Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(az előző rész folytatása)

 

Prémánanda kérdése: Gurudév, amíg még a vámpír témánál tartunk…

Tírtha Mahárádzs: Óh, te még mindig ott tartasz!

Prémánanda: Egy másik vámpírokkal foglalkozó filmből való példával kapcsolatban akarok kérdezni…

Tírtha Mahárádzs: Ez egy trükk volt arra, hogy megértsétek, hogy mennyi butaságot csináltok!

Prémánanda: Azt csinálták, hogy elfogták ezeket a lényeket, kivitték őket a fényre, és akkor szertefoszlottak. És ha ezt metaforaként használjuk a saját belső vámpírjainkkal kapcsolatban, akkor mi a módja, hogyan közelítsünk hozzájuk, hogyan bánjunk velük, hogyan szabaduljunk meg ezektől a belső rejtett démonoktól?

Tírtha Mahárádzs: Vaisnava vámpírológia! Először is ki a démon?

Jadunáth: Különleges képességekkel rendelkező személy.

Tírtha Mahárádzs: Nem, ez a démon. Különleges képességekkel rendelkezik, de az irány nem helyes. Ez a démon. A szó „démon” Platóntól származik. Ő belső lényként azonosította. Azt mondta: „Képes vagy megteremteni a saját démonjaidat.” És lehetnek jók, vagy rosszak. Néha a rossz befolyás vagy rossz szokások miatt megteremtjük ezeket a belső vámpírokat, démonokat, ebben a tekintetben démonok, de az elmédben lakoznak. Legtöbbször saját képzelőerőnk szüleményei. Például elvársz valamit magadtól, és aztán az elvárásaid rabjává válsz. És aztán elkezded bűnösnek érezni magad, ha nem teljesíted a saját magad által létrehozott elvárásokat. Majd azt kezded gondolni, hogy lelki tanítómestert várja el ezeket tőled. Aztán elkezdesz félni tőle. Mert nem tudod teljesíteni a saját magad által teremtett démonikus elvárásokat és másra vetíted ki. De ha odamész és megkérdezed: „Mit vársz tőlem? Azt mondja: „Semmit. Vagy igen, van egy dolog – légy boldog!” És aztán a lélek fényénél, az isteni megvilágításban, ezek a belső démonok egyszerűen szertefoszlanak.

Persze vannak olyan démonok is, akik nem a te szüleményeid, hanem valamilyen külső erők, mégis elszánt gyakorlással és megfelelő védelem alatt ebből a befolyásból is kiszabadulhatunk.

De ahogyan mondják, fájdalom nélkül nincs eredmény, minden nagy személyiség teszteltetett. Az Úr Jézust a Sátán kísértette meg. Az Úr Buddhát Májá Déví kísértette meg. Haridász Thákur azáltal lett megkísértve, hogy megverték a piactereken – és még sokan mások. Ne gondoljátok hát, hogy megpróbáltatások nélkül elérhettek valami magasztos dolgot. Készen kell állnunk elfogadni a tisztulás ezen részét is – álljatok hát készen!

Akárhogy is, a mi folyamatunk valójában nem arra épül, hogy megfélemlítse az embereket a külső vagy belső démonokkal, hanem inkább arra, hogy vessük magunkat az isteni védelem alá.

De azt volt a kérdés, hogyan vívjunk meg velük, hogyan szabaduljunk meg tőlük. Van egy szép történet. Egyszer két fiatal brahmacsárí ellátogatott egy idős szvámíhoz, idős mesterhez. Az egyik így szólt: „Óh, mester, van egy problémám!” „Mi az kedvesem, mi a problémád?” „Óh! A kísértéseim.” „Mindenkinek megvannak a saját kísértései.” „De mit tegyek?” Aztán a mester így szólt: „Nos, bújj el az ásramba, zárd be az ajtót, és ne engedd be a kísértéseket.” A másik fiú így szólt: „Mester, nekem is vannak kísértéseim.” A mester pedig így válaszolt: „Nyisd ki a templom ajtaját és engedd be őket!” Az ifjak meghökkentek: „De nekem azt mondtad, hogy zárjam be az ajtót a kísértések előtt. Neki pedig, hogy nyissa ki az ajtót. Mit tegyünk tehát most?” Így válaszolt: „Te gyenge vagy, jobb tehát ha elrejtőzöl és nem hagyod, hogy megtámadjanak a kísértések. Te azonban erős vagy, beengedheted tehát őket, és megküzdhetsz velük.”

De úgy mondják: „Csak egy dolog van, aminek nem tudok ellenállni. Oly sok tiltás van, oly sok szabály és előírás, annyi rossz dolog – de csak egy, aminek nem tudok ellenállni. A kísértés.” Csak egy!

Folytassátok hát a dzsapázást, folytassátok szeretett Urunk nevének ismételgetését. És legyetek érzékenyek rá, hogy meghalljátok, amikor Ő hív titeket.Leave a Reply