Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 25, Szófia)
Kezdjük egy kicsit más témával, beszélgessünk egy kicsit a mandalákról. Azt gondolom mindannyian ismeritek a mandalákat. A mandalák misztikus ábrák, amit az elme, a figyelem és az energiák összpontosítására használnak. A mandala általában egy festmény, mely bizonyos elemeket ábrázol. Ha elemzünk egy klasszikus mandalát, akkor a külseje általában négyzet. Ennek a négyzetnek minden oldalán vannak bejáratok. A négyzet mint forma az anyagi világot jelképezi. Az anyag mindig szögletes, sosem kerek. Mert ez az anyag, ez anyagi, valami nagyon durva, nagyon alap dolog. A bejáratokon keresztül elkezdheted fókuszálni a figyelmed. Ahogy belépsz a mandalába a következő egy kör, és a kör a lótuszvirág szirma. Minél közelebb mész a középponthoz, annál finomabbak ezek a lótuszszirmok. Végül pedig a közepén egy pont van. Ez az extázis pontja. Az anyagtól indulsz és egy gyönyörű folyamaton keresztül egyre közelebb és közelebb kerülsz a lényeghez, elérkezel a lényegi ponthoz. Az anyagtól a lelki áttörésig.
Ezért a mandala legfontosabb része a központi kör. A mandala egy nagyon hatásos eszköz a figyelem, az elme és az energiák összpontosítására. A középpont tartja össze az egész mandalát. A buddhista papok néha heteket töltenek azzal, hogy különböző színes porokból mandalát készítsenek, nagyon bonyolult formákkal. Amikor pedig elkészülnek, elsöprik az egészet. Miért? Azért, hogy megértsék, hogy ebben az életben minden múlandó.
A mi vonalunkban is van egy mandala. Ez a tanítványi mandala. Ez a tanítványok által alkotott mandala veszi körbe a lelki tanítómestert. A lelki tanítómester tehát az, aki összetartja a mandalát, az emberek ezen struktúráját. Ezért a tanítványok ezen struktúrája szintén nagyon erős eszköz az energiák összpontosítására. A mandala csak akkor működik, ha megfelelően használjuk. Ezért a tanítványok lelki mandalájának is jól kell működnie. Mindenkinek meg kell tartania és őriznie a szolgálatot, a helyet, a feladatot, amit a lelki tanítómestertől kapott. Másként diszharmónia jön létre, és az energiák összpontosítása, valamint a lelki áttörés nem lesz elérhető. A bhakták társaságának összetartása is a lelki tanítómester feladata. Gondolkodjatok ezen. Ha elemzed és a mélyére hatolsz ennek a témának, sok mindent meg fogsz érteni.


Leave a Reply