Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2017.09.30-ai szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

„Valamiféle veszélyhelyzet bármikor az utunkba kerülhet. De ha kellőképpen őszinték vagyunk, akkor ez a veszély egy olyan próbatétel lesz, amit legyőzve a dicsőségünkhöz járul hozzá. Az elutasított és legyőzött kísértések újra és újra visszaköszönnek. Tehát komolyságra, az igazság utáni őszinte vágyakozásra van szükségünk, ha készek vagyunk továbbmenni. Az őszinte vágy a szukrtiből[1], az Isten küldötteinek kegye által száll ránk, akik természetüknél fogva azért vándorolnak ezen az elátkozott földön, hogy úgy segítsenek másokon, hogy azok ne is tudják, hogy segítenek rajtuk.”[2]
Látjátok! Ez olyan szép! Ha találkozunk egy ilyen vándorló szenttel, az megváltoztathatja az életünket. Van egy nagyon régi barátunk Magyarországon, aki még diákként stoppolt és vajon ki vette fel? Gurudév… Még mindig a közösség tagja. Tehát egy félórás út örökre megváltoztatta az életét. Olyan gyönyörű!
Egy másik példa innen, Szófiából: egy barátom, annyira összezavarodott és frusztrált volt azoktól a dolgoktól, amik érték őt az életben, hogy véget akart neki vetni. Akkoriban kapott egy Sríla Prabhupád könyvet, ami megmentette az életét. Ekkora ereje van egy ilyen találkozásnak. Megváltoztathat, megmenthet – erre az életre és az örökkévalóságra. Mert remélhetőleg a végső elszámolásnál nem az ostobaságok lesznek majd a listánkon, hanem azok az apró kis dolgok, amiket helyesen tettünk.
A versben azt olvashattuk, hogy a kísértéseket elutasítjuk. Tudjátok, annyi minden van, aminek ellen kell állnunk, ha a lelki utat akarjuk követni. Egyszer egy ember azt mondta: „Valójában csak egyetlen dolog van, aminek nem tudok ellenállni”. „Mi az?” – érdeklődtek a többiek – „Mi az a bizonyos dolog?”. Erre azt mondta: „Hát a kísértés!”
De ‘sikerül ellenállni a kísértéseknek’. Ha van valami, ami jobb, mint amit a kísértés tud ígérni, akkor mosolygó arccal tudtok továbbsétálni. Természetesen itt is alázatosnak kell lennünk; ne hívjuk ki a sorsot! De ha valahogy a nagy lelkek nyomdokain haladunk, és sikerül elkapnunk mesterünk dhótiját, akkor remélhetőleg biztonságban vagyunk.
Esetleg vannak kérdéseitek azzal kapcsolatban, amiről eddig beszéltünk – a mi szentháromságunkkal kapcsolatban? Guru, sásztra, szádhu – mindannyian értünk dolgoznak, segítenek nekünk. És valójában ezt soha nem szabad elfelejtenünk – sokkal több jóakarónk van, mint azt gondolnánk. Ebben teljesen biztos vagyok.
Harilílá: Egy kérdésem lenne. Mi a különbség a guru és szádhu között?
Szvámí Tírtha: Valójában a szerepkörük és a minőségük is nagyon hasonló. Mert ki a szádhu? Mi a szádhu definíciója?
Válasz: Az, aki ragaszkodik az igazsághoz.
Szvámí Tírtha: Helyes. Aki az igazság szerint él, az igazságnak kötelezte el magát, és követi a szádhanát – az igazsághoz vezető utat, az a szádhu. Ha tehát ti is követitek a szádhanát, akkor szádhukká válhattok. A gurunak is az igazság szerint kell élnie. Mi a guru szó jelentése?
Hajagríva: Az, aki a sötétségből a világosságra vezet.
Szvámí Tírtha: Helyes. Aki eloszlatja a sötétséget. A Guru olyan világosság, amely eloszlatja a sötétséget. Tehát mondhatjuk, hogy a tulajdonságuk és a szerepkörük nagyon hasonlóak, de valójában a kapcsolat az, ami egy szádhut guruvá formál. Mert egy szádhu az szádhu: elvárjuk tőle, hogy utazzon – jöjjön és menjen tovább. Egyszer valaki adott egy nagyon jó meghatározást a szádhu fogalmára: a szádhu olyan ember, aki leckét tart, eszik valamit és elmegy. Ez a módja annak, hogy elégedetté tegyük, és megszabaduljunk a problémáktól. De a guru marad. Tehát egy közönséges szádhu elmegy, de a különleges szádhu velünk marad. Vagy inkább nekünk kéne vele maradnunk. Egy különleges, kiválasztott szádhu elkezd guruvá válni számunkra, hogy eloszlassa a sötétségünket.
De ez nagyon szép, amit említesz, mert: guru, sásztra és szádhu. Mi van középen? Középen van a sásztra. Ez az, ami az embert guruvá teszi, és ez az, ami az embert szádhuvá teszi. Ha követitek a sásztrát, akkor szádhukká, majd gurukká is válhattok. Ez tehát az ajánlólevél, ez a megkülönböztető védjegy.

1. nem tudatosan végzett jócselekedet
2. Sríla Srídhar Mahárádzs, Századfordulós AntológiaLeave a Reply