Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
leaving_n

Jamuná kérdése: A kérdésem egy kissé provokatív Mahárádzs, de mégis szeretném tudni a választ. Az egyik aspektus általában, ami vonzóvá tette számomra a hindu tanítást, pontosan a karma tana volt, mert ez egyfajta magyarázat a „miért” kérdésekre. Mert szeretnénk tudni, hogy bizonyos dolgok miért úgy történnek ahogy, mert egyébként igazságtalannak tűnnek. A karma tehát bizonyos szinten az igazság érzetét kelti.

Tírtha Mahárádzs: Igen.

Jamuná: Valójában azonban ez a magyarázat, mely belső békét kelt, nem valós, pontosan azért mert a karma anádi. Minden esetben tehát, amikor felmerül a „miért”, a múlthoz fordulunk, azt mondjuk: valami történt a múltban. Az igazság azonban az, hogy csak eltoljuk a válaszadást, mert nincs kezdet.

Tírtha Mahárádzs: Helyes, bizonyos értelem így van.

Jamuná: Ez azt jelenti tehát, hogy nincs végső válasz, ha anádi. Nincs végső referencia, ahová visszanézhetünk, ez a „van magyarázat” érzés tehát inkább szubjektív, nem objektív. Ez tehát egyfajta illúzió.

Tírtha Mahárádzs: Igen, és mi a kérdés?

Jamuná: Elmondanád a véleményed ezzel az illuzórikus magyarázattal kapcsolatban, ami nem igazi magyarázat?

Tírtha Mahárádzs: Igen, természetesen. Nagyon jó kérdés. Itt két nagyon fontos dolgot érintettél. Az egyik a jelen helyzetünk visszavezetése a múltra. Valami történt tegnap, vagy az előző életben, etc. Valójában vég nélkül vissza lehet menni a múltba. De miért hívják a karmát anádi-nak, mert, tudod, a karmikus minták léteztek a teremtés ezen periódusa előtt. Azt mondják, hogy Brahmá újra és újra és újra teremti az univerzumot a védikus mantráknak megfelelően. Olyanok, mint valami teremtő formulák, vagy a teremtés szava – ezen hangvibráció által újra és újra megnyilvánul. A logosz egy aktív elv; a hangvibráció egy aktív elv. A kód pedig a védikus tudományban őrződik. A karmikus minták pedig léteztek korábban, tehát túlélték az előző ciklust, megőrződtek, és amikor elkezdődik az új ciklus, a dzsívák ebből a megőrzött karmikus mintából kapnak. Természetesen ez csak a teremtés limitált körére vonatkozik, nem az eredetire. Csak a másodlagos teremtésre vonatkozik, a manvantarákra. A szrsti – a nagy teremtés, első teremtés; és a pralaja – a végső megsemmisülés – az kicsit más.

Ezért nem tudjuk visszavezetni a karmát, nem tudjuk megtalálni az eredeti fonalat. Ha tehát vissza akarod vezetni a jelened a múltra az feledés. Ezért ha meg akarjuk érteni jelenlegi helyzetünket, akkor ne visszanézzünk, hanem tekintsünk előre. Ez nagyon fontos, mert nem csak a múlt határoz meg minket, a jövőnk fog a fényre vezetni. És ha ezen elv alapján azonosítjuk önmagunkat, az sokkal jobb. Mert a múltad nem tudod megváltoztatni, de a jövődről dönthetsz.

 

 Leave a Reply