Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006.11.26., Szófia)
Az emberek általában úgy definiálják, hogy a szeretetnek önzetlennek, eleresztőnek, szabadságot adónak kell lennie…
Egyetértetek? Emlékeztek Szent Pál meghatározására: ilyen meg olyan, nem panaszkodik, szabadságot biztosít, alázatos… Egyetértetek? Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de ez azt jelenti, hogy kezdők vagytok még a szeretet iskolájában. Mert a birtokló szeretet magasabb. A birtokló szeretet magasabb! De ezt mélyen a szívünkben kell ápolnunk, nem a megnyilvánult szinten.
És bizonyos értelemben Isten szeretete a teremtményei felé, a lelkek felé, felénk olyan szeretet, ami szabadságot ad. „Akarsz szeretni Engem? Nyugodtan elmehetsz.” De mélyen a szívében, a szeretete birtokló. „Kedvesem, mily messze voltál! Oly soká várattál Engem! Haldokoltam nélküled…” Az Ő szeretete birtokló. Krsna is szeretné élvezni a te társaságod.
Történt egyszer Vrndávanban, hogy a tehénpásztor fiúk a tehenekre vigyáztak. Krsna is köztük volt, és mindenki nagyon boldog és elégedett volt, hogy az Úr – szeretett barátjuk – társaságában lehetnek. Úgy bántak az Úrral, mint egy baráttal. Hírtelen egy új arc jelent meg Vrndávanban. Krsna odament az újonchoz és így szólt: „Üdvözöllek itthon… nagyon boldog vagyok, hogy megérkeztél! Tudom mily sok nehézségen mentél keresztül…” és megölelte a jövevényt. Ezen isteni érintés hatására az újonc elájult, és Krsna is elájult.
A rangidős tehénpásztor fiúk mind elámultak: „Hogy lehetséges ez!? Ez az újonc Krsna ölelését élvezi?! És mi ez az ájulás?! Velünk sosem ájult el. Megpróbáljuk megölelni, de sem mi, sem Ő nem ájulunk el!” De aztán Balarám magához tért, Ő nem volt annyira meglepve. Odament és felkeltette Krsnát. Aztán Krsna a szolgáját kezdte dicsőíteni: „Tudom, hogy kutattál Utánam. Magadra vállaltad az anyagi élet minden aggodalmát, milliónyi születést különböző bolygókon. Életről életre Engem kerestél! Én pedig már nagyon vártam a társaságod. Nagyon boldog vagyok, hogy megérkeztél.”
Mi az üzenete ennek a történetnek? Ha újonc vagy, szívesebben látnak. Legyünk újoncok Gólóka Vrndávanán! Rohanjunk oda mind együtt! És okozzunk egy kis gondot a gópáknak… Mert Krsna vár rád.
Nyilvánvaló, hogy Krsna nagyon kedves a számunkra. De tudnotok kell, hogy ti is nagyon kedvesek vagytok Krsnának.


Comments are closed.