Archives

Calendar

July 2021
M T W T F S S
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Харидаса-Лакшахира

(Szvámí Tírtha 2016.07.31-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Általában, amikor az apa eltávozik és a fiú életben marad – ezt ‘békének’, amikor pedig a fiúk az apáknál hamarabb távoznak el – ezt ‘háborúnak’ nevezik. Hasonlóan, amikor a tanítványok kérdeznek és a tanítómesterek válaszolnak – ezt is békének hívják. Amikor a tanítómester kérdez és a tanítvány pedig nem tud válaszolni – ezt háborúnak, katasztrófának mondják. Tehát vegyük azt a különleges pillanatot, amikor még béke van a kuruksétrai csatamezőn a Bhagavad-gítában és a tanítvány tudakozódik, a tanítómester pedig válaszol. Ardzsuna kérdez, Krsna válaszol.

Ardzsuna uvácsa:
szthita pragjaszja ká bhásá szamádhi-szthaszja késava,
sthita-dhíh kim prabháséta kim ászíta vradzséta kim.

 „Ardzsuna kérdezte: Óh, Kṛṣṇa! Milyen jelekről ismerhetem fel azt, akinek tudata így a transzcendensbe merült? Hogyan, s milyen szavakkal beszél? Hogyan ül és hogyan jár?”[1]

Nagyon fontos kérdés – hogyan ismerhető fel egy szent? Melyek a megtisztult tudat jellemzői?

„A Magasztos Úr válaszolt: Óh, Pártha! Amikor az ember lemond az érzékkielégítésre irányuló valamennyi vágyról, melyet az elme kitalációja hoz létre, s ekképpen megtisztult elméje egyedül az önvalóban talál elégedettségre, akkor azt mondhatjuk róla, hogy tiszta, transzcendentális tudata van.”[2]

Ez szintén egy nagyon fontos vers! Az elsődleges jellemzője a külső kontroll és a belső béke. Szarva-káma, valamennyi vágyunk gyökere a zavart elme. Van kámátok, vannak szenvedélyeitek? Természetesen vannak. Mert ez szükségszerű összetevője az életnek. E nélkül nem vagyunk képesek fenntartani ezt a testet. Tehát a káma nem valami szörnyű dolog!  Csak félig rossz. Káma az emberi elme nyelve. Ha szenvedélyes valami, ugye azt értjük? Felismerjük a nagy boldogság és szomorúság nyelvét! Mi, emberi lények szenvedélyesek vagyunk. Akkor mit is tehetnénk? Szerencsére ismerünk néhány jótanácsot.

akámah szarva-kámó vá

móksa-káma udára-dhíh,
tívréna bhakti-jógéna

            jadzséta purusam param.
akáma móksa-káma – tívréna -purusam param
[3]

Így hangzik a javallat. Az akáma azt jelenti, hogy nincs káma, egyáltalán nem létezik szenvedély. Vagy szarva-káma, minden vággyal teljes. Vagy csak, ahogy javasolják egyetlen vággyal a felszabadulás vágyával rendelkeztek, móksa-káma; méghozzá tívréna módon, szomjúhozva, a Legfelsőbb odaadó szolgálatát! Ezzel a belső vágyakozással kell szolgálnotok a Legfelsőbb Urat, purusam param. Minden más ehhez a vágyhoz alakul. Akár mentesek vagytok a kámától, tehát akámák, jógik, lemondottak vagytok – rá fogtok lelni az igaz kámára, meg fogjátok lelni az Istenhez való ragaszkodásotokat. Vagy ha szarva-kámával rendelkeztek, minden vággyal, két lehetőség van. Az egyik, hogy könnyen beteljesülnek a vágyaitok, mert csupán üvegcserepekre vágytatok; a másik, hogy valamennyi vágyatok szertefoszlik, de ne aggódjatok, ez nem valódi veszteség! S végül, ha csak egy vágyatok van – a tökéletesség elnyerése – az fog beteljesedni!

 

(folytatása következik)

[1] Bhagavad-gítá, 2.54.

[2] Bhagavad-gítá, 2.55.

[3] Srímad Bhágavatam, 2.3.10.

 Leave a Reply