Calendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
13824f74272885ffebf9e39095f2d2da

(Szvámí Tírtha, 2013. január hatodikai szófiai esti tanítása)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Mi történik akkor, amikor a lélek elhagyja a testet? A test elkezd lebomlani, ugye? Ez a bizonyítéka annak, hogy a lélek jelenléte az, ami az egész rendszert működteti. Ez egy magasabb fajta energia, mely folyamatosan működteti a testet. Tehát az első két jele a lélek jelenlétének a tudatosság és az életenergia – prána. Ha tudatossággal találkozol, akkor tudnod kell, hogy ott egy lélek van. Azonban napjainkban egy nagyon deszakralizált világban élünk. Még ha látjuk az életet, akkor is azt gondoljuk, hogy ez csak anyag. Látsz egy élő testet és úgy gondolod: ‘Ó ez anyag!’ Miközben mit látnak a szentek? Látják a holt anyagot, és úgy érzik, hogy él. Látjátok a torzulást, mely velünk történt? Elvesztettük a lelki látásunkat! Tehát vissza kell szereznünk az isteni látásmódot – hogy lássuk a lélek jelenlétét, hogy lássuk Isten, Krsna ottlétét.

S hogy újra felélesszük az eredeti tudatosságunkat, lelki gyakorlatokat kell végeznünk. A Szent Nevek zengése segít abban, hogy felfedjük az eredeti, isteni valóságot. Ha valakinek sikerült ezt a feladatot beteljesítenie, leküzdötte a természet kíméletlen törvényeit, valóban lelkivé tette a testét, akkor annak teste az eltávozás után sem fog lebomlani. Azt gondolhatjátok, hogy ez csupán egy tündérmese, de léteznek olyan nagy szentek, akiknek a teste nem bomlott le. Egyikőjük egy 20. századi keresztény szent volt, aki 18 éves korában vált szerzetessé. Majd ezt követően hamarosan, nagyon fiatalon megnyilvánultak rajta Krisztus stigmái. Vér szivárgott a kezeiből és a testéből, legfőképpen a mise celebrálása közben. S lelki látomásai is voltak, melyekben látta az emberek múltját és jövőjét. Képes volt a gondolataikban olvasni. A legfőbb szolgálata az emberek gyóntatása volt, de ha valaki nem volt őszinte, azt elzavarta. Tehát nem lehetett becsapni őt, hogy: ‘Csak a felét vallom be a titkaimnak’. Erről szó sem lehetett, mivel ilyen volt a látásmódja. Miként lehetséges ez? Ezek egy nagy jógi jellemzői. Látja a múltat és a jövőt, és az emberek mentalitásának mélyebb megértésével rendelkezik, olvas a gondolataikban és számos más egyéb képességgel rendelkezik. Ő volt Pió Atya. Az emberek meggyógyultak körülötte, és sok más misztikus élmény történt vele és a közelében. Majd mikor már nagyon idős lett, eltávozott. Eltemették, majd körülbelül 20 év elteltével felnyitották a sirját, és mit tapasztaltak? Nem a csontvázát, hanem magát a testét találták a sírban. Csak egy elenyésző része nem volt a testének jó állapotban, de máskülönben a test teljesen ép volt.

Tehát mi van itt leírva? Hogy legyőzheted a természet korlátait, az általános működését. Ez lehetséges. Azonban ne aggódjatok, nem fogjuk 20 év elteltével felnyitni a sírotokat! S nem számít, hogy lebomlik vagy sem a tested. Tehát, ne azon dolgozzatok, hogy jó formában legyen a testetek a halálotok után is! Nem ez a lényeg. Ez csak egy másodlagos következménye a szentté válásotoknak. A kérdés nem az, hogy van-e élet a halál után, hanem, hogy van-e élet a halál előtt? Mit neveztek életnek? A túlélésre utazást? Vagy pedig a szenvedélyes elfoglaltságaitokat a kilenc kapus városban? Ez volna az élet? Nem! Nem ez az élet! Ez a halál. Valódi, igaz életet kell élnünk. S a valódi élet az odaadó élet, az Istennek odaszentelt élet. Ez a módja a halál legyőzésének, s akkor boldogan tartózkodhatsz a kilenc kapus városban.

Mi történt az emberiséggel az elmúlt évszázadok során? Kényelmes életre tettünk szert és közben elkezdtünk minden miatt panaszkodni. Tehát a kényelem civilizációját és a panaszkodás kultúráját sikerült megvalósítani. Fordítsuk meg! A jóga gyakorlói iránt támasztott egyik követelmény a megelégedés vagy elégedettség. Tehát ezt kell gyakorolnunk. A poharunk nem félig üres, hanem félig tele van.

Tehát, hogy boldogan tartózkodhassatok a testetekben, ápolni és táplálni kell a lelket. Ily módon megérthetjük, hogy lelki lényekként különállóak vagyunk a testtől. A testi funkciók az anyagi energia befolyása alatt vannak, azonban nekünk nem szükséges e szerint működnünk. Ez egy nagy váltás. Miként segíthetjük ezt megvalósulni? Hogyan tisztítsuk meg a kapukat? Mi módon lehetséges a maradandó testi azonosság elérése, mely annyit jelent: hogyan lehet a lelki testet megvalósítani? Zengjétek a Szent Neveket, tisztítsátok meg a tudatotokat, merüljetek az odaadás misztikus valóságának a mélyére! Engedjétek, hogy Krsna használjon benneteket, ahelyett, hogy ti próbálnátok meg használni Krsnát!

 Leave a Reply