Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
69da01005139d63a79012ff5a27f6b29

(Szvámí Tírtha 2017. 01. 05-i szófiai esti tanításából) 

Tehát folytatjuk olvasmányainkat az okokkal kapcsolatban, amiért Krisna eljött erre a Föld bolygóra. Mi volt az első indok?

Manydzsarí: Nehéz idők jártak a világra.

Szvámí Tírtha: Igen. Ez volt az egyik oka Krisna alászállásának – enyhíteni a Föld terhét.

„Másodsorban elérkezett az ideje a juga-dharma létrehozásának.” Mi volt a juga-dharma, az előírt folyamat az előző korszakban? A templomi imádat. A különböző koroknak, más-más ajánlott elsődleges folyamataik voltak a tökéletesség eléréséhez. Mi volt a folyamata a szatja-jugának? A meditáció. Hatvanezer év meditáció egy helyben, csak száraz falevelet fogyasztva és csak néha vettek levegőt. Láthatjátok, ez nem nagyon célszerű ebben a korban. Túl gyakran lélegzünk. Majd a következő korban a jagják voltak ajánlottak; azután a harmadik korszakban – a templomi imádat, a rituális imádat. Most a negyedik korszakban élünk, mi a javasolt folyamat erre a korra?

Krisnaprijá: A Szent Nevek zengése.

Szvámí Tírtha: Helyes! Mindent tudsz, Prijá! Igen, a Szent Nevek zengése. Igazából ez az egyetemes folyamat kiemelt jelentőségű valamennyi vallásban. Hogy szól a Miatyánk A kereszténységben? „Szenteltessék meg a Te Neved”, ugye? A hangsúly a Szent neveken van. Vagy az iszlámban is van málájuk Isten Szent Neveinek zengéséhez. Tehát, a jelen kor számára a legjobb módszer Isten Neveinek a zengése. Az előző korszakban ez a templomi imádat volt.

A Javanák és India más megszálló hatalmai lerombolták a templomokat, az emberek nem hittek a Murtik (Istenszobrok) erejében és az imádat szintje is nagyon alacsony volt. A helyzet megmentése érdekében Krisna megjelent ezen a Földön, hogy Magával vigye a juga-avatárt, a manvantara-avatárt és az összes többi inkarnációt, mint Nárájanát, Rámát, Nrszinhát, Kalkit és másokat.”[1]

Láthatjátok ismét, a Legfelsőbb egyik legfontosabb feladata a vallási elvek visszaállítása. Úgy gondolom ez egy nagyon fontos oka az eljövetelének. Ha felelősségteljesek vagytok, akkor mindenre, amibe belefogtok megpróbáltok vigyázni. A teremtés e ciklikus körforgása elkezdődött és Krisna, Aki mindenre felügyel kész arra az áldozatra, hogy eljöjjön a Földre. Jóllehet Ő folyamatosan a kedvteléseinek hódol a lelki világban, mégis kész eljönni, hogy visszaállítsa a vallás alapelveit.

Lenne számotokra egy javaslatom, kövessétek Isten példáját! Ha Ő kész eljönni ide, ti is álljatok arra készen, hogy elmenjetek oda – vegyétek a fáradtságot, hogy elérhessétek a legfelsőbb szintet. Ha nem megfelelő módon követjük Őt, megpróbáljuk az anyagi világ hibáit javítani, aligha lehetünk sikeresek. Ez nem a mi felelősségünk. De, ha megfelelően alkalmazzuk ezt a módszert: hogyha Ő kész eljönni hozzánk, álljunk készen arra, hogy elmenjünk oda; úgy gondolom ez a helyes gyakorlati alkalmazása az elméletnek.

Képzeljétek csak el, Vaikunthán ma összejövetel van. A bhakták, a félistenek, valamennyi szent és mennyei személy hallgatja a tanítást: ‘Mi az oka annak, hogy a dzsíva (a lélek) eljött a lelki világba? Hogyan lehetnek alkalmasak ezek az anyagi világba belegabalyodott élőlények arra, hogy eljöjjenek hozzánk?’ Mindenki elámul a tanítás részleteit hallgatva. Ez egy kicsit meghaladja a felfogásukat, meghaladja a legvadabb elképzelésüket. ‘Hogy lehet, hogy valaki ilyen messze van tőlünk?’ Egyáltalán semmilyen információjuk nincs az anyagi univerzumról. Nincs anyagi látásuk. Csak lelki tudatuk van és nem értik, hogy miről szólnak a szentírások. Születés, halál, betegség, tudatlanság, szenvedély – fogalmuk sincs róla, hogy mik ezek. Úgy hangzik, mint egy városi legenda. És van egy hosszú listájuk az okokról, amiért az élőlények, az elesett lelkek készek áldozatot hozni, hogy elérhessék a mennyországot. 

(folytatása következik)

[1] Felolvasás a Gurudév c. könyvbőlLeave a Reply