Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
teacher

Dragi kérdése: Ez egy személyes kérdés, ami hosszú évek óta foglalkoztat, de még mindig nem tudom rá a választ. Vajon saját magunk határozzuk meg a jövőnket, vagy befolyás alatt állunk?

Szvámí Tírtha: Mind a kettő. Attól függ, hogy milyen erősek vagyunk, mennyire elszántak. Ha kezdők vagyunk és nem elég erősek, akkor teljes egészében a karmánk fog bennünket irányítani. Ha a lelki gyakorlatok vagy az isteni kegy révén – mind a kettő lehet – megerősödsz, akkor hatással lehetsz a karmádra. De egyébként, ha teljesen Krsnának szenteled az életed, arra gondolok, hogy tényleg meghódolt lélek vagy, akkor nem bánod, ha ide-oda fúj a szél. De ez már nem ugyanaz a szint, mint az első, ahol nincs befolyásod a karmádra. Ez az a felső szint, amikor többé már nem érdekel, hogy a karmádat befolyásold.

De mondhatjuk, hogy vannak külső tényezők, és a személyes hozzájárulás is alakítja a sorsunkat. Így ha a mahámantra zengésével és szolgálat végzésével egyre több isteni befolyást invitálunk meg az életünkbe, akkor meg tudjuk változtatni a karmánk léptékét. Mondjuk, ha a karmád szerint gyomorrákot kell megtapasztalnod, de aztán változtatsz az életmódodon, és materialista szemléletű emberből bhaktává válsz, ez azt jelenti, hogy változtatsz a táplálkozásodon is. Így, ami a karmádban meg van írva, az manifesztálódik, de sokkal kisebb mértékben. Lehet, hogy nem lesz rákod – gyomorfekélyed lesz. Valami ott van, a jelzés ott van, mert valaminek történnie kell, de nem a súlyos büntetés, hogy úgy mondjam. Miért? Ebben a tekintetben azt mondhatjuk, hogy a karma olyan, mint egy tanár, mert az akció-reakció világában élünk. Tehát bármit csinálsz, meg kell fizetned az árát. De mint ahogyan egy osztályban is sok különböző diák van – az egyik engedelmes, a másik buta vagy agresszív – a tanárnak különböző módszereket kell alkalmaznia, hogy irányítsa őket. Az agresszív diák fegyelmezésére a tanár a botot használja. Azok számára, akik engedelmesek, egy pár szó is elég, az elitet pedig csak támogatja és a legjobb tudását adja nekik. Ily módon a karmánk különböző módszereket vesz igénybe, hogy beteljesítse azt, ami szükséges, de ha több engedelmességet tanúsítunk Isten, Krisna iránt, akkor a karma kisebb hatással lesz ránk. Mert mi a meghódolás jelentése? ‘Kész vagyok figyelni rád.’ Tehát ha valaki hajlandó figyelni, az azt jelenti, hogy kevesebb behatás szükséges ahhoz, hogy el lehessen őt érni. Valami más? Igen!

Neli kérdése:  Ez azt jelenti, hogy a félelem az egyetlen dolog, amitől félnünk kell?

Szvámí Tírtha: Attól is kell félnünk, hogy elfelejtkezünk Krsnáról. De éppenséggel ahelyett, hogy a félelmet gyakorolnánk, jobb, ha a szeretetet ápoljuk, mert vége-hossza sincs annak, hogy miért féljünk, de ugyanígy nincs vége annak a listának sem, hogy miért szeressünk. Tehát miénk a választás, hogy melyik listát választjuk – a félelem listáját vagy a szeretetét. Ugyanazzal az erővel lehetünk zaklatottak vagy elégedettek, igaz? Jobb, ha az energiánkat helyesen használjuk. Ezért azt mondják, hogy döntened kell: azt akarod elérni, hogy igazad legyen, vagy boldog akarsz lenni. Ez az egyenlet.Leave a Reply