Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
parampara

(Szvámí Tírtha 2015.09.07-i szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Kérdés: Említetted a célok kitűzését. Ezek után számomra nehéz megérteni a célok kitűzését, mert visszapillantva mindazok a célok, melyeket kitűztem magamnak, illúziónak bizonyultak. S nem merek lelki célokat kitűzni, mert ezek elérhetetlennek tűnnek a számomra és most olyan vagyok, mint egy vákuum, légüres tér.

Szvámí Tírtha: Nem! Mint ahogy Sríla Prabhupád útmutatásából megtanultuk, azért, hogy elnyerhessük a bölcsek kövének páratlan átalakító erejét, bizonyos tulajdonságokra kell szert tennünk. S ezek voltak: az állhatatosság, az őszinteség, a belső tisztaság, a jó társaság – fejleszthetjük ezeket a tulajdonságokat. S tudnunk kell, merre tartunk. Mert, ha nem tudjuk, melyik kikötőbe hajózunk, akkor egyik széljárás sem lesz kedvező. De, ha ismeritek a végső célotokat és elég okosak vagytok, akkor felhasználhatjátok a különböző széljárásoknak a jótékony erejét.

Ebben az értelemben, nem értek egyet veled. Tudnunk kell megtalálni a lelki céljainkat. A Visnu Szahaszranámában a szatja-szankalpa van említve; ami annyit jelent, hogy Ő az igazi elköteleződés vagy az igazi odaadás. S ha megvan bennünk ez a valódi odaszentelődés, a cél, akkor szatja-szadhanára, egy tökéletes folyamatra van szükségünk, hogy elérjük a célt. Ezért kell meghatároznunk a célunkat, majd megtalálni a megfelelő módszert annak megvalósításához. Mi a célunk? Megtalálni a hazavezető utunkat az isteni Valósághoz, a Gyönyörűséghez. Mi az út? A Szent Nevek zengése. S hogyan lehet megvalósítani ezt a folyamatot? Mantrázással. Szóval, nem olyan bonyolult.

De ott vannak a lelki illúziók is. Ezért szükségünk van egy bizonyos kiábrándulásra. Meglehet, hogy eleinte nagyon ambiciózusak vagyunk. A szolgák szolgájának a szolgájának, a szolgájának a szolgái akarunk lenni. Később, amikor már kicsit fejlődtök, megelégszetek az alacsonyabb: a szolgák szolgájának a szolgája pozíciójával. S ha még egy kicsit tovább fejlődtök, akkor már a szolgák szolgájának a helyzetével is elégedettek vagytok. S akkor visszatérünk az eredeti ponthoz, mely szerint ‘Úgy tekintek magamra, hogy én a követője, tanítványa, szolgája vagyok szeretett mesteremnek, aki az Isteni Pár szolgája.’

 Leave a Reply