Archives

Calendar

April 2020
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaMar

1


Той

(részlet Szvámí Tírtha 2015.augusztus 19-ei ludastói tanításából) 
 
 
Be kell, hogy valljam, tele vagyok kérdésekkel és kétségekkel, válaszokkal és témákkal és távlatokkal, és igazán élvezem ezt a helyzetet. Vajon miért jó, ha vannak kérdéseid? Ha van kérdés, van válasz. A legtöbbetekkel már hosszú ideje ismerjük egymást, és osztjuk meg az életünket és eszményeinket. Tán észrevettétek, hogy kész vagyok kísérletezni. S azt gondolom, hogy ti mindannyian e nagy kísérlet részesei vagytok. Hiszen mit csinálunk mi itt az anyagi környezetben? Megpróbáljuk transzcendenssé tenni az életünket, az anyagit lelkivé változtatni. Szerintem elméletből és gyakorlati tapasztalatokból is tudjuk, hogy a bennünket körülvevő világ nagyon különös. Nagyon furcsa irányba halad. A külvilágban kali-juga van. Így egy nagyon kemény kérdéssel szembesültem: Ha kívül kali-juga van, mi van belül? Nem lennék elégedett vele, ha belül is kali-juga volna – a szívünkben, az elménkben, a köreinkben, az ásramjainkban. Ezért számomra az a fő kérdés, hogyan valósítsuk meg lelkünkben az aranykori spiritualitást a minket körülvevő kali-juga feltételei ellenében.
Tudom, hogy ti nagyon jártasak vagytok a filozófiában, és tiltakozni fogtok: „Nem elégszünk meg egy aranykorral. Nem, nekünk a lelki világ kell, nem pedig valami jelentéktelen aranykor a Föld bolygón.” De mit jelent számunkra az aranykor? A lelki értékek dominanciája a magánéletünkben, személyes köreinkben. S azt gondolom, ez az oka, ez a célja az áldozathozatalnak.
Hogy valósítsuk meg az aranykort, hogy segítsük elő a létrejöttét a személyes életünkben és a közösségi életben szintén? Hallottam egy ilyen megjegyzést: „Miért nem mondja el a vezető a véleményét, s akkor könnyű megérteni, követni és végrehajtani?” Nem akarom. Cseppenként elmondom az én véleményemet is, de most nem ez a cél. Inkább ti gondolkodjatok el, s álljatok elő elképzelésekkel! Nem szükséges egyetérteni, hozzatok fel egymásnak ellentmondó elgondolásokat, ütköztessétek őket, és jussatok valamiféle következtetésre! Hiszen, ha ez a ti megértésetek, és végiggondoljátok, hogy mi történik, azt hiszem az egy nagyon értékes megvalósítás. 

 Leave a Reply