Archives

Calendar

April 2021
M T W T F S S
« Mar    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
13043331_1752472541650976_5143168177877541463_n

(Szvámí Tírtha 2016.01.08-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Kérdés: Mi a lélek? Materialista neveltetésemből kifolyólag úgy gondolom, hogy az egyéniségem az elmémben van, s ha az elme nem működik, akkor elveszítem önmagamat. Önmagam melyik része van a lélekben?

Szvámí Tírtha: Nos, az önmegvalósítás tudományának első lépése önmagunk helyes megértése. Meg kell vizsgálnunk, hogy: ki vagyok én, ki az, aki kérdez, ki szeretné tudni, hogy mi micsoda? Vajon ez a test az, mely az elme ketrecében van; vagy valaki más? Vajon az elme van-e az elme ketrecében és teszi fel ezeket a kérdéseket; vagy valami más? Hol van a személyiségem? Hol van az egyéniségem? Ki vagyok én? Végső kérdések.

S valójában ez az emberiség egy nagyon régóta fennálló problémája. Ötszáz évvel ezelőtt Szanátan gószvámínak ugyanezek a kételyei voltak és ugyanezeket a kérdéseket tette fel, amikor találkozott Csaitanja Maháprabhuval: „Nem tudom, mi a lélek. Ki vagyok én? Miért zavarnak az anyagi viszálykodások? Mi az eredeti helyzetem? Valaki mondja meg, hogy ki vagyok én!” Maháprabhu nagyon világos válasza így hangzott: – dzsívéra szvarúpa haja krsnéra nitja-dász, krsnéra tataszthá sakti bhédábhéda-prakás[1] – „A lélek eredeti helyzetében szeretetteljes szolgálaton alapuló kapcsolatban áll az Istenség Legfelső Személyiségével, Krsnával; mivel a lélek a Jóisten közbülső, határenergiája, hasonlatos is a Forráshoz, de ugyanakkor különbözik is Tőle.”

Ha kicsit megvizsgáljuk ezt a meghatározást, sok mindent megérthetünk belőle. A lélek a Jóisten közbülső energiája – félúton a lelki és az anyagi energia között. A lélek tehát – energia! Energiák vagyunk! S mi az energia? A fény energia. A hő energia. A szeretet energia. Ebből vagyunk! Isteni fényrészecskék vagytok. Isteni szikrák. Hát nem gyönyörű? Nem egy rakás tisztátlan anyag, hanem az isteni fény részesei! Hatvan kiló – víz, szénhidrátok, miegymás… értékét tekintve nulla. Isteni forrásból származó, isteni energiából vagyunk, ezért oda tartozunk, ahonnan minden energia, minden világosság, minden szeretet végső soron ered. Az élet eredete élet, a tudat eredete tudat és a szeretet eredete szeretet.

Tehát az isteni birodalomhoz tartozunk – ott van az otthonunk, onnan származunk. S ha oda tartozunk, akkor osztozunk a tulajdonságok egy részén is. A Jóisten hatalmas, mi kicsik vagyunk, de nekünk is van méretünk. Ő mindent tud, mi is ismerünk néhány dolgot. Ő maradéktalanul boldog, mi részben. Van bennünk valami közös, más szavakkal kifejezve: a Jóisten fiai és lányai vagyunk. Ugyanabból a családból származunk, de egyidejűleg különbözünk is Tőle, mert Ő a forrás, mi pedig a kiterjedései. Ő hatalmas, mi kicsik vagyunk. Van saját egyénisége, nekünk is, de másmilyen. A Jóistenből csak egy van, belőlünk is – nincs még egy ugyanolyan. Tehát hasonlítunk Rá, a természetünk minőségileg hasonló, de mennyiségi szempontból különbözőek vagyunk a Jóistentől.

Nekünk is van egy eredeti foglalkozásunk, hivatásunk – ez pedig a harmonikus szerető kapcsolódás Hozzá. Tehát a lélek egy személyes lelki energia, s az energia mindig a forrásához tartozik. Ha mi ebből az isteni forrásból származunk, ez azt jelenti, hogy vissza is tudunk térni oda. Nem azért születtünk meg a Földön, hogy meghaljunk, hanem azért születtünk itt meg, hogy tudomást szerezzünk róla, hogy létezik öröklét. S ez a mi óriási lehetőségünk – hogy ezt felismerjük. 

(folytatása következik) 

[1] Csaitanja Csaritámrta, Madhja 20.108.

 Leave a Reply