttá válik, egy idő után elfelejted, hogy kinek melyik verziót adtad elő. Jobb tehát az igazság mellett lehorgonyozni. Akkor egy nagyon egyszerű verziód lesz, és belső erőt is merítesz ebből.
A harmadik dolog, amit el kell kerülünk a lopás. Azt gondolom, ez egyértelmű, nem merülünk most részletekbe ezzel kapcsolatban.
Energiáink szabályozása végett a negyedik az, hogy kerülnünk kell a szabályozatlan tetteket az élet különböző szintjein, mint például a brahmacsarja. Hívhatjuk önuralomnak is, és önmagunk szabályozásával az élet különböző szintjein és energiáiban, nagyon erős és eredményes életet érhetünk el.
Végül pedig az ötödik dolog, amit el kell kerülnünk az a gyűjtögetés. Azt mondják, hogy a nyugati embernek tízezer – elmondhatom, gyakorlatilag haszontalan – dolog van az otthonában. Amikor hazamentek, csak kezdjétek el számolni, hogy mennyi fölösleges dolog van az otthonotokban. Meg kell találnunk azt a szintet, ami elegendő a számunkra.
Ezeket a dolgokat tehát kerülnünk ajánlott. De mi az, amit tegyünk? Először is gyakoroljuk a tisztaságot. Tisztaság kívül és belül, testi és szellemi tisztaság.
Ez után gyakoroljuk az elégedettséget, elégedettnek kell lennünk. Nem tudom, hogy ez itt hogyan van, de az emberek általában szeretnek panaszkodni, legtöbbször minden ok nélkül. Minden információ és a médiumok is megpróbálják azt sugallni, hogy mindig többre és többre van szükségünk! Legjobb tehát ha az elégedettség filozófiáját gyakoroljuk.
A harmadik dolog, amit ajánlott gyakorolni az az egyszerű élet. Mert az egyszerűség nagyon közel áll a hithez. Általában kívülről túlkomplikáljuk az életünket és belülről pedig – mondhatjuk – ostobákká válunk. Jobb az egyszerű élet és magas rendű gondolkodás.
A negyedik dolog a tanulás, a lelki tanulmányok. Meg kell értenünk kik vagyunk, meg kell értenünk hová tartozunk, be kell azonosítanunk célunkat. Ebben az értelemben az információ azt jelenti, hogy lélek vagyok, nem a test; a bölcsesség pedig azt jelenti, hogy Istenhez tartozom. Ha pedig tanulmányozzuk az írásokat – Biblia, Bhagavad-gítá, vagy Isten bármely más kinyilatkoztatását – nagyon magas eszményekkel társulhatunk.
Végső soron a jóga ezen tízparancsolata így értelmezhető: ísvara-pranidhána – imádat, Isten szolgálata. Ily módon tehát az alapinformációktól – hogyan tegyük tökéletessé életünket, hogyan szabályozzuk magunkat – eljutunk az isteni szolgálatig. Ez legyen a meditációnk, gyakorlatunk és legyen ez a távlatunk is.


Leave a Reply