Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
family

Kérdés: Gurudév említetted, hogy a végső célunk visszatérni Istenhez, de most az anyagi szférában vagyunk, sok kötelességnek kell eleget tennünk. A legalapvetőbb kötelességünk a családunkkal szemben van, és ehhez némi szeretetre van szükség…

Tírtha Mahárádzs: Némi?! Nem! Sok szeretetet igényel! A családos élet a vadállatok megszelídítésére való. Mindazok számára, akik a vadonban, a dzsungelben élnek, akik nem képesek kifejezni szeretetüket, azoknak be kell lépniük a családos életrendbe – hogy finomodjanak, gyengédebbek legyenek, figyelmesebbek. A családos élet olyan, mint egy tréning. Az embereknek kell az elfoglaltság. A családos élet egy nagyon jó elfoglaltság ötven évre, gyakorlatilag szabadság nélkül. Olyan, mint egy szelídítési időszak. Sok impulzussal, sok érzelmi kitöréssel rendelkezel, de valahogy kontrollálnod kell azokat, meg kell tanulnod kontrollálni – ez a család. Ez tehát nem némi szeretet, sok szeretetre van szükség, hogy megszelídüljünk, és elviseljünk másokat, akik szintén a szelídítési időszakon mennek keresztül.

Kérdés: Ha jól értettem ennek a kötelességnek van kezdete és vége, a család, és amikor véget ér, a szeretet már ott van, hogyan kapjuk hát vissza? Mi történik ezekkel az érzelmekkel? Hagyjuk el, vagy mi történik vele, mikor lejárnak ezen kötelességek?

Tírtha Mahárádzs: Nem, nem. Csak a vadállatok azok, akik nem tudják, hová tartoznak érzelmi kapcsolataik. Ha a partnered segít megérteni, hogy minden érzelmed a Legfelsőbb Úrhoz tartozik, miközben gyakorlod a folyamatot, meg fogod érteni ezt, és eléred a célt. Nem arról van szó, hogy gyakorolsz valamit, majd eldobod, és akkor elérsz valamit – nem! Miközben ez az utad. Miközben gyakorlod, megtanulod, hogyan szenteld az Úrnak.

Vegyünk példának egy rossz házasságot, mert legtöbben az gondolnátok, hogy a jó házasság az, amikor „partnerem segít megérteni, hogy minden érzelmem az Úrhoz tartozik.” Szépen prédikál nekem: „Óh, kedvesem, tudod, hogy érzelmeid a Legfelsőbbhöz tartoznak’. De mi történik a rossz házasságban? Amikor a partnerem folyamatosan elutasít. ’Virággal a kezemben érkezem, ő pedig fenéken billent.’ Az hiszem értitek, hogy mire gondolok. De partnered még ekkor is segít megérteni, hogy nem az ember az, akit imádnod kell érzelmeiddel, hanem a Legfelsőbb. Mit imádunk az emberi lényekben – az isteni szikrát, az átmát és a paramátmát. És mit imádunk a Legfelsőbb Úrban? Az emberi aspektust, hogy olyan gyengéd, hogy olyan közel jön. Miközben tehát az elme tisztítása folyamatban, lassan kitisztul a kép. Emlékeztek a varázs mantrára, mely beteljesíti sorsotok. Emlékeztek? Szeretnétek hallani? De akiknek vannak bármiféle anyagi ambíciói, azok most ne hallgassanak. A varázsformula a következő. ’Kedves Uram, mától fogva a Tiéd vagyok.’

Ha tényleg úgy gondolod, megtörténik. ’Mától fogva a Tiéd vagyok.’ Nem veszítjük el tehát, amit elértünk, hanem beteljesedik. Olyan ez, mint a virágzás.

Kérdés: És mi történik a mellettünk lévő személlyel?

Tírtha Mahárádzs: Nos, ha a partnerünk elvisel ezen az ötven éves perióduson keresztül, tiszta bhakta lesz belőle. Így hát azonnal Gólókára, Vaikunthára, stb. jut. Ezért kérlek legyetek nagyon hálásak, amikor partneretek némi fejfájást okoz nektek. Ez a módja, hogy szentté váljatok.

 Leave a Reply