Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
radha-krishna-on-swing

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai esti tanításából)
 
Azt mondják, hogy a szádhuk és a sásztrák elmennek egészen a határokig a bűnös területeken, mert máskülönben senkinek sem lenne esélye felemelkedni arról a szintről. Folytatjuk az olvasást. Sríla Shrídhar Mahárádzs: A szem, mely láthatja Srí Gurut.
„Ez éppen olyan, mint ahogyan a látásunk is egy adott spektrumon belül van – nem vagyunk képesek sem a túl erős, sem a túl gyenge fényt látni. Ugyanígy van ez a hanggal is; nem halljuk sem a nagyon magas, sem a nagyon alacsony frekvenciájú hangokat. Tehát mi a relatív szinten működünk. De arra intenek, hogy folyamatosan tartsuk szem előtt az abszolút fonalat annak érdekében, hogy helyesen értsük az egészet. Ezért ne kérdőjelezzük meg az ácsárját! Bár lehet, hogy látsz hétköznapi jellemzőket – evés, alvás – mégse becsüld alá őt! Máskülönben veszíteni fogsz. Ahogy a Gangesz vízében sem a kövekre, a fadarabokra, a habra kell figyelnünk, mert a Gangesz vize megtisztít mindent. Mi az, ami képes tisztítani? A víz? Nem. Létezik egy másik aspektus is, és ha azt elemezzük, végül megláthatjuk az isteni rendet: az Úr parancsára tisztít a Gangesz. Tehát, a tisztító erő Tőle jön; az Ő akarata van a háttérben. Megpróbáljuk mindenütt megtalálni az abszolút hátteret; s ha nem tudjuk feláldozni a relatív helyzetünket, akkor a nirvisésa szintre kell eljutnunk (az abszolút nem differenciált aspektusa, ahol nincs szolgálat). 
Létezik egy teljes rendszer, mely magába foglalja Krsnát és a különféle típusú társait; s mi mind a Saktival (erő, energia, képesség), mind a Saktimánnal (a sakti birtokosával) szeretnénk kapcsolatba kerülni. Sohasem áldozhatjuk fel Egyikőjüket sem, legfőképpen a Saktit nem. Például, amikor Raghunáth dász Gószvámí azt mondja, hogy „Krsna nem kell nekem, ha nincs ott Rádhárání; inkább Rádháránít akarom” – akkor ki ez a Rádhárání? Ki Ő? Rádhárání az, akit a legteljesebb mértékig betölt Krsna, ezért mondja azt Dász Gószvámí, hogy „Én Rádháránít akarom.” Krsna ott van, és különböző relatív helyzetekben minden egyes emberhez eljön édesként, édesebbként és legédesebbként. Így találjuk szembe magunkat ilyen relativitással”. [1]
Ez egy gyönyörű módja a magyarázatnak, mert nagyon lassan lebeg a guru-tattva témájának a vizén. S van itt egy rendkívül fontos üzenet, melyet a végén kapunk a Gangesz példáján keresztül. A Gangesz vizének van egy anyagi és egy lelki aspektusa. S ezt a gondolatot kiterjesztve mondhatjuk, hogy a vaisnavának is van egy anyagi és egy lelki oldala. De, ahogy Sríla Rúpa Gószvámí írja útmutatásul az Upadésámrtában, sohase ítéljünk meg egy bhaktát a fizikai vagy a testi jellemzői alapján. Mi az, ami bhaktává tesz egy bhaktát? Nem a testi, a szellemi vagy az intellektuális adottságai. Az inspirációja és a motivációja – ez teszi őt különlegessé. Eszményeiről ismerszik meg az ember. S hiába kutattam mindenfelé, nem találtam sehol sem magasabb eszményt, mint amilyen a bhaktáké – állandóan, folyamatosan, szeretettel gondolni a Legfelsőbbre. A nap 24 órájában ezen a magasabb tudatszinten való létezés – fizikálisan ezt nem lehet túlszárnyalni. S az önzetlen, szeretetteljes közelség az Isteni Párhoz, ez szintén nagyon magas eszmény. S a Szépség és Szeretet találkozásának ez a koncepciója – egy rendkívüli magyarázata az egész isteni háttérnek. Valójában egy végtelen listánk van, hogy miért is olyan különleges a bhakti folyamata. Plusz, az Isteni Szeretet a végső szó a megértésünkben. Tehát, van valakinek magasabb tétje? Én nem találok ennél magasabbat. 
 
(folytatása következik)
 
1. Sríla Shrídhar Mahárádzs: Arany lajtorja, 2. fejezet Az Egyetemes tudat, Az abszolút támogatás 

 Leave a Reply