Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
santan-goswami

Tírtha Mahárádzs: Mi az a téma, melybe beavatást nyertünk? Valójában beavatást nyerhetünk egy tudományba, egy titokba és egy misztériumba. Melyiket választjátok tehát? Tudomány, titok vagy misztérium?

Krsna-prija: Mind a hármat.

Tírtha Mahárádzs: Mindet? Nos, akkor a bhakti folyamatába kell beavatást nyernünk. Mert a bhakti a szeretet-misztérium titkos tudománya. Ez tehát – mondhatjuk – egy utazási csomag. Egy injekcióval mindent megkapsz.

Krsna-prémi: Mindent magába foglal.

Tírtha Mahárádzs: A praszád pedig ingyenes. De komolyan mondom. Ne gondoljátok azt, hogy a bhakti-jógához csatlakozva, valamilyen alap szinthez csatlakoztok. Az istenszeretet a kommunikáció eszköze lélek és lélek, lélek és Felsőlélek között. Soha véget nem érő tudomány, ez a legmélyebb titkos tudomány. És különleges titok, mert nyílt, nyílt titok. Amit nem látsz, ott van a szemeid előtt. Nyílt titok, itt van, itt és most. De misztérium is egyben. És minden misztériumnak van egy védő rendszere.

A Bhagavad-gítá például egy nagy misztérium. Olvasod, és azt gondolod: „Megértettem!” Ez a védő rendszer első funkciója. Azt gondolod, hogy megértetted. Ez azt jelenti, hogy nem értesz semmit. A második szint, amikor azt gondolod: „Nos, elolvastam, tanulmányoztam, és minél többet olvasom, annál kevesebbet értek belőle.” Ez a védő rendszer második szintje – megtart némi mélységet, amibe még be lehet hatolni, analizálni lehet. A harmadik szint, amikor az egész misztérium feltárul – ez a megvalósítás szintje, amikor lelki tanítómesterünk kegyéből, a szádhuk útmutatásával, az Úr áldásával, valami kis apróságot megértünk.

Tudomány, titok és misztérium. Ez az, amit elérhetünk az odaadás isteni iskolájához csatlakozva. És még ha közben meg is felejtkezel a legmagasabb elvekről, és elkezded a jelentéktelen kavicsokat keresni az utcán, a lehetőség veled van.

Annak érdekében tehát, hogy aktiváljuk az életünket, a tudásunkat és a jövőnket, csatlakoznunk kell az igazság egy látnokához.

De van egy történet Szanátan gószvámíról. Egy körülbelül ötszáz évvel ez előtt élt nagy szent volt Bengálban, és nagyon híres volt a tulajdonáról. Egy lemondott tulajdona? Mijük van egyáltalán? Nem számítunk arra, hogy nagy vagyonnal rendelkeznek, vagy bármi ilyesmi. Bárhogy is, köztudott volt, hogy rendelkezik egy érintőkővel. És volt egyszerre egy ember, helyzete nagyon hasonló volt Ardzsunáéhoz, frusztrált volt. Nagyon szegény, semmi nem sikerült az életében. De aztán hallotta, hogy ez a szádhu, Szanátan gószvámí birtokában van egy érintőkőnek. Barátunk tehát eldöntötte: „El kell mennem ehhez a szenthez. Talán lesz valami haszna a számomra.” Elment Szanátan gószvámíthoz és így szólt. „Prabhu, azt hallottam, hogy van egy érintőköved.” Szanátan gószvámí pedig azt mondta: „Igen, valóban van.” „Nekem adnád?” „Igen, persze, hogy neked adom.” „De ez az igazi?” „Igen, annyi aranyat termelhetsz, amennyit szeretnél.” „Ez az! Igen! Kérlek, add nekem!” „Óh, csak keresd meg, ott van valahol a szemétben.” Barátunk kiment hát, és elkezdte keresni a szemétben; nagyon boldog volt, amikor megtalálta. Haza is ment a varázslatos érintőkővel, de aztán elkezdett gondolkodni: „Várjunk csak! Ha ez a fickó a szemétben tartja az érintőkövet, kell, hogy legyen neki még valami értékesebb. Nem vagyok tehát kezdő bhakta, aki megelégszik holmi kövekkel itt meg ott. Az igazi kincset akarom.” Következő reggel tehát visszament a szvámíhoz. Szanátan gószvámí megkérdezte: „Elégedett vagy?” ő pedig így válaszolt: „Nem, nem vagyok elégedett! Az igazi kincset akarom. Biztos, hogy van valami még értékesebb a birtokodban.” Szanátan gószvámí így válaszolt: „Igen, persze, van valami sokkal fontosabb dolog, mint az érintőkő.” „Nekem adnád?” „Igen, neked adhatom.” „És mi az?” „A szent név: Haré Krsna, Haré Krsna, Krsna Krsna, Haré Haré, Haré Ráma, Haré Ráma, Ráma Ráma, Haré Haré. De van egy feltételem” „És mi lenne az?” „Csak fogd meg az érintőköved és vesd a Jamunába.”

Amikor tehát készek vagyunk drágaköveinket a folyóba dobni, akkor kaphatjuk meg az igazi gazdagságot. A bhakti-jógában csak egy feltétel van – hogy nincs feltétel, ez egy feltételek nélküli folyamat. Feltétel nélkül kell vonzódnunk a legfelsőbb igazsághoz, ne ragaszkodj anyagi szokásaidhoz, feltételeidhez, stb. Állj készen a változásra.Leave a Reply