Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
A konyhában Rádhárání a szakács. Ezért mindig nagyon tisztán kell tartanunk a konyhát, mert ez az Ő birodalma, az Ő része. Látjátok egy nagyon egyszerű, gyakorlati dolog: takarítsátok ki a konyhát! De miért? Mert Rádháráníhoz tartozik. Ily módon szolgálhatjátok Őt; nem arról van szó, hogy tisztaság mániások vagytok. Nem, ez szolgálat. És ez a magasabb íz. Amikor a konyhát takarítod az nem egyszerűen a felszín kapargatása, hanem energiáid teljes mértékben Krsnának szentelése. És ez a préma-bhakti misztériuma. Csak egy lépéssel jár előttünk. Nyújtsd ki a kezed és ott van. Miért kellene várunk a boldogságra? Miért nem most? Stop, ne rohanjatok a konyhába takarítani! Ne olyan gyorsan!

Paramánanda: A konyhával kapcsolatos a kérdésem. A konyha rendben tartása Rádháránínak végzett szolgálat. Minek számít az, ha extra rendetlenséget csinálunk a konyhában, annak érdekében, hogy szolgálatot végezhessünk?

Tírtha Mahárádzs: Ahhh! Te már értesz valamit! Krsna foglalkoztat minket a szolgálatban. De ne csináljunk extra rendetlenséget másoknak. Ha rendetlenséget csináltál, rakj rendet is. Ez jelenti a felelősségteljességet. Felelősségteljesnek kell lennünk. Elég okosnak kell lennünk ahhoz, hogy lássuk a hatást és a visszahatást. Ha jól cselekszünk az eredmény is jó lesz. Ha butaságokat csinálunk, az eredmény kevert lesz. Ha azonban emeljük a tudatszintünket, olyan helyzetet érhetünk el, ahol függetlenek vagyunk az eredményektől. Ha valami jó történik, elfogadjuk; ha valami rossz történik, elfogadjuk.

De a „Bhóga Árati” című dalban láthatjátok hány különböző, szép felajánlást készít Rádhárání Krsnának. Például ott a szarpurí. A szarpurí kérmmel töltött purí. A főzés tehát ismét egy újabb művészet. Dámódar prabhu például olyan jó levest főz, hogy Ísvarát mindig elbűvöli. Használjátok hát a tehetségét, vonjátok be a főzés szolgálatába. Magasabb ízt érezhettek majd.

De igazából nem csak a konyha tartozik Rádháráníhoz. Az egész templom Krsnáé. Tartsátok hát a templomot is tisztán. Lépésről, lépésre kiterjed a tisztaság. Kérlek, kezdjétek az oltárral! Friss virágok, tisztaság, a képek szépen rendben. Egyszer az egyik guru képét fejjel lefelé láttam. Kérlek, tartsatok hát mindent szépen rendben, mert ez az isteni hajlék bejárata. Aztán következik a templom szoba, majd a konyha, és a többi helység, amikben éltek. Nagyon fontos. Mert ha kívül megteremtitek a rendet, akkor belül sem fogjátok tolerálni a rendetlenséget. Rendet teremteni a templomban, vagy egy házban, egy otthonban – az semmi ahhoz a kihíváshoz képest, hogy belül rendet teremtsünk. Hogy szíved minden rejtett zugát kitakarítsd. Söpörd le a pókhálókat az ablakokról. Mert a szívnek olyannak kell lennie mit egy trónusnak. Kinek a számára?

Krsna-prija: Rádhá és Krsna számára.

Tírtha Mahárádzs: Igen, igen, de legelőször is, legyen ez egy lótusz trónus, igaz? Nem egy kaktusz trónus. „Óh kedves Rádhám! Kaktusz trónusom Rád vár! Kérlek, fogadd el kaktusz szívem!” Ő egy finom Istennő, érzékeny, puha lábakkal. Nem jön el a kaktusz szívedbe. Csakis a lótusz szívbe.

Ennyit a vaisnava botanikáról.Leave a Reply