Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
birdprison

„A bhakti, vagy isteni szolgálat azt jelenti, hogy valamennyi érzékünket az Úr, az Istenség Legfelsőbb Személyiségének szolgálatában foglalkoztatjuk. Amikor a lélek elkezdi szolgálni a Legfelsőbbet, annak két mellékhatása lesz. Az egyik, hogy megszabadul valamennyi anyagi meghatározástól, valamint hogy az egyes emberek érzékei megtisztulnak egyszerűen azáltal, hogy az Úrnak végez szolgálatokat.[1]

Tehát a bhakti vagy isteni szolgálat azt jelenti, hogy valamennyi érzékünket az Úr szolgálatába állítjuk. Hrsíkéna – az érzékekkel hrsíkésa-szévanam szolgáljuk az érzékek Urát.

A mi folyamatunkat „odaadó szolgálatnak” hívják, nem pedig az „elutasítás szolgálatának.” Vegyük példának a különböző érzékszerveinket, amivel mindannyian rendelkezünk, ugye? Van szemetek, mégsem tépitek ki a szemeiteket, mondván: „Ó, ez az anyagi érzékszerv csupán hátráltatja az isteni szolgálatomat, hiszen csak ide-oda röpdös és megpróbál mindent megfigyelni. Igazán furcsa volna, ha így cselekednétek. Nem, nem! A legjobb módszer a szemünk és látásmódunk elkötelezése a megfelelő szolgálatban. A fülek készen állnak arra, hogy meghallják a világ valamennyi rosszhírét és mások összes hibáját. De mégsem önthettek ólmot a fületekbe azért, hogy gátat szabjatok ezeknek a rossz szokásoknak! Inkább próbáljátok meg meghallani az isteni távlatokban rejlő szép üzenetet.

Van nyelvetek is, ugye? Általában az emberek szeretnek nagyon sokat beszélni, minden lényeget nélkülözve fecsegnek. Különösen az információ korában mindenki használja a közösségi médiát, bár valójában senkinek sincsen valódi üzenete. Mégis mindenki megpróbál publikálni és kommunikálni, ez mind teljesen értelmetlen, 99%-a ostobaság. Mink van még? Van orrunk és az orrotokat hajlamosak vagytok beleütni mindenbe. Az orr megfegyelmezésére nem éppen az a legmegfelelőbb eszköz, amit Rámacsandra használt Súrpanakhával kapcsolatban – hiszen Súrpanakhá démon orrát és füleit levágták. Meg kell szagolnunk az Úrnak felajánlott füstölőt, de nem a felajánlás előtt. Milyen érzékszerveitek vannak még? Van nemi szervetek is. A legmegfelelőbb módszer nem éppen önmagatok kasztrálása, mondván: „a szexuális vágyaim okoznak nekem némi problémát, így jobban teszem, ha ettől egyszer és mindenkorra megszabadulok!” Hiszen ez olyan, mintha börtönbe zárnátok magatokat, attól még a gondolat ottmarad, kedveseim. Jobban teszitek, ha e tekintetben a testeteket a gyerekek felnevelésének szentelitek. Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákur, aki élethosszig tartó cölibátusban élt, így szólt: „Több ezer gyermeket nemzenék, ha tudnám, hogy valamennyien tiszta vaisnavák lesznek. Ám mivel nem vagyok ebben bizonyos, inkább más cselekedeteknek szentelem az életemet.” Tehát az érzékek foglalkoztatása az Úr szolgálatában – ez a megfelelő megoldás a mi testi feltételeinkre.

És itt leírják a mellékhatásokat is. Amennyiben minden érzékeddel a Legfelsőbb szeretetteljes szolgálatában veszel részt, megszabadulsz az anyagi feltételektől és megtisztulsz. A megtisztulás azt jelenti, hogy mindent úgy látunk, ahogyan van. A megtisztulás azt jelenti, hogy egyszerűek leszünk, s az egyszerű szívek nagyon közel állnak Krsnához.

Tehát ez a vers azt magyarázza el számunkra, hogyan köteleződjünk el megfelelő módon ebben ez életben. Nem tagadjuk meg az érzékek hatalmát, ám tudjuk, hogy a lélek még sokkal hatalmasabb. És amint megpróbáljuk testi képességeinket a Legfelsőbb szolgálatába állítani, látni fogjátok az eredményeket. Krsna jó okkal adott nektek szemeket, füleket és kezeket, és minden egyebet. Ezáltal szeretne valamit kifejezni; elvár némi szolgálatot a testetekért és elmétekért és az érzékek e rendszeréért cserébe, vagyis azt kéri, hogy valamennyi képességeiteket az Ő szerető szolgálatának szenteljétek. Tehát amikor az emberek megkérdeznek Benneteket: „Hé, te mit csinálsz? Mi ez a furcsa életvitel, amit folytatsz?”, akkor emlékezzetek erre a magyarázatra: „A bhakti azt jelenti, hogy testemet az Úr szolgálatának szentelem, hiszen Ő az én  testem ura.”

[1] Csaitanja-csaritámrta Madhja-lilá 19.170.

 Leave a Reply