Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
fire and water

(Szvámí Tírtha 2016. január 8-i reggeli szófiai tanításából) 

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

Beszéltünk már arról, hogy meg kell határoznunk a helyünket, rá kell lelnünk a helyzetünkre. ,,A bhaktákat három csoportba sorolhatjuk. Az első, a legjobb csoportba tartozó bhaktát a következők jellemzik: jártas a fontos szentírások tanulmányozásában, és hozzáértéssel sorakoztat fel érveket e szentírások alapján. Nagyon szépen, tökéletes megítéléssel adja elő a végkövetkeztetéseket, és képes arra, hogy biztos tudással döntsön az odaadó szolgálat végzésének módjáról. Tökéletesen megérti, hogy az élet végső célja Krsna transzcendentális szerető szolgálata, és tudja, hogy Krsna az imádat és a szeretet egyetlen tárgya. Elsőrangú bhakta az, aki egy hiteles lelki tanítómester felügyeletével és irányításával szigorúan betartja a szabályokat és előírásokat, s a kinyilatkoztatott szentírásokra hallgatva őszintén engedelmeskedik lelki tanítómesterének. Ezzel teljesen képzetté válik arra, hogy prédikáljon, valamint hogy ő maga is lelki tanítómester legyen, s így elsőrangú bhaktának tekintendő. Az elsőrangú bhakta sohasem tér el a felsőbb tekintélyek által meghatározott elvektől. Ésszerű és logikus gondolkodásával megértésre tesz szert, és szilárd hite lesz a szentírásokban. Amikor ésszerű és logikus gondolkodásról beszélünk, ez a kinyilatkoztatott szentírásokra támaszkodó ésszerű és logikus gondolkodást jelenti. Az elsőrangú bhaktát nem érdeklik az unalmas elmélkedés folyamatai, amelyekkel az ember csak az idejét vesztegeti.

,,A második osztályba tartozó bhaktát a következő jellemzőkről lehet felismerni: nem túlságosan ügyes abban, hogy a kinyilatkoztatott szentírásokra támaszkodva érveket hozzon fel, de szilárd hittel halad célja felé. Ez a leírás arra utal, hogy a második osztályba tartozó bhaktának megingathatatlan hite van a Krsnának végzett odaadó szolgálat folyamatában, de nem mindig képes vitapartnerei előtt érveket felhozni és kérdéseket eldönteni a kinyilatkoztatott szentírások alapján. Ugyanakkor azonban nem lehet eltántorítani attól a meggyőződésétől, hogy Krsna az imádat legfelsőbb tárgya.” (gondolom, ha elöl van idézőjel. akkor ide is kell…)

„Neofítának, vagy a harmadik osztályba tartozó bhaktának azt nevezik, akinek hite nem erős, és nem ismeri fel a kinyilatkoztatott szentírások határozatait. Hitét erős érvekkel vagy egy ellentétes ítélettel könnyen meg lehet változtatni. A második osztályba tartozó bhaktával ellentétben – aki szintén nem tud érveket és bizonyítékokat felhozni a szentírásból, de nagy hite van a végső célban – a kezdőnek nincs szilárd hite a végső célban. Ezért nevezik kezdő bhaktának.”[1]

Ezért meg kell találnunk a helyünket. Itt van ez a három kategória, s bennünket arra tanítottak, hogy legyünk alázatosak és ne tegyük magunkat a legmagasabb szintre. De tudjátok, mivel már két hete ülünk itt, nem tartjuk magunkat neofítának sem. ‘A mi helyzetünk a második osztályba tartozó bhaktának felel meg, mondhatjuk, hogy ez már a felső középosztály szintje.’

Valójában ez a kategorizálás, ez a besorolás nem arra való, hogy másokat megítéljünk, ez egy tükör önmagunk számára. Mi egy tiszta, első osztályú bhakta igazi minősége? Bárki is találkozik vele, követni akarja őt. Rendelkeztek ezzel a minőséggel? Aligha, igaz? Tehát, ha realisták vagyunk – ez az eszményünk.  Ilyen embert akarunk találni, aki valamennyi félelmünket, ellenállásunkat lerombolja, összezúzza, hogy könnyedén követhessük őt. Ez az, amit keresünk – egy ilyen példaképet! Nincs szükségünk arra, hogy birtokoljuk azt a minőséget, azt keressük, azt a minőséget imádjuk, hiszen, ha képesek vagyunk megtalálni, akkor az azt jelenti, hogy létezik. Mestereink szava tehát igaz, teljes mértékben valóságos! Ezért tiszteljük ezt az elvet, ez a mi eszményünk. Végül, ha egy ilyen emberre lelünk, akkor tűzön-vízen át követve Őt átszelhetjük az anyagi lét óceánját.

S, ha készen állunk arra, hogy egy ilyen embert kövessünk, majdnem azonnal alkalmassá válunk a második szint elérésére. Hiszen egy ilyen intenzív társulással azonnal haladó szintű gyakorlókká válunk, megnyílik számunkra a tudás, szert teszünk néhány megtapasztalásra és megvalósításra. Ez azt jelenti, hogy ezt senki sem tudja elvenni tőlünk. ‘Igen, ez hiteles, ez az út, ez a helyes irány!’ – ezt a bennetek élő meggyőződést senki sem veheti el tőletek!

(folytatása következik)

[1] Az odaadás nektárja, 3. fejezet

 

 Leave a Reply