Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
„Az Úr Srí Csaitanja Maháprabhu Nitjánanda Prabhut Dzsagannáth Puríból Bengálba küldte, amit Gauda-désként ismernek, az Úr Nitjánanda Prabhu pedig az Úrnak végzett transzcendentális szerető szolgálattal árasztotta el azt a vidéket.” [1] „Ez után az Úr Srí Csaitanja Maháprabhu Vradzsába küldte a két fivért, Sríla Rúpa gószvámít és Sríla Szanátan gószvámít. Utasítására Srí Vrndávan-dhámba mentek. Miután Vrndávanba mentek, a fivérek az odaadó szolgálatról prédikáltak és sok zarándokhelyet feltártak. Ők indították el Madhan-móhan és Góvindadzsí szolgálatát. Mindketten különböző szentírásokat hoztak Vrndávanba és összegyűjtötték ezek lényegét az odaadó szolgálatról szóló írásaikban. Ily módon felszabadítva az összes gazembert és elesett lelket.” [2]

Ebből láthatjátok a Gaudija Vaisnavizmus ágait. Maháprabhu Dzsagannáth Puríban ül, mely egy nagyon híres zarándokhely. Mi található Dzsagannáth Puríban? Először is az Úr Dzsagannáth. Másodszor, egy bizonyos ideig a buddhisták birtokolták a helyet, a buddhista gyakorlatok központja volt. Valamint Sankara is itt alapította fő ásramjainak egyikét. Láthatjátok tehát hogyan találkoznak, olvadnak össze, néha versenyeznek a különböző vonalak Dzsagannáth Puríban, mert ez nagyon fontos hely. Akárhogy is, Maháprabhu ott ül és tanítványait utasítja: „Te menj erre a helyre, te pedig arra.”

Nitjánanda Prabhut Bengálba küldte, ami nincs nagyon messze Dzsagannáth Purítól, a távolság egy éjszakát vesz igénybe busszal. De tudjátok, busszal utazni Indiában – éjjeli busz, ablakok nélkül – elég nehézkes. És általában, amikor megérkezel Kalkuttába (például), a busz lerobban, nem jutsz tehát el végső úti célodhoz, hanem valahol máshol várakozhatsz. Mégis sokkal közelebb van, mint Vrndávan. Mert Puríból Vrndávanba utazni… nos, nem javaslom, hogy busszal menj, jobb ha a vonatot választod. Akárhogy is, néha a bhaktáknak sikerül egy lassú vonatot választaniuk, melynek két-három napig tart odaérnie. Elég nagy távolság tehát. És gondoljatok vissza ötszáz évvel ezelőttre – autók, buszok, vonatok nélkül, csak Csaitanja Maháprabhu utasításával: „Menj el erre a helyre és prédikálj!” Ha azt az utasítást kapnád: „Menj Trigradba, alapíts ott egy központot, és prédikálj Csaitanja Maháprabhuról”, most könnyen meg tudnád tenni, mert itt ülünk. De tudjátok, elkezdeni valamit, kimenni a világba és teljes mértékben Krsna kegyétől függeni ez az egyike a legnagyobb – nos, azt nem mondanám, hogy kihívásoknak, de az egyik legnagyobb lehetőség arra, hogy fokozzuk odaadásunk.

Tehát, Nitjánandát Bengálba, Rúpa-Szanátant pedig Vrndábanba küldte. Ebből pedig lassan-lassan kialakultak a Csaitanja fa ágai. Az egyik a Vradzsa vonal, a másik pedig a Bengáli.
[1] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lílá, 1.24.

[2] Csaitanja-csaritámrta, Madhja-lílá, 1.31-33.Leave a Reply