Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaOct

30


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2005. július, Szófia)
A lelki és a mindennapi életben is három szintje van a kommunikációnak. Az első a megértés a második az együttérzés és a harmadik a szeretet.
Mit jelent a megértés? A megértés azt jelenti, hogy megértem a problémáidat, figyelek rád, meghallgatom a problémáidat. Ami a mai világban igen ritka. Kevés azoknak a száma akik készek meghallgatni másokat. Amikor valaki azt mondja: „Nagyon jót beszélgettünk!” ez általában azt jelenti, hogy egész végig ő beszélt. Meghallgatni másokat tehát nagyon szokatlan manapság. A megértés a halláson alapul. De más nemigen történik. „Meghallgatom a gondjaidat, és kész.”
A következő lépés az együttérzés. Az együttérzés azt jelenti, hogy figyelek rád, meghallgatlak és kész vagyok osztozni a gondokban. Mert ha valaki kész osztozni a gondjaidban, könnyebbé válik a teher. Ez még a figyelemnél vagy a megértésnél is ritkább. Ez aktív részvételt jelent. „Készen állok osztozni veled.”
A legmagasabb szint azonban a szeretet. Amikor nemcsak kész vagyok meghallgatni téged, amikor nemcsak készen állok osztozni a gondjaidban, hanem kész vagyok magamra vállalni az összes gondod és megbirkózni velük. Itt már az áldozathozatal is megjelenik. Önfeláldozás, önkéntes önátadás. Hogyan is lehetne ez lehetséges szeretet nélkül?
Ez a lelki társulás három szintje. És el kell jutnunk legalább a megértés szintjére. Ha magasabb szinten állsz, elérhetsz az együttérzés szintjére is. Amikor azonban valóban magas szintre érsz, képes leszel elvenni mások gondjait. Ki áll ezen a szinten?
A guruk ezen a szinten állnak. Mert meghódolásuk olyan szintű, hogy készek híddá válni a gondok óceánja felett. Készek elvenni az összes mérget és nektárt adni cserébe. Ez a csere. Mit ajánlasz te a lelki tanítómesternek? Az összes mérget, amit életed során összegyűjtöttél, az összes piszkot, minden rosszat, hibákat és hiányosságokat. Ő pedig elfogadja, megemészti és áldást ad cserébe.
Sok olyan guru van, aki elveszi a tanítványok vagyonát, pénzét. Azonban nagyon kevés azok száma, akik a tanítványok gondjait veszik el. Vagy akik a tanítványok bűneit. Annak érdekében tehát, hogy megszabaduljunk meg kell találnunk a megfelelő személyt. Ez a mi választásunk. És az ilyen együtt érző személy segíteni fog minket a lelki fejlődésben.
De mi történik? Bármely tradícióról is legyen szó, mi történik amikor elkezded a tisztulás folyamatát? Elveszítesz minden hamis dolgot, lerombolsz minden hamisságot és igazi dolgokat építesz. Jobban mondva a felszínre hozod, felfeded az igaz dolgokat. Mert amikor elkezdődik a tisztulás folyamata sokszor azt gondoljuk: „Elveszítem önmagam!” De általában csak a hamis elképzeléseinket veszíthetjük.
Mit ahogy a pillangó születik. Egy apró hernyóból, amely még mozogni sem tud, lassan-lassan egy gyönyörű pillangó lesz. Elveszíti jelenlegi korlátozott, majdnem mozdulatlan helyzetét. Elveszíti jelenlegi korlátokhoz kötött helyzetét és egy másik helyzetbe kerül, ahol képes repülni. Ugyanez történik azzal a személlyel, aki megpróbál megtisztulni; elveszít minden hamis elképzelést, korlátot és elérkezik a pillangó állapotba, ahol a lélek már olyannyira tiszta, hogy képes repülni.
A bhakti jógában csak egy dolgot veszíthetünk, a rossz helyzetünket. Nincs veszteség.


Leave a Reply