Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Az emberek különféleképpen viszonyulnak a guruhoz. Sok esetben a védelmét szeretnénk élvezni. Sok esetben pedig elfelejtünk fizetni, adni valamit. Ez azonban többnyire természetes: ameddig gyermekek vagyunk a lelki életben csak azt tanuljuk meg hogyan vegyünk el. De a guru a saját példája által megtanítja hogyan adjunk. Egy igaz guru sosem magának akarja a szolgálatot. Egy igaz guru soha nem mondja „Imádj engem, szolgálj engem.” Mindig az mondja: „Imádd az Urat és szolgáld a bhaktákat.” A mi lelki tradíciónkban saját helyzetünk dász vagy dászi, szolga. Ez azt jelenti, hogy mindenki felettünk áll. Ennél fogva mindenkit tisztelnünk kell és szerények kell lennünk.
Meg tudjuk magyarázni hogyan jelenik meg a guru az életünkben? Én nem hiszem, hogy ez megmagyarázható. Olyan mint egy gyertya – jön és elhozza a fényt. Ami az előtt oly bonyolultnak, oly zavarosnak tűnt, egyszerre nagyon egyértelművé és könnyűvé válik. Miért? A guru csodát tesz veled? Egy varázsló, aki valamiféle varázsmantrákat szór rád? Igen, van néhány mantra… De a varázslat egy magasabb szinten történik. A gurunak megvan a képessége, hogy kihozza belőled a csodát. Mint egy katalizátor. Mert a lényeg a bhaktában található, a befogadóképességében. A guru szeretne adni valamit. De a tanítványnak is befogadónak kell lennie. Ha befogadó képes vagy, elkezdődik a csoda. Néha a guru felismerése nagyon gyors, máskor beletelik egy kis időbe – de bármikor is történjen meg, onnantól szerencsés lesz az életünk.
Mit mondasz amikor meghódolsz: „Örök szolgád vagyok.” Nem átmeneti szolga. Ma igen, holnap – talán… Nem, Örök szolgád vagyok. Örök azt jelenti, hogy „mától kezdve és mindig követni foglak.” Ez is egyfajta örökkévalóság.
És ahogyan már beszéltünk róla a tanítvány mindig mondhat nemet. A guru azonban soha. Mert ő az isteni kegy képviselője. Hogyan is mondhatna a kegy nemet neked?  A kegy nem tud nemet mondani! A kegy csak igent tud mondani. Ezért tehát légy mindig kegyes tanítómestereddel. Neked is igent kell mondanod.
A bhakta különleges ereje a meghódolásban rejlik. És nagyon szerencsések vagyunk ha van egy személy aki előtt meghódolhatunk. Mit érez egy bhakta a meghódoláskor? „Ó, végre hazaértem. Végre biztonságban vagyok. Megtaláltam a mesterem.” Ez egy csodálatos érzés! „Barátokat kerestem és testvéreket találtam. Isten után kutattam és a szeretetre találtam! Sötétségben éltem, de valaki szelíden elhozta a világosságot.”
Ha meghódolsz képes leszel repülni! Próbáld ki! Nem sétálni fogsz, hanem futni! Nem úszni fogsz, hanem repülni! Nem élni fogsz, hanem létezni. Nemcsak egyszerűen boldog leszel, hanem élvezni fogod a boldogságot. Ezért a guruval való kapcsolat nagyon különleges. Kegyéből szárnyakat kapsz. A guru nem akar belenyomni téged a sárba. Meg akart tanítani téged repülni. Azt akarja, hogy lelked szárnyalhasson.
Más élet kezdődik amikor találkozol a  mestereddel. Megváltozik a dimenzió. Megáll az idő és megtapasztalod az örökkévalóságot. Átalakul a tér, elveszíti eredeti formáját. Nagyon különleges érzéseket tapasztalhatunk meg Sri Guru társaságában. Isteni atmoszféra veszi körül a lelki tanítómestert. Mert Ö a lelki világot képviseli.
Amikor szerettem volna csatlakozni a bhaktákhoz testvéreim olyan nagylelkűek voltak, hogy létrehoztak egy találkozót jövendő lelki tanítómesteremmel. És egyszer csak hirtelen egy fehér angyal sétált be a szobámba. Egyértelmű volt mit kell tennem. Megkérdezte: „Hogy halad a fordítás?” Így válaszoltam: „Lassan.” Mire így szólt: „Az nem jó, gyorsnak kéne lennie.” És attól a pillanattól kezdve elkezdtek történni a dolgok. Úgyhogy vigyázz! Ha nem akarsz táncolni, ne találkozz lelki tanítómesterekkel. Mert ők táncolni akarnak. És partnereket keresnek a tánchoz. Ha tehát nem állsz készen a táncra…
Persze mind készek vagyunk táncolni. Mert a szív és a lélek mindig mosolyog, énekel és táncol.  Sri Guru jelenléte, Gurudév jelenléte pedig mézédes és ugyanakkor kimondhatatlanul értékes. Az igazi értékét azonban sajnos csak a hiányakor értékeljük igazán. Ezért azt tanácsolom mindenkinek: csináld, amíg megteheted. Egy percet se késlekedj! Amit holnap megtehetsz, tedd meg ma. Ne szalaszd el a lehetőséget. A lelki élet nem biztosított. Nem biztos, hogy holnap is megteheted ugyan azt. Ezért tegyük meg ma.
A lelki tanítómester hiánya, vagy ha el vagyunk választva tőle a legnagyobb szerencsétlenség egy bhakta számára. Mégis nagyon szerencsésnek érzem magam. Mert a lelki tanítómester eltávozása után visszatér tanítványaihoz. Egy nagyon speciális formában, tanítványként tér vissza. Megsokszorozza magát és tanítványok formájában tér vissza. Egyik szemem sír tehát a másik pedig nevet. Mert tanítómesterem eltávozott ugyan, de ti eljöttetek hozzám. Rajtatok keresztül próbálom szolgálni Őt. Ezért tehát ti vagytok az én lelki tanítómestereim. Ezért amikor valaki megkérdezi: „Hány tanítványod van?” Mindig azt mondom: „Egy sem.” Nincsenek tanítványaim, csak mesterim vannak, akiket szolgálhatok.
Nem tudom, hogy egyet értetek –e vagy sem, de kérlek gondolkodjatok el rajta! Mi a jobb vezetni, vagy szolgálni? Próbálj magad választani.


Leave a Reply