Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
monsoon

(Szvámí Tírtha 2015.09.07-i szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

„Beszélgetésük befejező szakasza az odaadó szolgálat lelki érzelmeiről szól.”[1] Eddig a különféle lelki folyamatokról, történésekről beszélgettünk, most pedig a különböző típusú Istenhez fűződő hangulatokról (raszákról) fogunk beszélni.

„A szolgai rajongás (dászja-préma) a réz. Most a transzcendentális ércbányászatot tárgyaljuk és nemesfémek után kutatunk. Tudjuk, hogy különféle megközelítések és érzelmi hangulatok léteznek a Legfelsőbb Úr iránt. Például félelemmel közeledni Istenhez, igaz? Sokan elégedettek ezzel. Ti elégedettek vagytok az Istenfélelemmel? Nem, nekünk ez nem elég. Mások, esetleg valamiféle semleges megértéssel rendelkeznek, hogy ott van Isten, de máskülönben ‘hagyjon nekem nyugtot, hagyjon engem békén’. A folyamatunk mégis a bhakti, a Legfelsőbb Úr iránti szeretetteljes ragaszkodás. Ez azt tudatja velünk, hogy számos eltérő út van a Legfelsőbb megközelítéséhez. Például, azonosíthatjuk magunkat, mint a Legfelsőbb Úr szolgája ‘Te az uram vagy, én pedig a szolgád!’ Ezt hasonlítják a rézhez, mint alapfémhez.

„A baráti ragaszkodás (szakhja-préma) a harangfém.” Ez egy nagyon magas felfogás – azt érezni, hogy Isten a jóbarátod. Nem mint a Legfelsőbb Úr vagy valami nagyon magas és nagyon távoli lény. Nem, ‘Ő nagyon közel áll hozzám, jó barátok vagyunk’.

S arról is értesülünk, hogy kibontakoztathatunk olyan érzelmet, ahol azt érezhetjük ‘Isten hozzánk tartozik, Ő olyan, mint a saját fiunk.’ „A szülői vonzalom (vátszalja-préma), melyet egy anya vagy egy apa érezhet Isten iránt – ezt az ezüsthöz hasonlítják. Ez még emelkedettebb felfogás. A kereszténységben mindenki ismeri azt a nagyon magas értelmezést, melyet Szűz Mária, Jézus Édesanyja képvisel – mint Isten életadója vagy szülő anyja. Ez egy nagyon magas eszme. Ez olyan, mint az ezüst, nagyon értékes. De mi van az anyai szereteten túl?

Pavitra: A szeretői érzelem.

Szvámí Tírtha: Igen, az a fajta szeretet, amelyért a férfiak képesek lemondani az anyjuk szeretetéről. Az édesanyátok annyira feltétel nélkül szeret benneteket, mégis azt mondjátok, hogy „Sajnálom Édesanyám, elmegyek!” S nem bánjátok többé, hogy nincs ki elétek tegye a reggelit, a zoknitokat, melyről Édesanyátok gondoskodott. Nem, egy másik délibábot kergettek. Talán van valami más, mint az anyai szeretet! Kedves testvéreim, valahogy így történik, ugye? Valami többre vágyunk, nem elégszünk meg az anyai szeretettel. Miért? Mert, amit kerestek az a legeslegmagasabb szinten is megtalálható – s az még önzetlenebb szeretet, mint az anyai szeretet. Tehát, „a szeretői rajongás (mádhurja-préma) az arany.” S, mint ahogy már korábban megértettük, hallgatni arany. Tehát, nem túl bölcs dolog túl sokat beszélni a szeretői érzelmekről. Jobb csöndben maradni, mert akkor aranyló személyiség vagy.

Elég szokatlan módon, volt egy aranyló színű személy a teológiánk történetében. Egy Arany Avatár! Miért volt arany? Azért, mert az anyai szeretetet képviselte? Akkor Ezüst Avatár lett volna. Ha viszont a baráti érzelmeket testesítette volna meg, akkor harangfém Avatárrá vált volna. Nem, az Arany Avatár fedi fel az arany titkokat a szeretői érzelmekről. Létezik ennél több?

„Legvégül pedig Srí Srí Rádhá-Krsna transzcendentális kedvtelése a bölcsek kövéhez fogható.”, mivel az isteni titkok ezen végső szintje hatalommal bír az összes korábbi szintek felett. Srí Srí Rádhá-Góvinda kedvtelései magukban foglalják az összes semleges, szolgálói, baráti, szülői hangulatot és végül megtestesítik ezt a szerelmes rajongást a szeretői viszonyban. 

(folytatása következik)

[1] Bhaktivédánta Szvámí Prabhupád: Az élet végső célja

 Leave a Reply