Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaJan

31


(az előző rész folytatása)

Krsna-prijá kérdése: Egyfelől azt mondtad, hogy egy vékony anyagi réteg takarja Vrndávant és azt gondolom, hogy nem csak Vrndávant, hanem minden mást…

Tírtha Mahárádzs: Nem. Más helyeken a réteg nagyon vastag.

Krsna-prijá: Másfelől azt mondtad, hogy az invitálás mindig jelen van. Hogyan értsük ezt?

Tírtha Mahárádzs: Csaitanja Maháprabhu áthatol a fedőrétegeken. Kinyitja az ajtókat, ablakokat, függönyöket és fátylakat. Mert azt mondják, hogy az istenszeretet kincse egy kincstárban volt Vrndávanban. De ez a kincstár egy pecséttel volt lezárva. Senki nem tudta! Olyan, mint az Amerikai Központi Bank, senki nem tudja milyen kincseket rejteget. Sokan azt gondolják, hogy van ott arany, de senki nem tudja milyen sok, vagy kevés. Ugyan így az istenszeretet kincse is rejtve volt Vrndávan kincstárában. De aztán jött Maháprabhu. Feltörte a pecsétet, kinyitotta az ajtót és behatolt a kincstárba.

Gondoljatok bele: információt szereztek arról, hogy van valami nagy kincs valahol elrejtve! Megvan a képességetek a pecsét feltörésére. Rendelkeztek a kóddal az ajtó és a trükkös zárak kinyitásához. Beütöd, hogy 108, és máris nyílik. És mit csinálsz? Megpróbálod megtömni a zsebeid, igaz? Mindent magadnak megtartani. De tudjátok Maháprabhu szannjászí volt. És a szannjászdhótin nem sok zseb van. Mit csinált hát? Bement a kincstárba, megragadta a kincset, kiment és elkezdte szétosztani. És volt néhány jó segítője, mert az ajtónál néhány rendíthetetlen harcosa állt. És segítettek, mert Maháprabunak ez esetben csak két keze volt. De bhaktáival együtt már száz meg ezer keze volt az osztogatáshoz.

A titkokat tehát mások segítségével érthetjük meg. Akkor szerezhetjük meg a kincset, ha valaki nekünk adja. Habár a kincs ott van! Az invitálás tehát mindig jelen van. De valakinek aktiválnia kell a folyamatot.

Ez a magyarázata annak, hogy miért van jelen a fedőréteg és az invitálás is. Mert ott van, de nem látjuk. Amint azt hiszed, hogy megragadhatod, azonnal eltűnik. Ez egy misztikus folyamat, nem kiszámítható. Anyagi szinten általában kiszámíthatóak a dolgok: befektetek száz levát és kétszázat veszítek. Ez egyértelmű, így működnek az anyagi dolgok. Ez kiszámítható. De amikor a lelki gyakorlatokba fektetsz energiát, és viszonzást vársz: életem 50%-át Krsnának és elnyerem az örök életet. Ez az elvárásod. De aztán, ahogy mondják, néhány „megjósolhatatlan extatikus érzelem” nyilvánul meg, és úgy érzed minden elveszett. Befektetted az energiád, a figyelmed, az erőfeszítésed Krsnának, és… ah, itt állok üres kézzel! De ez – üres kézzel állni – nagyon jó; mert akkor képes vagy elfogadni mindazt a kincset, amit Maháprabhu hoz neked. Gondolj csak bele, ha kapaszkodsz az anyagi ragaszkodásaidba, akkor nem tudod elvenni, amit feléd nyújtanak. Ha ürülék van a kezünkben, akkor elég nehéz elfogadni a halavát, amit felénk nyújtanak. Először hajítsd el! Ürítsd ki a kezeid, hogy képes legyél elfogadni.

De ahogy mondtam, ez egy misztikus és titkos folyamat. És vannak olyan helyek Vrndávanban, amit még ma is titokban tartanak. Egy bizonyos idő után nem léphetsz be. Napközben nyitva vannak az ajtók, de napközben csak a majmok látogatják. Éjszaka zárva vannak az ajtók. El tudjátok képzelni, ki van ott az ajtók mögött. Jobb tehát ha nagyon alázatos elmével közelítünk az isteni dolgok felé.

(folytatjuk)Leave a Reply