Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
meditating

Ha lélekszikrák vagyunk, akik az eredeti nagy tűzből származunk, akkor tulajdonságaink is a forráséhoz hasonlatosak. Mint apa és fia. Ez azt jelenti, hogy isteni az eredetünk. Vallásos összefüggésben azt mondhatjuk, hogy az Isten, mint teremtő Atyánk, és mi valamennyien a Legfelsőbb Úr teremtményei vagyunk. Mint az apa és fia, vagy mint az apa és lánya. Hiszen mi nem a testek vagyunk, tehát nem nők vagy férfiak, hanem a testünkön túl lelki identitással rendelkezünk. Akkor tehát milyen is a mi igazi igaz valónk?
Az ősi bölcsesség szerint három minőségünk létezik, ezek közül első az örökkévaló. Örökkévaló lelkek vagyunk, akik most éppen itt ülünk, bolgárul beszélgetünk – engem kivéve – és abban a feltételrendszerben élünk, amely pillanatnyilag erre az életre rendeltetett. Azonban egy másik életben másik felállás lesz majd, hiszen az örökkévaló lélek egyik helyről egy másikra vándorol, egyik életből a másikba és egyik környezetből a másikba. Ugyanaz a szikra vándorol a vágyak, az akció és reakció alapján, a lélek különböző környezeteket és feltételeket fog érzékelni.
Tehát az első minőség, amivel mindannyian rendelkezünk, az az örökkévalóság. Próbáljátok meg mélyen megérteni, mit is jelent ez:”örökkévaló lélek vagyok”. Nem a mulandó test vagyunk. Ez nagyon szép lehetőséget hordoz magában, ha túljutunk a meglévő nehézségeinken. Hiszen szerencsére nem csupán a testünk korlátozott időben, hanem szenvedéseink is. Ezek szintén véget érnek.
Ez tehát az első minőségünk – az örökkévalóság. A második minőség a tudatosság, vagy tudás, ha úgy tetszik, az intelligencia (értelem). Használnunk kell az értelmünket. Mindenki több tudásra vágyik, mindannyian valamiféle igazi, tiszta esszencia után kutatunk, értelmünknek tehát így vesszük legnagyobb hasznát.
A harmadik minőség pedig a boldogság. Annak érzitek magatokat? Érzitek a boldogságot? Látom az arcotokon, mindenki mosolyog. Ez nagyon közel van az örökkévaló identitásunkhoz. De van néhány tekintélyes személyiség, aki elemezte a boldogságot, például Sigmund Freud. Ő azt állította, hogy a boldogság az, amikor nem szenvedünk túl sokat. Elégedettek vagytok ezzel a meghatározással? Nem annyira. Jobban tesszük, ha az értelmünket arra használjuk, hogy megtaláljuk az igazi boldogságot, amely tartós is. Spirituális tulajdonságaink, mint az örökkévalóság, a tudás és a boldogság – ezek a testi észlelésre vannak korlátozva – hogy realisták, pesszimisták vagy optimisták vagyunk – mindegyik különböző megértés, különböző viszonyultságok.
De ahhoz, hogy még inkább tudatosuljon bennünk az eredeti helyzetünk, dolgoznunk kell magunkon. Ez nem annyira népszerű, mivel a könnyű megoldásokat szeretjük. „Nyomja meg ezt a gombot, és eljön a tökéletesség”, avagy „Hétvégi tréning, garantált örök élet.”. Még olyan tréningek is léteznek, amelyek által avatar-rá válhatunk, vagy isteni inkarnáció. Tehát az olcsó megoldásokat akarjuk. Annak érdekében azonban, hogy valójában elérjünk valamit, magunkon kell dolgoznunk. Mi is ez a haladás, spirituális fejlődés? Ez az, amikor elutasítjátok a mulandót, és a tartóssal helyettesítitek. Vagy még közérthetőbben fogalmazva: a testi tudatosságról áttérünk a spirituális tudatosságra.
Mi is az a testi tudatosság? Bármely boltba betérhetünk, és húsz különböző típusú testápoló közül választhatunk. Vajon hány lelki testápolót árulnak a boltban? Így van, nem sokat. Nincs nagy keletje a lelki testápolót. Megannyi időt és energiát szentelünk a mulandó oldalunknak és azt mondjuk: „ A lelki gyakorlatokra nincs időm, mert el vagyok foglalva, keresem a testápolómat.”.
A jóga ebben a tekintetben segít bennünket. Mert a jóga kapcsolatot jelent. A jóga jelenti a kapcsolatot az eredeti forrással. És a jóga az a lelki ösvény, amely elvezet majd minket a testi tudatosságból a LELKI tudatosságba. A jóga szintén biztosítja az egészséges életmódot, de ez nem az egyetlen jótékony hatása. Ezen kívül belső békét hoz számunkra. Valamint segít megvilágosodnunk. Szintén támogat minket abban, hogy boldogok legyünk, amely azt jelenti, hogy a testi felfogástól egyre közelebb jutunk a lelkihez. És minél nagyobb energiát adunk az egyik rendszernek, annál magasabb rezonanciát érünk majd el. Ezért lelkünket lelki tartalmakkal kell megtöltenünk. Ha lelki gyakorlatainkat végezzük, azzal tápláljuk a lelkünket. Ez az örökkévalóság, a tudás és a boldogság. Ha élő kapcsolatunk van a Legfelsőbbel, azt jelenti, hogy nagyon közel vagyunk a valódi identitásunkhoz.Leave a Reply