Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
abt-kkr

(Szvámí Tírtha 2016.10.08-i ludastói reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás fordítása) 

S ekkor Krsna belekezdett egyfajta titkos tanítás átadásába: „Figyelj, most ismét feltárok számodra valamit! Ha rendelkezel ezekkel a tulajdonságokkal, akkor ezt meg tudom adni a számodra.” S itt következik egy hosszú lista arról, hogy ki érheti el az önmegvalósítás szintjét[1]. Ha megnézitek ezt a listát, az elérendő cél már eleve nagyon magas! Azok, akik rendelkeznek ezekkel a tulajdonságokkal, el fognak jutni az önmegvalósítás szintjére. Mégis ez egy hosszú folyamat! Még ha rendelkezünk is ezekkel a jó tulajdonságokkal, szükségünk van még valamire, valami többletre! Mivel bizonyos értelemben úgy érzem, hogy ezek csupán a felszín technikai részletei. Első lépés, második lépés, ilyen tulajdonság, olyan cselekedet … Azonban mi a lényege, a szíve az egésznek? Mi a célja ezen tulajdonságok megszerzésének?

Majd Krsna rátér a valóban lényeges részletekre. Sokan úgy gondolják, hogy az igazán lényeges rész a következő: bhaktjá mám abhidzsánáti [2] – „A Legfelsőbb Személyt kizárólag az odaadó szolgálat által lehet igazán megérteni. Tattvatah – valójában, ahogy Vagyok.” Az 55. vers rendkívül jelentős és nagyon gyönyörű is! Bármit is teszünk, bárminek is vagyunk kitéve az életünk során, ha ezt a tapasztalatot kapcsolatba tudjuk hozni a legfelsőbb valósággal és mindig megpróbálunk emlékezni Rá, akkor az megkönnyíti az elfogadást. Itt ismét a dharmáról van szó, mint ahogy Krsna említi „ne add fel harcosi kötelességed”, de úgy hiszem ez sokkal mélyebb, sokkal személyesebb értelmű: „Tedd meg Értem!”

Majd valami nagyon fontos következik: ísvarah szarva-bhútánám hrd-désé[3] – „A Legfelsőbb Úr mindenki szívében jelen van.” Hány milliószor hallottátok már azt, hogy Krsna minden élőlény szívében ott lakozik, magunkat is beleértve? Tehát ne feledkezzetek meg erről! Ő a szívbéli irányítónk.

Guhja-taram[4] – a legfelsőbb titok, a titkok titka! Ekkor Krsna ismét megmutatja csalafinta oldalát. Tudjátok Ardzsuna az elején szeretett volna elmenekülni a harc elől és akkor Krsna kissé megfenyítette: „Művelt beszéded mellett olyasmit gyászolsz, amiért nem szabadna bánkódni. ”[5] – ami annyit jelent, hogy ‘Első számú bolond vagy! Hogy lehetsz ilyen ostoba?’ Természetesen ezt nagyon finoman teszi. S itt úgymond visszatér a konklúzióhoz, amivel az egész Gítán keresztül próbálta meggyőzni Ardzsunát: minden oldalról az elméleten, a cselekedeten, a gyakorlaton, a meditáción, a teremtésen keresztül… S amikor már nincs menekvés Ardzsuna számára Krsna így szól: „Fontold meg jól, s aztán tégy úgy, ahogyan jónak látod!”

Látjátok itt is azzal az emberi szabadsággal találkozunk, amiről már sokszor beszéltünk! Azt hiszem erről van szó! Amikor csupán egy megoldás van: „Most pedig válassz!” Azonban azt gondolom, hogy ez egy édes választás, mely mindannyiunkat összeköt, mert Krsna bennünket is hasonló módon megviccel. Egy kellemes utazásra invitál, de ha mondjuk elakadunk a cselekvésnél: „Dolgozz keményen!” és remélhetőleg a „szamádhi jön később”[6]. „Válasszatok, ez rajtatok múlik, ahogy szeretnétek” – azt hiszem ez teszi olyan édessé, olyan személyessé és bensőségessé a folyamatot! Mert egy baráttal viccelődhetsz, viszont formálisan nem igazán illő a viccelődés. Hivatalos nexusban csak elméleti tanácsok vannak és aztán mehettek is. De itt egyfajta rasza nyilvánult meg: „Én itt vagyok veled! Bízz Bennem és tégy ahogyan jónak látod.” Rajta!

S akkor, „Mivel kedves barátom vagy, ezért ismét feltárom előtted a tudás legbizalmasabb részét!” – tehát a kapcsolatukra hivatkozik! Kapcsolat nélkül nem érthetjük meg a mélyebb misztériumokat! S a legcsodálatosabb végkövetkeztetés má sucsah – „Ne félj!”

S ki az, aki kedves Krsnának? Aki ezt feltárja másoknak! Ezért olyan dicsőséges a prédikáció. Majd végül Ardzsuna egyetért Vele: „Igen, tévhitem már eloszlott. Kegyed által visszanyertem emlékezetem, s most szilárd vagyok, kételyektől mentes, készen arra, hogy utasításaid szerint cselekedjem.” Tehát, kételyektől mentesen! „Bárhol is legyen Krsna, a misztikák mestere, és Ardzsuna, a legkiválóbb íjász, ott biztos a bőség, a győzelem, a rendkívüli erő és az erény.”[7]

 

(folytatása következik)

[1] Bhagavad-gítá 18.51-53.

[2] Bhagavad-gítá 18.55.

[3] Bhagavad-gítá 18.61.

[4] Bhagavad-gítá 18.63.

[5] Bhagavad-gítá 2.11.

[6] Utalás Sríla Prabhupád szavaira: „Work now; samadhi later.”

[7] Bhagavad-gítá 18.78.

 Leave a Reply