Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ganga

(Szvámí Tírtha 2013. májusi tanítása)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Kérdés: A tanítás kezdetekor beszéltél az életről és említetted, hogy az egy energia. Ha mondhatjuk azt, hogy a lélek is energia, egy örökkévaló energia, mondhatjuk azt, hogy ez a kettő egy és ugyanaz – a lélek és az élet? Mindkettő energia, de ugyanaz az energia? Mondhatjuk-e azt, hogy létezik egy olyan energia, mely élettel tölti meg a holt anyagot, mint például a növényeket? S elmondhatjuk-e ugyanezt a kövekről és kristályokról?

Szvámí Tírtha: Igen. Még az emberi test is holt anyag. Azonban a lélek, az átmá jelenléte által élettel töltődik meg. Ugyanígy, ha rendelkezünk lelki látásmóddal, akkor látni fogjuk a lélekszikra, az életenergia, a lélek jelenlétét. Ez a különbség a tudományos és a spirituális világszemlélet között. A tudományos magyarázat még ott is holt anyagot fog látni, ahol jelen van az életenergia; mert ők az életet biokémiai alapokon magyarázzák. De ez nem biokémia. Míg a spirituális paradigma még ott is az élet jelenlétét látja, ahol úgymond holt anyag van. Ezért mondják azt, hogy “Gangesz anyácska”. Ők nem egy folyó vizét látják, hanem látják mögötte az Istennőt. S számtalan példa van erre.

Ezért meg kell tisztítanunk a látásmódunkat, s aztán megláthatjuk ezt az életenergiát még a sziklákban is. Isten vagy a Belőle kiáradó energia áthatja ezt az egész Univerzumot. Tehát az isteni jelenlét mindenben ott van. S egyfajta értelemben az életenergia és a lélek nagyon közel állnak egymáshoz. Mégis meg kell állapítanunk, hogy a lélek az elsődleges tényező. Az élet mint természetes eleme tartozik hozzá ehhez a lélekhez. Dzsíva, lélek – ez egy élő alapelv. A tudatosság pedig egy másik ismérve a léleknek. Ne felejtsétek, hogy azzal a csodálatos magyarázattal kezdtük a tanítást, hogy a tudatosság a háttér. S emberként korlátozott, csekélyke tudatossággal rendelkezünk, mely csupán egy behatárolt szférára terjed ki. Krsna a Legfelsőbb Úr rendelkezik korlátlan tudatossággal, az Ő tudatossága határtalan.

 

 Leave a Reply