Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaMar

25


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. Szeptember 7, Szófia)

Van hozzátok egy alázatos kérésem. Gondolkodjunk egy kicsit és fogalmazzuk meg a szent definícióját. Ki az a szent? Kit tekinthetünk szentnek?  Nem szükséges hosszan elmélkedni rajta, csak ami az eszetekbe jut, ha azt halljátok, hogy „szent, szent személy”?
Préma Bindhu: Isten által felhatalmazott.
Tírtha Mahárádzs: Tudjuk ezt ellenőrizni? Lehet, hogy nem tudjuk ellenőrizni, de érezzük. Kérlek, emlékezz erre a véleményedre, és ne hagy magad más vélemények által befolyásolni! Légy erős ebben a megfogalmazásban. Haladhatunk sorban, hogy mindenki mondjon valamit?
Sjámaszundara: Valaki, aki a tettei által követendő példát állít.
Rága: Aki fényt ad. Egy ragyogó személy.
Rám Vidzsáj: Aki ismeri az igazságot, szádhu.
Jasódá: Aki Istennek szentelte az életét.
Dámódar: Benne van magában a szóban (bolgárul) – aki odaszentelte magát.
Késava: Önmegvalósult lélek, aki szívében látja Istent.
Valaki más: Aki túllépett az emberi és isteni közötti határokon.
Valaki más: Aki nem ismer félelmet.
Nikhilátmá: Számomra a szent egy olyan személy, aki vonz engem. Vágyom a társaságára.
Manóhari: Aki feláldozza magát másokért.
Késava: Dásza-anudásza, aki az Úr szolgáinak a szolgáit próbálja meg szolgálni.
Valaki más: Könyörületes.
Préma-latá: Aki másokat is képes szentté változtatni.
Valyo: Aki a kapcsolat lehet az örökkévalósághoz, az elme békéjéhez és a lélek boldogságához (szat-csit-ánanda).
Nelly: Aki alázatos/szerény.
Rukminí: Aki közel került Istenhez. És közel áll a bűnnélküliséghez.
Valaki más: Bárki, aki eljutott Istenhez – nem számítanak a lépések – az szent.
Valaki más: Aki igaz szeretettel rendelkezik – aki érzi és át is tudja adni azt.
kis Dani: A tisztaság, mely megtöri a sötétség jegét, fénnyé alakítja azt, és fejlődésre sarkall másokat.
Dragi: Bűntelen személy.
Jamuná: Az a valaki, akivel ha találkozol, szerelembe esel. Az ilyen személy képes elégedetté tenni mások elméjét és szívét is. Egyszerű szavakkal beszél, mégis képes megragadni a lényeget. Aki látja az emberek szívét és szívtől-szívhez beszél.
Dámódar: Aki nagyon kedves Istennek, mert menedéket talált az Ő lótuszlábainál.
Valaki más: Egy igazi szent társaságában más a légkör, teljes elégedettséget érzek, megvilágosodom és felemelkedem.
Sasho: Aki megérti a tudás és tudatlanság tudományát és aki dzsívan-muktává válik – túllép az élet és halál körforgásán.
Prémánanda: Aki elhozza szívünkbe a Hold lágy fényét.
Rága: A Nap! A Nap!
Révatí: Azok, akik lemondtak az anyagi életről, lemondtak az érzelmi és pszichológiai függőségekről és mindenestül átadják magukat az emberek és az Úr szolgálatában.
Valaki más: Aki inspirálja az embereket, állatokat és növényeket.
Jadunáth: Aki meghódolt a fénynek, aki most maga is fényből áll és folyamatosan fényt áraszt. És nem csak fényt, hanem isteni fényt. Ugyan akkor azt gondolom, hogy mindazok után, amit a bhakták mondtak, az én definícióm kissé szegényes és tudtam, hogy volt még valami más is: egy szent megadja neked az isteni fény különböző minőségeinek egy nagyon különleges érzését.
Nikhilátmá: Nagyon kedves minden élőlényhez, és nincsenek ellenségei.
Valaki más: Mindannyian lehetünk szentek, de először is akarnunk kell, másodszor ki kell érdemelnünk és harmadszor: kapnunk kell valakitől.
Jasódá: A szentnek megvan a képessége arra, hogy véglegesen megváltoztassa az életünket és kihozza belőlünk a jót.
Valaki más: Minden vele való találkozás által egyre jobb és jobb személy lesz belőled.
Valaki más: Először gyakorolnod kell a lemondást, majd az odaadást.
Valaki más: Isten, aki eljött a földre.
Valaki más: Aki harmóniában van saját magával és másokkal; teljes harmóniában.
Valaki más: Azt gondolom, hogy mindenkinek különböző szentjei vannak és nem az a kérdés, hogy mik ők, hanem, hogy kik ők. Ki az én szentem?
Tírtha Mahárádzs: Tehát, ha össze szeretnénk foglalni mindezeket a csodás tulajdonságokat amiket említettetek, nos, hogy egy ilyen személyt találjunk, elmondom nektek, az igen ritka. Ki tudja teljesíteni mindezen követelményeket?
Lemondás és odaadás, alázatos és ragyogó, kicsi és nagy – ez nagyon ritka! Mert egy teljes listát adtatok egy szent isteni tulajdonságairól. De a megemlítettek között vannak bizonyos közös pontok. Idevágóan szeretnék nektek egy verset idézni a sásztrákból, a tradíciónkból. Így szól:
„A folyók nem isszák saját vizüket,
hanem mások érdekében hömpölyögnek;
a gyümölcsfák nem fogyasztják saját gyümölcseiket,
hanem mások érdekében hozzák azokat;
a felhők sem isszák saját vizüket,
hanem mások érdekében záporoznak,
ugyanígy, a szentek is csak másokért élnek.”

De azt csak akkor tudod megtenni, ha nagyon közel állsz Istenhez. Ha közel vagy a forráshoz, akkor közel vagy a lényeghez. Ha Istenért érsz, mindenkiért élsz. Ha magadért élsz, senkiért sem élsz.
A listátokból pedig érzem a szükségét, égető szükségét érzem, a szentek társaságának. ebből a listából megérthetjük, hogy miért fontos számunkra a szádhu-szanga, a szentek társasága. Mert igen, egy tiszta személy társaságában a szívem, az életem megváltozik. A szentek társasága nagyon fontos az életünkben. Ne szalasszátok el a lehetőséget.
A lelki társaságnak nagyon erősnek kell lennie. Ha mindig megbecsüljük a szentek, a körülöttünk lévő szent bhakták tulajdonságait, akkor erős lesz a társaság.
Ha megfogsz egy füstölőt, azt nagyon könnyű eltörni. De végy egy egész csomag füstölőt. Próbáld ki! Majdnem lehetetlen. Emlékezzetek erre. Ha a bhakták társasága egységes, semmi sem képes összetörni azt. De ha egyedül vagy…
Meg kell becsülnünk a szent társaságot. Lelki köreinkben van egy mottónk: „Egy mindenkiért, mindenki egyért.” Ezért azt mondjuk: „Szádhu-szanga szádhu-szanga szarva –sásztré kaja, lava-mátra szádhu-szangé szarva-sziddhi haja*  – társulj a szentekkel, társulj a szentekkel, mert társaságukban könnyen elérhetsz minden tökéletességet.” Minden tökéletességet – mert megadatik, tükröződik rajtad.
Egyszer nagy prédikátorok vették körbe Sríla Srídhar Mahárádzsot. És tudjátok rejtőzködő személy volt. Mindig rejtőződött, a háttérben maradt; nem is mozdult navadvípi templomából. Ezért – mert nagy személyiség volt – az egész vaisnava világ elment hozzá. Ő maga volt a szent zarándokhely. Az emberek elmentek hozzá, nem kellett neki elmennie az emberekhez. Ilyen a szent hely. Körülötte ültek tehát, ő pedig finoman tanított: „Prédikálj! Menj és mond el az embereknek!” Végül pedig azt mondta: „Felhatalmazlak titeket. Képessé teszlek titeket erre.”
Ha tehát ezek az isteni tulajdonságok tükröződnek rajtunk, ránk vetülnek, akkor megváltozik az életünk. Kérlek, ápoljátok a szent társulást, ne szalasszátok el a lehetőséget, egy percet se vesztegessetek el ebből a társulásból! Mert ha végül eléred, visszatérsz, megérted majd, hogy mi volt az igazi segítség az életedben. Lehet, hogy most még túl bonyolult a kép a számunkra. De a végén, amikor visszatérsz, fordíts meg a fejed és nézd meg mi történt – egy teljesen tiszta, töretlen vonalat látsz majd a célod elérése felé. És kik állnak sorba a te utad mellett? Kik gratulálnak, amikor visszatérsz? Kik alkotják a téglákat az utadon? A szentek azok. Csak nézz körül, és megtalálod őket.

*Csaitanja-csaritámrta, 2.22.54.Leave a Reply