Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
“Dicsőség a végtelenül kegyes Rádhának és Madhan-móhannak! Gyenge vagyok és meggondolatlan, mégis Ők az én irányítóim, és az Ő lótuszlábuk a mindenem. Vrindávan drágaköves templomában egy kívánságteljesítő fa alatt, Srí-Srí Rádhá-Góvinda ül egy ragyogó trónuson, legbensőségesebb társaik szolgálják őket. Tiszteletteljes hódolatom ajánlom Nékik. Bárcsak Gópinátadzsí, aki fuvolája hangjával elbűvöli az összes gópit, és aki a Jamuná partján, Vamsivatánál kezdte a legdallamosabb rasza táncot, áramolná ránk kegyét.” [1]

Krsnadász Kavirádzs Gószvámí itt Vrndávan három fő múrtijához fohászkodik – Madan-móhan, Góvinda és Gópínáth.

Madan-móhan imádatát Szanátan Gószvámí alapozta meg, és Madan-móhan Krsna vonzerejét képviseli. Elrabolja a szíved. Ezért Szanátan Gószvámí mindazok védelmezője, akik oltalmat keresnek. Ő a diksá-gurut jelképezi. Mert a diksá azt jelenti, hogy eléred az oltalmad. Ezért mindazok, akik az oltalmat keresik, vagy egy lelki vezetőt, fohászkodjanak Szanátan Gószvámíhoz és Madan-móhanhoz. Szanátan Gószvámí adta meg az összes gyakorlati kötelességet, a lelki fejlődés teendőit és tiltásait, hogy segítsen minket az oltalom elnyerésében.

A második személy Rúpa Gószvámí, ő alapozta meg Góvinda imádatát. Tudjátok, hogy Krsna nevének helyes kiejtése Góvinda. Mert Ő boldoggá tesz, elégedetté teszi szíved és lelked. Rúpa Gószvámí a siksá-guru ácsárja, ő a tanítómester oltalma. Azok tehát, akiknek útmutatásra van szükségük, fohászkodjanak Rúpa Gószvámíhoz, és megkapják az útmutatást. Ezért az egész szampradája sásztra-gurujának is tekintik őt.

És végül a Krsna-lílá harmadik aspektusa Gópínáth, a gópik ura, és ezt az eszményképet Raghunáth dász Gószvámí testesíti meg. Azt mondhatjuk, hogy ő a rasza-guru oltalma. Könyvében leírja a lílák legfőbb aspektusait. Legfőbb műve a Vilápa-kuszumánydzsali, melynek jelentése a „A bánat bokrétája” – a virággyűjtemény szépségéhez hozzáadnak néhány cseppet. Ha tehát a keserédes ízt keressük, hozzá kell fohászkodnunk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Szanátan vagy Rúpa Gószvámí kevesebbet adott, hogy ők csak az édeset adták, túlságosan édeset és jobb ha Raghunáth dászhoz megyünk, hogy kapjunk néhány cseppet a keserűségből, mert ez csak a rasza képzett ízlelőinek való; az újoncok ízlelgethetik az édeset, a fejlettebb szinten állók ízlelhetik meg a keserűséget… Nem. Mind téged szolgálnak. Mind minket szolgálnak. Segítenek, hogy egy kicsit megértsünk ezt a lelki tudományt az ábécé-től az xyzé-ig. Mert ezt egy hosszú út és sok-sok útmutatásra van szükségünk, sok útmutatóra. És ahogy megegyeztünk, az egyben megtaláljuk a sokat, és a sokban az egyet. Egy guruban sok útmutatással találkozol és a sok útmutatásban megtalálod ugyan azt az egy gurut.[1] Csaitanja Csaritámrta Madhja-lílá, 1.3-5.Leave a Reply