Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
heart-knot

(Szvámí Tírtha 2016.01.10-i szófiai esti tanításából) 

 (az előző hétfői tanítás folytatása)

Évam praszanna-manaszó bhagavad-bhakti-jógatah,bhagavat-tattva-vigjánam mukta-szangaszja dzsájaté [1] – „A tiszta jóság kötőerejében ekképpen megszilárdult ember, akinek elméje az Úrnak végzett odaadó szolgálattal kapcsolatba kerülve újjáéledt, az anyagi társulástól megszabadulva alapos, tudományos megértésre tesz szert az Istenség Személyiségét illetően.”

Tehát megtisztult jóságra van szükségünk – nem egyszerű jóságra, megtisztultra! Ily módon valódi életre tehetünk szert – az Úrral kapcsolatba kerülve valóban lelkivé válhat az életünk. S a Legfelsőbb Isten pozitív, tudományos ismerete fog megnyilvánulni a számunkra ezen a felszabadult szinten.

Azt gondolhatjátok vagy azt feltételezhetitek, hogy ezek csupán egy távoli jövőről szóló ígéretek. De mi van a jelenünkkel? Bhidjaté hrdaja-granthis cshidjanté szarva-szamsajáh, ksíjanté császja karmáni drsta évátmanísvaré [2] – „Ezzel a szívben lévő csomót keresztülvágja, minden kétsége nyomtalanul szertefoszlik. Így a gyümölcsöző cselekedetek láncolata megszűnik, amint az ember az önvalót tekinti a mesternek.”

Szóval mi a jelenlegi helyzetünk? Pillanatnyilag egy erős csomó köti gúzsba a szívünket – sok tévhit, árnyék, hiba által. Látjátok ez köt össze bennünket. Ugyanolyanok vagyunk, mindannyiunknak van csomó a szívében. De maradjunk ilyenek? Örökké ezt a csomót akarjátok hordozni? Úgy gondolom, hogy a csomó kioldásának vágya is összeköt bennünket. Még ha ma korlátozottak is vagyunk, nem akarunk ilyenek maradni! Mint ahogy hallottuk, akár a teljes isteni tudást is elérhetjük. És nagyon kevés ember hal meg a bölcsesség miatt, miután elérték azt. De nagyon sokan élnek bolondokként. Miért maradjunk ilyenek? Miért ne nyújtsuk ki kezünket egy fényes lelki jövőért? Így vágódik szét a szívben lévő csomó! S minden akadály megszűnik. A gyümölcsöző cselekedetek szövevénye – a karma, akció-reakció láncolata – darabokra hullik, véget ér, amikor az ember az ént látja mestereként.

Azt kell felismernünk, hogy mi lelki energiák vagyunk, örökkévaló lelkek! Önmagam, mint egy madár ülök a szívem fáján. S ez a madár, az én, nincs egyedül! Egy másik madár is ül még ott az ágon – ez az isteni jelenlét. Melyre, ha úgy tekintünk, mint egy mester, örök vezető, akkor minden félelem és baj megszűnik. Ő nincs olyan távol tőlünk s bepillantást nyerhetünk ebbe a tökéletességbe. Hogyan? Most rajtatok a sor! A Szent Nevek zengése által olyan könnyű közel kerülnünk önmagunkhoz, hogy az ént láthassuk mesterünkként.

Nehéz közel kerülni önmagunkhoz? És hogy az ént mesterként lássuk? Felismerni, hogy Isten az életünk vezetője? Nem, ez nem olyan nehéz.

(folytatása következik)

[1] Srímad Bhágavatam 1.2.20.

[2] Srímad Bhágavatam 1.2.21.Leave a Reply