Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Az a tény, hogy az Úr minden élőlény szívében ott lakozik többször is ismétlődik a Bhagavad-gítában. „Minden élőlény szívében ott lakozom; tőlem származik az emlékezés, a felejtés és a tudás; Én vagyok a Védánta ismerője és a Védák teremtője.” Krsna azáltal gyakorolja mindentudóságát, hogy ott lakozik a szívekben. Ez azt jelenti, hogy az Úr szeme előtt nincsenek titkok! Mégis el akarunk rejteni dolgokat – rejtekhelyet keresünk kívül és belül is, hogy elrejtsünk valamit – de nincs rá mód! Az Úr jelen van, és tudja milyen vágyakkal, boldogsággal vagy hiányosságokkal rendelkezünk. Az Úr szeme elől semmi nem marad rejtve; bármit is tegyünk, semmit nem tudunk elrejteni, Ő mindent tud. Ezért a legjobb az, ha meghódolunk Előtte. Ha megmutatjuk a lapjainkat, nem akarunk semmit elrejteni, feltárjuk a szívünket, semmit nem tartunk meg magunknak, ismét az odaadáshoz érkezünk el. Úgyis tudja, jobb ha nyíltan beszélünk. Krsna a Paramátmán keresztül mindent tud.

A gópíknak mégis van néhány titkuk. És az isteni mindentudás nagyon izgatott lesz, ha valamit el akarunk rejteni Előle. Ha valami nyílt titok, nem jön; azonban ha valami rejtett, akkor látni akarja – „Mi rejlik ott? Mit akarsz elrejteni előlem?” És én mondom, a gópíkkal összehasonlítva az anyagi emberek nem igazi rejtegetők. Semmi esély itt arra, hogy bármit elrejtsünk; de ott a gópík megpróbálják elrejteni a titkaikat. Azt hiszem, mindannyian érzitek a kérdés súlyát. Mondhatjuk, hogy Krsna is rejtőzködik; nem csak a gópík akarnak elrejteni valamit. Krsna is jó ebben. Tudjátok, egy tolvaj minden tud a lopakodásról. Ha tehát Krsna rejtőzködik, akkor azt is tudja, hogy hová vannak elrejtve a titkok. És a gópík – habár, úgymond egyszerű falusi lányok – rendelkeznek néhány nagyon édes és fájdalmas titokkal. Ez csalogatja Krsnát, hogy felfedezze a titkokat.

Mondhatjuk, hogy Krsna Vrndávanban nem mindent-tudó. Van néhány hiányossága; például nem érti, hogy a hívei milyen fajta érzésekkel viszonyulnak Felé. Nem érti, hogy a gópík miért szeretik annyira. Ezért kutatja ezeket a titkokat. Ne feledjétek a kutatással kezdtük, a titkok kutatásával. De aztán Krsna készen áll a titkok megtartására is. Meginvitálja híveit, kihúzza belőlük a titkokat, majd megtartja Magának. De a bölcsek azt mondják, hogy a Legfelsőbbnek van egy olyan formája, aki nem képes titkot tartani. Ne feledjétek, amikor Krsna a kíséretével, a gópíkkal van együtt, körben táncolnak és kifelé a hátukat mutatják, és a lótusztánc belső magja felé néznek. Ez azt jelenti, hogy a titkokat belül tartják. Mi a rásza-tánc, az isteni körtánc titka? Az Isteni Pár a közepén.

Krsna elrejti a titkokat; kicsikarja azokat, de megtartja Magának. Mégis Maháprabhu képtelen titkot tartani. Az ő mozgása is egy tánc, de ez egy egyenes tánc, nyílt, amihez bárki csatlakozhat.

Krsna tehát nem tudja mindentudóságát gyakorolni Vrndávanban. Ezért el kell hagynia Vrndávant. És néha ezért jön a Föld bolygóra – hogy megtapasztalja hívei érzelmeit. Hogy megértse a titkokat és megossza azokat.

És mi a helyzet az isteni mindenhatósággal? Mindenható Krsna Gólóka Vrndávanán? Gyakorlatilag amikor a gópák együtt vannak, azt érzik, hogy meg kell védeniük ezt a kis Krsnát, mert Ő a legkisebb, Ő a legfiatalabb és leggyengébb. Néha azt mondják Neki: „Várj, majd én megcsinálom. Te kicsi vagy, és oly gyönge, majd én megvédelek.” Rendben, könnyű elfogadni a gyengeséget egy barátságban. De mi a helyzet a szerelmi viszonnyal? Egy barátságban nem veszítesz, ha megmutatod a gyengeséged. De ha egy igazi szerelmi kapcsolatban megmutatod a gyenge pontjaid, akkor gyenge vagy! És láthatjuk, hogy a gópík, csak keresik Krsnát, de Krsna szalad a gópík után. Ez a nagy különbség.

Krsna Vrndávanban nem mindenható, mert Rádhiká, Lalitá és Visákhá cselszövésének következtében elvesztette erejét; és elvesztette mindentudóságát is, mert igazából nem ismeri a titkokat, a gópík elrejtik előle igazi titkaikat. Mit tegyen hát? Azt mondja: „Nincs itt helyem. Nem lehetek én a főnök, nem lehetek a mindentudó, mindenható Isten itt. Jobb ha inkább alázatos pozícióba helyezem magam.”

Jamuná: Van egy kérdésem a gópík féltékenységével kapcsolatban. Mert tudjuk, hogy a rásza-lílá táncban támogatják Rádhá és Krsna táncát, a szerelmi viszonyukat…

Tírtha Mahárádzs: Transzcendentális szerelmi viszony.

Jamuná: …de ugyanakkor nekik személyesen is vannak különböző érzelmeik Krsna felé. És személyesen különböző érzelmekkel rendelkeznek Rádhiká felé is. Hogyan birkóznak meg tehát ezzel, hogy szerelmesek barátnőjük szeretettjébe?

Tírtha Mahárádzs: Igazából ez nem ugyanaz. Rádhiká Szvajam-bhagaván Krsnával táncol, a gópík pedig többszörös kiterjedéseivel. Megnézheted a Csaitanja-csaritámrtában; a különböző vaibhava-prakás, vaibhava-vilász, prábháva-prakás, prábháva-vilász formákról olvashatsz ott, s megtalálod a választ a kérdésedre.

Jamuná: Nincs helye tehát a féltékenységnek, a transzcendentális féltékenységnek?

Tírtha Mahárádzs: Van helye, még a különböző raszák között is van egyfajta féltékenység, mert mindenki birtokolni akarja Krsnát. Saját csapatukban akarják látni, a saját raszájukban, a saját hangulatukban. Ez azt is megmutatja, hogy a birtokló szeretet magasabb mint az önzetlen szeretet. Ugyanakkor Krsna képes harmóniát teremteni még a szembenálló raszák között is. Ezért nekünk, a föld bolyón, ha van valami ellentétünk, Krsna a vezérfonal, a kulcs, hogy feloldjuk az ellentéteket, és egyesítsük a bhaktákat.Leave a Reply