Archives

Calendar

April 2020
M T W T F S S
« Mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




soulbird

(részlet Szvámí Tírtha 2015. augusztus 19-ei ludastói tanításából)
 
Ahhoz, hogy életünk normál és egészséges mederben folyjon, szükség van a tudatlanság, a tamasz kötőerejébe tartozó passzív részre, alvásra is. Ha tehát lelkivé akarjuk tenni az életünket, az nem szükségszerűen jelenti azt, hogy egyáltalában nem alszunk, hanem azt jelenti, hogy lelkivé kell tennünk az álmainkat. Ha egy átlagos ember alszik, akkor az tama-guna, ám ha egy tiszta bhakta merül álomba, az egy összpontosított isteni szolgálat. Tehát ha szép hosszú álmot szeretnétek, kövessétek ezt a koncentrált isteni szolgálatot! S ezt tényleg komolyan gondolom!
Ám hogyan legyünk képesek lelkivé tenni az éjszakáinkat és az álmainkat? Először próbáljátok meg lelkivé tenni a nappalaitokat és a cselekedeteiteket – ez egy kis önuralmat jelent. Uralnotok kell a test tevékenységeit, a törekvéseiteket, a gondolataitokat. S végül ellenőrzésetek alá vonhatjátok az álmaitokat is.
Létezik egy különleges technika – álomutazásnak hívják – amikor a mester és a tanítvány egy szobában, közel egymáshoz lefekszik, és együtt álmodik. Álmukban találkoznak, s együtt sétálnak. Régen olvastam erről a gyakorlatról valahol egy jógakönyvben, s azt gondoltam, hogy ’ez itt valami misztikus gyakorlat.’ De aztán nemrégiben kapcsolatba kerültem egy bhaktával, aki ugyanerről számolt be, neki lehetősége adódott rá, hogy nagyon közel aludjon a tanítómesteréhez, s amikor felébredtek, megbeszélték az utat, amit megtettek.
Tehát ezek a nagyon különleges dolgok nem állnak oly távol tőlünk, de hogyan érjük el őket? Az érintett személyek nagyon erős összhangjával. Most természetesen nem azt javaslom, hogy rontsatok be a lelki tanítómesteretek szobájába, amikor ő aludni akar. Mivel első a ráhangolódás, utána jön a sietség. S ez valójában meghívásos alapon működik.
A kérdés az volt, hogyan tegyük lelkivé a cselekedeteinket, igaz? Ennek nagyon fontos része, hogy mindig tartsátok a lelki célokat szem előtt. S végül így el kell érnünk a célunkat remélhetőleg. Ez tehát a beteljesedése egy szent hagyománynak, ami isteni kezdetből indul, van egy nagyon jó lelki gyakorlatod, s végül eléred a lelki céljaidat. Isteni az eredet, isteni a cél, a gyakorlónak lelkinek kell lennie. S mi ez az isteni cél? Ugyanaz, amiért a szent hagyomány elkezdődött – az istenszeretet ápolása. E célból kezdtük el – az istenszeretet ápolásának céljából. 
 

 



Leave a Reply