Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
fisherman's net

(Szvámí Tírtha 2016. január 4-i szófiai esti tanításából)
 
Egyedül gyakorolni a lelki életet az is jó dolog, de ha kapunk hozzá legalább egy társat az már jobb; viszont, ha számos lelkitárshoz kapcsolódhatunk – az a legjobb. Mi nem egyszerűen a véletlenekben bízunk, hanem az isteni elrendezést szeretnénk látni minden pillanatban, minden cselekedetben, minden egyes dologban, mely velünk történik. Akár boldog, könnyű vagy nehéz és keserű dolog is történik velünk – ugyanazzal a látásmóddal kellene, hogy rendelkezzünk.
Megtanultuk tanítóinktól, a szentéletű ácsárjáktól, a tiszta odaadó szolgálat néhány fontos elemét. Három szó említődik itt: ‘tiszta’, ‘odaadó’ és ‘szolgálat’. Valójában ez a három szó a végéről kezdődik – a ‘szolgálat’ szóval. A tiszta odaadó szolgálat a szolgálattal kezdődik. S mit jelent a szolgálat? Egyetértettünk abban, hogy ez egyenlő a szeretettel. A szeretet annyit jelent, hogy mások szolgálata. Tehát, ha szolgálsz másokat az azt jelenti, hogy szereted őket. Ez az egyenlet mindkét irányba működik. Mégis, manapság a ‘szolgálat’ szó kicsit visszásan hangzik. Kivéve akkor, ha mások kezdenek szolgálni bennünket – akkor kedveljük ezt a szót. De, hogy nekünk kellene valamilyen szolgálatot tennünk mások számára? Azt már nem szeretjük. Ennek ellenére napról napra másokat kell, hogy szolgáljunk – legyen az akár a főnökünk vagy a kutyánk, számos más élőlényt kell, hogy szolgáljunk. Mégis a legtöbb esetben ezekért a szolgálatokért megkapjuk a fizetséget. Ez nem odaadó szolgálat. 
Az igazi élet azt jelenti, hogy kapcsolatban vagyunk egymással. Ez olyan, mint a háló – meghúzol egy szálat és az egész háló megmozdul. S hogyan hívjátok a háló szálai közötti lyukakat? 
Válasz: Hálószemek.
Szvámí Tírtha: Ó! Ez igazán szép! Az elme olyan, mint a háló, mint a halásznak a hálója. Ilyen az elménk – ennek a hálónak a nyílása nagyon keskeny, nagyon kicsi. Tehát valamennyi jelentéktelen dolog és benyomás, mely bennünket ér, beleragad az elménk hálójába. Ha úgymond kitágítjuk a hálónk szemeit, akkor a parányi, jelentéktelen dolgok kipotyognak belőle. A spirituális felemelkedés azt jelenti, hogy kitágítod ezeket a nyílásokat, tehát a jelentéktelen dolgok csak áthaladnak rajta. Viszont az igazán jelentősek, a lényeges dolgok – meg fognak maradni, veletek maradnak. Ez a lelki fejlődés – engedjétek, hogy a mellékes dolgok tovább mehessenek. Ahogy szokták mondani: ‘Engedd el!’ (angolul: ‘Let go!’)  Viszont, ha hozzá teszünk a végéhez egy ‘d’ betűt, akkor átalakul: ‘Let God!’ (‘Engedd Istent!’), engedd Isten számára, hogy csodát tehessen. 
Tehát, ha meghúzzátok a háló egyik zsinórját, az egész szerkezet megmozdul, el tudjátok érni az egész rendszert. Hasonló módon, ha valami zavarja az elménket, akkor teljesen össze vagyunk zavarodva. De ugyanaz az alapelv érvényes a bhakták közötti kapcsolatra, vagy a családi viszonyokra is. Ha kapcsolatban vagyunk egymással, akkor osztozunk mindenben. A testvéreim, hittestvéreim vagy társaim sikere az az én sikerem is. S az én sikertelenségem az ő kudarcuk is. Ez az, amit ‘én’ hozzá tudok tenni. Látjátok, ha egymáshoz tartozunk, ha megosszuk ennek az életnek a tapasztalatait az azt jelenti, hogy kapcsolatban állunk egymással. A szolgálatkész hozzáállás összekapcsolja az embereket. Az a szolgálat, melyért fizetnek szintén összeköt embereket, viszont egyfajta keserves módon. De a különleges típusú szolgálat, az odaadó szolgálat más módon köt össze bennünket – amikor kapcsolatainkat nem önző érdek motiválja, hanem csak egy dologban versengünk: hogyan szolgáljuk jobban egymást. 
Tehát a szolgálat, a szolgálatkész hozzáállás az alapvető kapcsolat; a bizalmasabb vagy emelkedettebb szinten már az odaadó szolgálat található; és a legfelsőbb szinten a tiszta odaadó szolgálat létezik. 
 
(folytatása következik)

 Leave a Reply