Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2005. szeptember 6, Ahtopol)
Mi a bölcsesség definíciója? A bölcsesség a szeretetre való gyakorlati képesség. Természetesen az isteni szeretetről beszélek. Ez a bölcsesség, a szeretetre való gyakorlati képesség. Mert nagyon bölcs dolog elkerülni az aggodalmakat. Semmi szenvedés nem érhet. Ez a definíció azonban több áldozatot feltételez. Kész vagyok tenni érte. Kész vagyok szenvedni mások javáért. És természetesen ha valaki kész az ilyesfajta áldozatra, annak nem kell szenvednie. Az isteni elrendezés védelme alatt áll. Az isteni elrendezés létezik.
A bölcsesség származhat Brahmantól, de a szeretet képességének Krsnától kell származnia. Mert Krsna egy szerető isten. Brahman bölcs. A Brahman szintje bölcs, mindentudó, minden benne van az Ákása krónikákban. De ez csak puszta információ. Krsna olyan mint a csintámani kő. Képes átváltoztatni.
Ez a jelen kor hibája, az információ korában élünk. Tele vagyunk információkkal. Még a gyermekeitek is tudják, hogyan kapcsolják be a számítógépet, minden információ elérhető. De kérdem én, hol van a transzformáció? Mert ez az amire szükségünk van, Isten, Krsna szeretetenergiájára. És ez az igazi bölcsesség. Lehet, hogy egy szerető bhakta első osztályú bolond, nem ért semmi az élet nehézségeiből, bonyodalmaiból. Azonban abban is biztos vagyok, hogy nagyon is bölcs. Mert mi a végső válasz minden kérdésre? Ez az isteni szeretet, a bhakti. Ha valaki tehát ezt gyakorolja, azt bölcsnek tartjuk. Az isteni bölcsesség ott van az anyagi bölcsesség határain túl. A bhakti nem függ a bizonyítványoktól, amiket a faladon gyűjtögetsz. A mi diplomáinkat más hangulatban osztogatják. Korábban azt hiszem nálatok is volt olyan, hogy „A szocialista munka hőse.” Voltak ilyen címek nálatok is? Egy nagy csillag. Mindannyiunknál megvoltak ezek a jelképek, szimbólumok, és hasonlók… De például ha egy bhakta belehal abba, hogy túl sok praszádamot evett, akkor ő egy önkéntes áldozat az odaadó szolgálat oltárán. Különböznek tehát a rangfokozatok.
Azt hiszem értitek, hogy mi az amit mondani szeretnék. Egy más síkon kell keresnünk a tökéletességet, az elégedettséghez. Fokozzuk az odaadásunk minőségét, ez nagyon fontos. Próbáljatok meg elgondolkodni azon, hogy mit is jelent az odaadó szolgálat intenzívebbé tétele. És ha kéritek, Krsna megadja az útmutatást: „Hogyan cselekedjek?”


Leave a Reply