Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sugarcane

Dragi kérdése: Mondanál nekünk valamit a különböző raszákról és kifejezetten az elválásban átélt házastársi szeretetről?

Szvámi Tírtha: A rasza az rasza, függetlenül a különböző kategóriáktól, mert bármilyen is az ember személyes kapcsolata a Legfelsőbbel, az számára teljesen kielégítő. A rasza nem midig harmonikus érzés. Pontosan úgy, mint itt; látszik, hogy Dzsagadánanda Pandit kissé heves természetű volt. Rá akarta erőszakolni a szolgálatát Maháprabhura. “Kérlek, fogadd el az olajat! Fogadd el az olajat!” Maháprabhu nagyon tartózkodó, tehát visszautasította. Ekkor Dzsagadánanda annyira megbántódott, hogy még le is tagadta: “Nem, nem, nem. Én nem hoztam olajat. Nem én voltam.”  Aztán végül összetörte a korsót. Ez így olyan mint egy veszekedés, de az alapja a szolgálat, a szeretet.

Az emberi kapcsolatainkban néha ugyanígy csatákat vívunk. De ha ez a küzdelem anyagi hiányosságaitokból fakad, akkor ebből nem rasza fog származni a partneretek számára. De ha a csatározásunk, a vitánk az odaadó szolgálat része, ha ez szeretetteljes felajánlásunk az Úr lótusz lábainál és a körülöttünk levő bhakták megörvendeztetése a célja, akkor figyeljük meg a körülöttünk lévők arcát! Ha boldogság sugárzik róluk, akkor megértették, hogy mit akarsz, ha nem tűnnek boldognak, akkor ne folytasd tovább!

A rasza témája olyan, mint a cukornád nedvének a sűrítése. Ha összepréselik a cukornádat, édes levet ereszt. Ennek már önmagában nagyon jó az íze. Amikor felteszik főni, még sűrűbbé válik. S ha később ebből a sűrítményből cukorkát készítenek például, akkor az még finomabb. Ezek a rasza különböző fokozatai – már az első is nagyon édes, de ha egyre tovább és tovább sűrítjük, még élvzetesebb lesz. A nagyjaink azt mondják, hogy a házastársi szeretet az istenszeretet raszájának nagyon-nagyon sűrített lényege. S ha még gyümölcsöt vagy gyümölcs esszenciát is adunk ehhez a sűrített cukorhoz, akkor az olyanná válik, mint egy különleges ízű cukorka. Nemcsak édes, de mondjuk néha keserű; pár csepp keserű íz itt-ott, vagy egy kis savanyú – csak azért, hogy az édes ízt kifinomultabbá tegye, hogy még ízletesebb legyen.

Ugyanígy a Legfelsőbb Úrral való kapcsolatok ezen az érzelmi intenzitáson alapulnak. Az Úrhoz fűződő szeretői viszonyt tartják a legintenzívebbnek. S ha ehhez hozzáadjuk az elválás ízét, akkor az még inkább elégedetté tesz.

De a rasza témája nagyon mély és szerteágazó, ezért itt erről csak pár szót tudunk ejteni.Leave a Reply