Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
narada

 

Krpádhám kérdése: Van bármi mód a büszkeség legyőzésére? Mert általában amikor nekem problémám van a büszkeségemmel, nem érzékelem azt, és szükségem van valakire, aki kívülről megmutatja nekem.

Tírtha Mahárádzs: Ezért küldi Krsna nektek a fiú- és leánytestvéreiteket – hogy segítsenek megérteni a határaitokat, szembenézni önmagatokkal. Ám tanult vaisnavaként tudjátok: Oh, ismét ellentmondásba ütköztem, ez csupán a hamis egóm volt. Mégis, időről időre ugyanazt a hibát ismételgetjük. Ezért hiszek a vaisnavák teljes megtisztulásában. Ez nem egyszerűen egy ’harc a hamis egómmal’ – mert harcolhatsz ugyan a hamis egód ellen, de nem nyersz eközben például a káma ellen. Harcolsz az egód ellen, nem harcolsz a kámád ellen; majd harcolsz a kámád ellen, s elfelejtkezel a büszkeségedről.  Mindig valamire koncentrálsz, és közben elszalasztod a teljes képet. Ám ha csakúgy általában, csak úgy egyszerűen közelebb kerülsz Krsnához, mit várhatsz vajon az eksztatikus táncon kívül? Mint egy tizenkét fejű sárkány – levágsz egy fejet, és rögtön nő helyette három. Felszámolsz egyetlen hibát, és rögtön három másik tárul fel, aztán azokkal is megharcolsz, és így tovább…Valamennyi hibánkat legyőzni – ez egy nagyon hosszú lista, ezért jobban tesszük, ha lépésenként kerülünk egyre közelebb Istenhez. Így végül valamennyi bajunk a semmibe vész. Egyszer Sríla Prabhupád így szólt: „Ahelyett, hogy megvitatnánk, beszélgetnénk, képeznénk magatokat vagy elemeznénk a dolgokat – ehelyett a sok ostobaság helyett csak zengjétek a szent neveket, és sokkal jobb eredményt fogtok elérni!’

Tehát, teljes megtisztulás. Vágjátok le az egó-sárkányotok fejét! Avagy, a sárkányfejű egóét…. Erről a büszkeségről számos történet tesz említést, egyik közülük Nárada Muniról szól. Egyszer Nárada Muni meglátogatta Krsnát, és Krsna éppen egy nagyon egyszerű ember imáját hallgatta meg, aki így szólt: Oh, Uram, annyira elesett vagyok, mert sokat kell dolgoznom. De reggelenként és esténként csak eljövök a Te lótuszvirág lábaidhoz, elmondok néhány imát, kérlek, hogy elégedj meg ezzel a kevéssel, amit fel tudok ajánlani Neked – habár szolgálatom nagyon is jelentéktelen, hiszen egész nap dolgoznom kell….Kérlek, fogadd el fohászom! Ezt hallván Nárada Muni így szólt: Nahát, mi ez? Ez egy szörnyű gyakorlat! Csak kétszer gondolni Rád? Micsoda ember! Ez a Te szolgád? Miért is nem rúgod ki őt? Zabolázd meg egy kicsit, mutasd meg a hibáit! Krsna így szólt:

Ah… tudnál Nekem segíteni valamiben?

– Nárada így válaszolt: Természetesen! Szolgálhatlak Téged, ez az ember nem tud, ám én tudlak Téged szolgálni. Mit tehetek Érted?

– A válasz így hangzott: Itt van egy vízzel teli csésze. Körbe tudnád járni Mathurát vele?

– Igen, természetesen! Meg tudom tenni!

De óvatos légy! Egyetlen csepp se cseppenjen ki belőle!

– Oh, hagyd csak rám! Megteszem, amit kértél.

Elindult – tudjátok, ha a csésze színültig telve van, egyetlen apró mozdulattal kiboríthatjuk a víz felét. Náradának nagyon kellett figyelnie erre a csészére, és persze az egész városon átmenni is kissé komplikált. Elindult hát az úton, és egyre jobban csak a pohár vízre koncentrált, az út nagyon hosszú volt. Estére hazatért, Krsna pedig megszólította: Légy üdvözölve Nárada! Köszöntelek, hogy visszajutottál Istenhez!

– Nárada izzadva válaszolt: Végül itt vagyok.

– Krsna megkérdezte: Elvégezted?

Igen, nagyon nehéz volt, de elvégeztem – egyetlen csepp sem borult ki.

– Krsna így szólt: És gondoltál-e Rám mindeközben?

Rád gondolni? Minden figyelmemet a pohár vízre fordítottam, mert annyira nehéz volt úgy vinni, hogy ne boruljon ki!

Amit könnyedén megcsináltok, nagyon kicsi eredménye lesz. Egyetértetek? Tehát, ha Krisna így szól hozzátok: Tudnál Nekem segíteni? Itt van egy csésze víz. Akkor annak azért ne örüljetek túlságosan, azt gondolva, hogy Krsna figyel rám. Lehet, hogy ez csak egy próbatétel Részéről: Vajon hányszor tudsz Rá gondolni, mialatt a vizet viszed. Általában azért Ő nem kéri Tőlünk, hogy vigyünk vizet. Ám a mestered így szólhat: Tudnál Nekem egy kicsit segíteni? Utána pedig ellenőrzi, hogy lássa – és te is látni fogod, hogy szolgálatodat milyen hangulatban végzed.Leave a Reply