Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
паун

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Szvámí Tírtha: Milyen gurutok van még?

Paramánanda: Szamaszta-guru.

Szvámí Tírtha: Nagyon jó! Ki a szamaszta? Mit jelent?

Paramánanda: Együtt az egész parampará.

Szvámí Tírtha: Igen. Szamaszta-guru – valamennyi guru összessége. Tehát ez azt jelenti, hogy a mesterünk szolgálatával valamennyi mestert szolgáljuk. A mesterünk figyelmének kivívásával elnyerjük valamennyi korábbi mester figyelmét is. S a guru egy jóakaró, de számos jóakarónk létezik. Ez egy nagyon jó érzés, egy nagy biztonságot adó érzés. Ez a szamaszta-guru aspektusa – valamennyi korábbi ácsárja, jóakaró és szent értünk tevékenykedik, értünk imádkozik. Ki van még?

Válasz: A negatív guru, aki arra ad példát, hogy miként ne cselekedjünk.

Szvámí Tírtha: Nagyon jó. Egyszer egy szufi mesterrel beszélgettem, aki azt mondta: „Ha találkozol egy hamis dervissel, akkor kutass tovább, mert lennie kell egy igazinak is!” Majd hozzátette: „Láttál már valaha hamis 75 dolláros bankjegyet? Nem, mert nincs eredeti 75 dolláros sem. De meglehet, hogy hamis 100 dollárossal már találkoztál, mert létezik valódi 100 dolláros bankjegy.” Ez azt jelenti, ha találkozol egy hamis, negatív mesterrel – kutass tovább! Lennie kell egy valódinak is! Mert azt mondják, hogy még egy hamis mestertől, negatív gurutól is sokat tanulhatunk – önmagunkról. Nagyon jó! Ki van még?

Paramánanda: Rasza-guru?

Szvámí Tírtha: Végre! Rasza-guru – aki bevezet bennünket az imádat, a kapcsolat, a közreműködés isteni hangulatába. Úgy hiszem már megbeszéltük ezt a témát, de jó, ha megemlítjük, hogy Bhaktivinód Thákur írt egy regényt a lelki útról. A címe: „Dzsaiva Dharma” – „Az emberek kötelessége”. S ott a gyakorlókat egy emelkedett mesterhez irányítják. Ők valakinek a tanítványai, de a mesterük elküldi őket egy másikhoz, hogy a raszáról kérjenek felvilágosítást. Felkeresik a szent mestert, aki megkérdezi tőlük: „Miért jöttetek?” „Szeretnénk tisztában lenni a raszánkkal. „Nagyon jó, mit éreztek?” Mire egyikük így felel: „Nagyon vonzódom a pávákhoz Vrindávanban. Nagyon boldog lennék, nagyon elégedett egy ilyen helyzettel – pávának lenni Vrindávanban.” S a mester válasza: „Nagyon jó, fiam! Csak így tovább!” Tehát, a raszikus ácsárja be fog vezetni bennünket a raszába, a szolgálat speciális fajtájába. Talán valami mást vártatok? Azt gondolom, hogy ez elég magas. Ez elég magas.

Úgy hiszem, itt meg kellene állnunk a további guruk kutatásában. Valójában, amikor csatlakozol, csak gurukkal fogsz találkozni. Mert ki a guru? Az, akit követhetünk. Aki előttünk jár. Aki szebben szolgál, akinek teljesebb ismeretei vannak. Nem tud többet, de aki szebben szolgál és tisztábban érez dolgokat. Ezért követjük, s fogadjuk el őt feljebbvalónkként. S a lelki égbolton mindenki magasabb szinten áll, mint mi, mert mi vagyunk az újoncok. Agyagi számítgatás alapján azt gondolhatjuk, hogy: ‘Utolsónak lenni, a legújabbnak lenni nem olyan jó, mert mindenki előttem van.’ De elmondom nektek, hogy ez nagyon jó, mert akkor mindenki a legkisebb, legfiatalabb testvérként fog bánni veletek. A leggyengédebb gondoskodás és figyelem fog feléd irányulni. S valójában ez a mi filozófiánk, ez a mi célunk – utolsókká válni. De most láthatjátok, hogy milyen dicsőség utolsónak lenni, mert mindenki próbál rád figyelni.

S ez a fejezet így végződik: “Néha az általános iskolai tanárnak lehet olyan diákja, aki rendkívüli tudású. Amikor iskolás voltam, emlékszem, történelem órán kellett olvasnunk róla, hogy volt egy eset a híres államférfivel Edmund Burke-kel és az amerikai függetlenségi háború idején az angol Parlament által elfogadott adóügyi törvényekkel kapcsolatban. Az történt, hogy Burke szolgálatát annyira elismerték, hogy a ‘lord’ címet adományozták neki, s hogy ’lord’ lehessen, az apja és nagyapja is megkapta a címet. A ‘lord’ cím az idősebb generációktól száll alá, de az ő esetében, ez visszamenőleg történt! Az unoka kapta meg a lord elismerést először, majd az apa, és aztán a nagyapa. Az unoka kapta először meg a címet a képességeinek, erőfeszítéseinek elismeréseként. Tehát lehet, hogy korábbi elrendezések következtében egy kevésbé kvalifikált személy kezdetben lendületet adhat egy kvalifikáltabbnak, s cserébe a képzettebb később segítheti őt. A Guru ekképpen különböző embereknek, különböző helyeken fogja tanítani az istentudatot. Különböző irányokból kaphat az ember segítséget.”[1]

 

(folytatása következik)

[1] The Golden staircase, Ch. 2 Universal mind ,Absolute backing’, by Shrila Shridhar Maharaj

 Leave a Reply